InIrudeBwoy Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Od pewnego czasu mój laptop nie uruchamia się za każdym razem. Zazwyczaj za pierwszym razem się włącza ale potem jeśli robię restart lub wyłączam na parę minutek nie uruchamia się. A dokładniej zapalają się lampki ale ekran pozostaje czarny. Czy ktoś wie co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Ewidentnie wyglada to na problemy na niskim poziomie, czyli sprzet lub BIOS. Jesli [a] cos przestawiales w BIOSie to przywroc do poprzednich ustawien, jesli nie to zresetuj BIOS do ustawien domyslnych/optymalnych i zobacz czy problem nie zniknie (moze cos sie samo przestawilo ). Jesli i to nie pomoze to pozostaja Ci nadal dwa wyjscia [c] oddac lapka do serwisu (jesli jest na gwarancji...) lub [d] poszukac nowszego BIOSu i modlic sie zeby wgranie go rozwiazalo problem... Napisales, ze "Zazwyczaj za pierwszym razem się włącza" - co masz na mysli? Dlugi (dluzszy niz kilka minut) czas wylaczenia? Sprawdz, czy krotkie wylaczenie ale polaczone z twardym resetem (w tym wypadku: wyjecie na kilka minut akumulatora) tez powoduje, ze komp startuje pozniej bez problemu... wyglada na to, ze przy wylaczaniu pozostaja gdzies jakies smieci (zblokowane rejestry i/lub dirty bits na magistrali systemowej / w procesorze / RAMie / karcie graficznej) i jesli nie uplynie wystarczajaco dlugi czas na to by znikly (podpowiedz: krotkotrwale podtrzymanie na pojemnosciach + uplywnosc) to przy ponownym rozruchu uniemozliwiaja inicjacje ktoregos z podzespolow... ale mi w morde techniczny belkot niskiego poziomu wyszedl Nie dolozyles ostatnio jakiegos nowego elementu? Karta GPRS/EDGE, nowa zewnetrzna myszka, zewnetrzny bluetooth ... cokolwiek na PCMCIA lub USB? Nie zdarza sie to przypadkiem przy nosniku w jakimkolwiek napedzie? Czasami inicjacja CD czy flopa z nosnikiem w srodku moze powodowac klopoty... Kiedy to sie zaczelo? Nie po burzy/piorunie/upadku? Moze to dysk?... Ciezko tak zgadywac, przyczyn moze byc zbyt wiele Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Dzięki za szybką odpowiedź. Zazwyczaj za pierwszym razem czyli kiedy pozostawię go wyłączonego na kilka minut. Podejrzewasz to samo co ja, jakieś niedokładne czyszczenie podczas wyłączania kompa. W BIOSie nic nie mieszałem ale warto przetestować czy czasem coś automagicznie się nie zmieniło. Przy okazji nowy BIOS zainstalowałem myśląc, że to rozwiąże problem. Niestety to samo. Nic nie dokładałem do niego ani żadnych wyładowań atmosferycznych nie było tudzieć upadków. Sprawdzę Twoją propozycję z twardym resetem i wyciąganiem baterii. Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Sprawdź może również czy kondensatory na karcie graficznej nie spuchły, tak to się również objawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 ej sorror, to laptop Załadowałem domyślne ustawienia BIOS i na razie działa bezbłędnie ale niestety mam wyłączoną wirtualizację. Jeszcze trochę potestuję. Włączyłem wirtualizację w BIOSie i nadal śmiga. Wstaje po restartach i po wyłączeniu. Mam nadzieję, że już tak zostanie. Dzięki za pomoc i mam nadzieję, że nie odświeżę tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 ej sorror, to laptop Łoj, nie doczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 Dobra chłopaki. Nadal to samo, wczoraj chodził ślicznie. Wstawał od strzału. Dzisiaj rano włączył się raz a potem lipa. Nie będe go wyłączał w takim razie i poszukam jakiegoś serwisu w okolicy. Mam nadzieję, że nie będzie to dużo kosztować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi