borzole Napisano Listopad 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2007 Po instalacji w trybie tekstowym z Live CD F7 nie uruchamia się automatycznie menager logowania GDM. Mogę go uruchomić z konsoli i potem jest wszystko ok, ale muszę uruchamiać system w trybie tekstowym i dopiero potem z poziomu root gdm. Próbowałem uruchamiać system bez wpisywania opcji "3" do parametrów jądra, ale wówczas dostaję czarny ekran i brak reakcji na jakiekolwiek działania. Niemogę zmienić konsoli, myszka i klawiatura nie reaguje. Szukałem czy gdm to jakaś usługa, ale mało się orientuje jak to działa. W jaki sposób powinno się uruchamiać gdm? Co skonfigurować? gdmsetup tej opcji nie ustawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Listopad 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2007 Próbowałem uruchamiać system bez wpisywania opcji "3" do parametrów jądra, ale wówczas dostaję czarny ekran i brak reakcji na jakiekolwiek działania Chodzi Ci o runlevel 3, podawany przy starcie? A jaki masz ustawiony w /etc/inittab? W jaki sposób powinno się uruchamiać gdm? gdm uruchamia się sam A poważnie, masz plik /etc/X11/prefdm - tam jest wyszukiwany "preferred" i uruchamiany. Kroki, które bym podjął: - sprawdzić czy jest zainstalowany? - uakatualnić jeżeli się da - zerknąć w logi - może X się wywala a Ty szukasz błędu gdzie indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 To mój /etc/inittab # # inittab This file describes how the INIT process should set up # the system in a certain run-level. # # Author: Miquel van Smoorenburg, <[email protected]> # Modified for RHS Linux by Marc Ewing and Donnie Barnes # # Default runlevel. The runlevels used by RHS are: # 0 - halt (Do NOT set initdefault to this) # 1 - Single user mode # 2 - Multiuser, without NFS (The same as 3, if you do not have networking) # 3 - Full multiuser mode # 4 - unused # 5 - X11 # 6 - reboot (Do NOT set initdefault to this) # id:5:initdefault: # System initialization. si::sysinit:/etc/rc.d/rc.sysinit l0:0:wait:/etc/rc.d/rc 0 l1:1:wait:/etc/rc.d/rc 1 l2:2:wait:/etc/rc.d/rc 2 l3:3:wait:/etc/rc.d/rc 3 l4:4:wait:/etc/rc.d/rc 4 l5:5:wait:/etc/rc.d/rc 5 l6:6:wait:/etc/rc.d/rc 6 # Trap CTRL-ALT-DELETE ca::ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t3 -r now # When our UPS tells us power has failed, assume we have a few minutes # of power left. Schedule a shutdown for 2 minutes from now. # This does, of course, assume you have powerd installed and your # UPS connected and working correctly. pf::powerfail:/sbin/shutdown -f -h +2 "Power Failure; System Shutting Down" # If power was restored before the shutdown kicked in, cancel it. pr:12345:powerokwait:/sbin/shutdown -c "Power Restored; Shutdown Cancelled" # Run gettys in standard runlevels 1:2345:respawn:/sbin/mingetty tty1 2:2345:respawn:/sbin/mingetty tty2 3:2345:respawn:/sbin/mingetty tty3 4:2345:respawn:/sbin/mingetty tty4 5:2345:respawn:/sbin/mingetty tty5 6:2345:respawn:/sbin/mingetty tty6 # Run xdm in runlevel 5 x:5:respawn:/etc/X11/prefdm -nodaemon id:5:initdefault: chyba oznacza, że powinno startować normalnie. a tak wygląda plik /etc/X11/prefdm #!/bin/sh PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin # shut down any graphical boot that might exist if [ -x /usr/bin/rhgb-client ]; then /usr/bin/rhgb-client --quit fi # We need to source this so that the login screens get translated [ -f /etc/sysconfig/i18n ] && . /etc/sysconfig/i18n # Run preferred X display manager preferred= if [ -f /etc/sysconfig/desktop ]; then . /etc/sysconfig/desktop if [ "$DISPLAYMANAGER" = GNOME ]; then preferred=/usr/sbin/gdm elif [ "$DISPLAYMANAGER" = KDE ]; then preferred=/usr/bin/kdm elif [ "$DISPLAYMANAGER" = XDM ]; then preferred=/usr/bin/xdm elif [ -n "$DISPLAYMANAGER" ]; then preferred=$DISPLAYMANAGER fi fi shopt -s execfail [ -n "$preferred" ] && exec $preferred "$@" >/dev/null 2>&1 </dev/null # Fallbacks, in order exec gdm "$@" >/dev/null 2>&1 </dev/null exec kdm "$@" >/dev/null 2>&1 </dev/null exec xdm "$@" >/dev/null 2>&1 </dev/null # catch all exit error exit 1 Zainstalowany jest bo mogę go uruchomić, ale z palca. No chyba że masz coś innego na myśli. Teraz zrobie update, bo dla F7 to trochę tego będzie. Z konsoli przejście do grafiki działa zarówno przez polecenie startx jak i gdm, więc nie wiem czemu automatycznie nie chce działać. Gdzie są logi do tego zapisywane, bo nigdy nie musiałem przeglądać logów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Skoro Z konsoli przejście do grafiki działa zarówno przez polecenie startx jak i gdm, więc nie wiem czemu automatycznie nie chce działać to znaczy, że z X'ami jest OK. Więc chyba w logach nic ciekawego nie będzie. Teraz to już zgadywanka Może ta zaraza SELinux bruździ - masz włączone? Jeżeli tak, to spróbuj wyłączyć przy starcie. Do parametrów kernela trzeba dodać selinux=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Tak na logikę, to chyba nie ma co zwalać całego zła w systemie na SElinux Jakby to był problem z SElinux, to chyba nie występowałby wyłącznie w czasie bootowania? Przecież potem można odpalić gdm i SElinux nie ma nic przeciwko. Chyba nie tędy droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Przyjrzyj sie raczej plikowi /etc/sysconfig/desktop powinienes w nim znalesc sekcje definiujaca managera okien, np "$DISPLAYMANAGER" = GNOME... on wskaze prefdm ze ma uruchomic /usr/sbin/gdm, a prefdm jest wywolywane na koncu inittab... To tak po pobieznym rzuceniu okiem na listingi Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Nie istnieje u mnie plik /etc/sysconfig/desktop sekcje definiująca managera okien if [ "$DISPLAYMANAGER" = GNOME ]; then preferred=/usr/sbin/gdm jest w prefdm a prefdm jest wywolywane na koncu inittab... x:5:respawn:/etc/X11/prefdm -nodaemon bez demona no i się wydało. Mieli mi się jeszcze update systemu (300MB), więc poczekam co będzie po restarcie. Jak nadal nic to zmienię tę linijkę na x:5:respawn:/etc/X11/prefdm -GNOME to będzie chyba poprawny wpis, no chyba że ten plik generuje się automatycznie innym poleceniem.. [EDIT] Po update+reboot wszystko samo się naprawiło. Sorry za zawracanie ...pupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Tak na logikę, to chyba nie ma co zwalać całego zła w systemie na SElinux Może jestem uprzedzony, ale to zawsze pierwsza rzecz którą wyłączam - już przy pierwszym ładowaniu kernela z płyty instalacyjnej Do tego zawsze robię główny system plików na XFS, żeby się czasem sam nie włączył... Wiem, może to głupie, ale nie lubię tego i działa mi na nerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faja Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 Witam, mam chyba podobny problem co borzole: gdy system startuje na poziomie 5 -> system laduje sie ale nie pojawia sie okno logowan, po czym myszka i klawiatura zawieszaja sie i na ekranie widac tylko granatowe tlo;/ gdy system startuje na poziomie 3 -> X'y laduja sie po wpisaniu startx, ale po wpisaniu gdm nie laduje sie nic, nie mam pliku /usr/sbin/gdm, wczoraj bylo jeszcze wszystko ok;/ plz help moj plik /etc/X11/prefdm : #!/bin/sh PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin # shut down any graphical boot that might exist if [ -x /usr/bin/rhgb-client ]; then /usr/bin/rhgb-client -quit fi # We need to source this so that the login screens get translated [ -f /etc/profile.d/lang.sh ] && . /etc/profile.d/lang.sh # Run preferred X display manager preferred= if [ -f /etc/sysconfig/desktop ]; then . /etc/sysconfig/desktop if [ "$DISPLAYMANAGER" = GNOME ]; then preferred=/usr/sbin/gdm elif [ "$DISPLAYMANAGER" = KDE ]; then preferred=/usr/bin/kdm elif [ "$DISPLAYMANAGER" = XDM ]; then preferred=/usr/bin/xdm elif [ -n "$DISPLAYMANAGER" ]; then preferred=$DISPLAYMANAGER fi fi shopt -s execfail # If we're in early-login mode and something is running, bail out if grep -q early-login /proc/cmdline 2> /dev/null; then if [ -n "$preferred" ]; then pidof $preferred >/dev/null 2>&1 && exit 0 fi pidof gdm-binary >/dev/null 2>&1 && exit 0 pidof kdm >/dev/null 2>&1 && exit 0 pidof xdm >/dev/null 2>&1 && exit 0 fi if [ -n "$preferred" ]; then $preferred "$@" >/dev/null 2>&1 if [ $? -ne 127 ]; then exec $0 "$@" exit $? fi fi # Fallbacks, in order gdm "$@" >/dev/null 2>&1 if [ $? -ne 127 ]; then exec $0 "$@" exit $? fi kdm "$@" >/dev/null 2>&1 if [ $? -ne 127 ]; then exec $0 "$@" exit $? fi xdm "$@" >/dev/null 2>&1 if [ $? -ne 127 ]; then exec $0 "$@" exit $? fi # catch all exit error exit 1 moj /etc/inittab : # # inittab This file describes how the INIT process should set up # the system in a certain run-level. # # Author: Miquel van Smoorenburg, <[email protected]> # Modified for RHS Linux by Marc Ewing and Donnie Barnes # # Default runlevel. The runlevels used by RHS are: # 0 - halt (Do NOT set initdefault to this) # 1 - Single user mode # 2 - Multiuser, without NFS (The same as 3, if you do not have networking) # 3 - Full multiuser mode # 4 - unused # 5 - X11 # 6 - reboot (Do NOT set initdefault to this) # id:5:initdefault: # System initialization. si::sysinit:/etc/rc.d/rc.sysinit l0:0:wait:/etc/rc.d/rc 0 l1:1:wait:/etc/rc.d/rc 1 l2:2:wait:/etc/rc.d/rc 2 l3:3:wait:/etc/rc.d/rc 3 l4:4:wait:/etc/rc.d/rc 4 l5:5:wait:/etc/rc.d/rc 5 l6:6:wait:/etc/rc.d/rc 6 # Trap CTRL-ALT-DELETE ca::ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t3 -r now # When our UPS tells us power has failed, assume we have a few minutes # of power left. Schedule a shutdown for 2 minutes from now. # This does, of course, assume you have powerd installed and your # UPS connected and working correctly. pf::powerfail:/sbin/shutdown -f -h +2 "Power Failure; System Shutting Down" # If power was restored before the shutdown kicked in, cancel it. pr:12345:powerokwait:/sbin/shutdown -c "Power Restored; Shutdown Cancelled" # Run gettys in standard runlevels 1:2345:respawn:/sbin/mingetty tty1 2:2345:respawn:/sbin/mingetty tty2 3:2345:respawn:/sbin/mingetty tty3 4:2345:respawn:/sbin/mingetty tty4 5:2345:respawn:/sbin/mingetty tty5 6:2345:respawn:/sbin/mingetty tty6 # Run xdm in runlevel 5 x:5:once:/etc/X11/prefdm -nodaemon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 nie mam pliku /usr/sbin/gdm, jeśli po wpisaniu w konsoli rpm -q gdm go niebędzie to spróbuj zainstalować gdy system startuje na poziomie 5 -> system laduje sie ale nie pojawia sie okno logowan w /etc/inittab na początku masz id:5:initdefault: a na końcu x:5:once:/etc/X11/prefdm -nodaemon czyli podobnie jak ja masz domyślnie uruchamianie w trybie graficznym, ale nie masz demona logowania. Dla gdm powinno być: x:5:respawn:/etc/X11/prefdm -GNOME może być jeszcze -KDE lub -XDM według twojego pliku /etc/X11/prefdm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faja Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 nie mialem gdm'a zainstalowalem go yum'em na koncu inittab zmienilem z nodaemon na GNOME i teraz tak: jak uruchamiam z lvl 5 teraz zamiast granatowego ekranu (juz po zaladowaniu wszystkiego) mam czarny i myszke (w kolo niej lataja te niebieskie kuleczki;p) -> ale na tym staje;/ i tak samo dzieje sie jak jestem w trybie tekstowym i wpisuje gdm -> czarny ekran z myszka nic wiecej;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 skoro po startx jest normalnie, a po gdm nie, to ja bym uruchomił to tak gdm > ~/gdm_czemu_dziadu_nie_startujesz.log 2>&1 i poszukał w google to co do pliku wypluło. Więcej rad nie mam, bo się nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faja Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 niestety plik jest pusty;/ , ale i tak dzieki za pomoc;) jak ktos wie co na to poradzic niech sie wykarze:) troszke mnie dziwi to wysztko bo wczoraj bylo ok, dzis wlaczam system i taki problem;/ a nic nie zmienialem;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 Pokaż konfigi GDM. Albo je wywal, i daj GDMowi zrobić je ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faja Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 jaki dokladnie plik mam wrzucic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi