nabucha Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Dzień dobry Mam następującą sytuację: Komputer z XP, dołożyłem 2 dysk i zainstalowałem FC7. Chciałbym parawirtualizować XP. Czy jest możliwa wirtualizacja XP bezpośrednio z dysku, na którym jest zainstalowany, bez konieczności tworzenia image? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 nie możesz niestety parawirtualizować tego systemu ponieważ parawirtualizacja wymaga zmodyfikowanego jądra systemu, a przecież nie masz do niego dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabucha Napisano Listopad 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 Nie bardzo rozumiem. Do którego jądra nie mam dostępu? Mógłbym prosić o więcej szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 Mógłbym prosić o więcej szczegółów. http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...ys-support.html W zasadzie pierwszy akapit wyjaśnia wszystko - to co napisał morsik nie wydaje się być prawdą. Co do zasadniczego pytania odpowiedzi na pewno znajdziesz w podanym podręczniku - to do RHEL 5.1, więc komercyjna Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabucha Napisano Listopad 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 Potwierdza to mniej więcej to co już zdążyłem poczytać. W grub.conf jako default mam: title Fedora (2.6.20-2936.fc7xen) root (hd0,0) kernel /boot/xen.gz-2.6.20-2936.fc7 module /boot/vmlinuz-2.6.20-2936.fc7xen ... module /boot/initrd-2.6.20-2936.fc7xen.img I jak uruchomię Virtual Machine Manager to jedynym wariantem jest parawirtualizacja. Dlatego też pytam się bardziej zaawansowanych niż ja, jak zrobić taką parawirt... bez konieczności konwersji całej partycji z systemem XP do image? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi