Morgoth Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Witam jestem poczatkującym uzytkownikiem linux-a więc proszę o wyrozumiałość <używam Fedory 7> Oto moje 2 pytania,a raczej problemy: 1. Wszędzie gdzie tylko nie popatrzeć mżna znaleźć informacje o instalacji z takich plików jak tar.gz itp. no i niby jest prosto wszystko opisane, ale niegdzie nie znalazłem za jaką "magiczną" metodą mam przejść do jakiegoś katalogu w terminalu? Np pisze, że mam wpisać polecenie "./configure" ale nie pisze jak przejść do tego katalogu! 2.Jak zrobić, abym widziaŁ windowsowskie partycje "ntfs" i jak robić, abym mógł je edytować? Z góry Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Podstawy Linuksa się kłaniają... cd /home/ghunter/Desktop i jestem na pulpicie tar.gz najpierw musisz wypakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Kiedyś znalazłem w necie taki ciekawy podręcznik. Duużo tu ciekawych opisów. do pobrania stąd Mam nadzieję że się przyda. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 2.Jak zrobić, abym widziaŁ windowsowskie partycje "ntfs" i jak robić, abym mógł je edytować?Masz jakieś kłopoty z wyszukiwarką? Trzeba kliknąć na ten napis Szukaj w górnym prawym rogu strony. Albo po prostu przejrzeć podpięte !! wątki w odpowiednim dziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgoth Napisano Listopad 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Dziękuje za odp. W międzyczasie zauważyłęm jeszce jeden problem. Otóż, gdy usiłuje zainstalować sterowniki do drukarki hp w już można powiedzieć końcowym etepie wywala mi troszkę errorów: A package manager 'yum' appears to be running. Please quit the package manager and press enter to continue (i=ignore, q=quit*) :i warning: Ignoring running package manager. Some package operations may fail. CHECKING FOR NETWORK CONNECTION ------------------------------- Network connection present. RUNNING PRE-PACKAGE COMMANDS ---------------------------- su -c "yum clean all" (Pre-depend step 1) DEPENDENCY AND CONFLICT RESOLUTION ---------------------------------- Running 'su -c "yum -y -d 10 -e 1 install gcc-c++ glibc-headers python-devel cups-devel libusb-devel libtool libjpeg-devel openssl-devel net-snmp-devel PyQt python-reportlab sane-backends-devel python-imaging sane-backends"' Please wait, this may take several minutes... warning: A previous install of HPLIP is installed and/or running. su -c "yum -y -d 10 -e 1 remove hplip hpijs" (Removing old HPLIP version) error: A required dependency 'libpthread (libpthread - POSIX threads library)' is still missing. error: A required dependency 'libusb (libusb - USB library)' is still missing. error: A required dependency 'libjpeg (libjpeg - JPEG library)' is still missing. error: Installation cannot continue without these dependencies. error: Please manually install this dependency and re-run this installer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Po pierwsze- poprzednia wersja tego cuda od hp działa. Po drugie- brakuje Ci bibliotek, dościągaj z np. rpm.pbone.net. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgoth Napisano Listopad 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Podstawy Linuksa się kłaniają... cd /home/ghunter/Desktop i jestem na pulpicie tar.gz najpierw musisz wypakować Ok to go wypakowywuje poleceniem, ale po wypakowaniu nie mam pojęcia, gdzie on w ogóle jest xD np. [Morgoth@masq140-19 ~]$ tar -zxvf /home/Morgoth/Pulpit/black-legacy-linux-v0.3.0.tar.gz Black-Legacy_v0.3.0/ Black-Legacy_v0.3.0/setup Black-Legacy_v0.3.0/menu/ Black-Legacy_v0.3.0/menu/1.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/ Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/2.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/3old.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/4.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/menu.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/menu.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/menu1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/menu2.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/ok.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/.xvpics/aguja.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/2.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/3.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/4.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/5.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/6.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/8.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/a1.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/a2.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/aguja.tga Black-Legacy_v0.3.0/menu/compasa.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/compasam.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/compas.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/compasmask.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/hidden.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/map.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/menu1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/menu2.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/menu.bmp Black-Legacy_v0.3.0/menu/ok.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/ Black-Legacy_v0.3.0/textures/.xvpics/ Black-Legacy_v0.3.0/textures/1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/2JPG.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/gtex.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/rock12.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/heat1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/road.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/rock08.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/Font.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/water.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/h1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/h2.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/h3.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/w1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/w2.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/w3.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/w4.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/w5.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/d1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/bu1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/r1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/r2.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/g2.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/g3.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/h4.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/g5.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/g6.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/g4.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/g1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/h5.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/r3.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/r4.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/atark.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/torso1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/arm1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/armd1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/armi1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/legs1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/textures/leg1.bmp Black-Legacy_v0.3.0/maps/ Black-Legacy_v0.3.0/maps/atark.cons Black-Legacy_v0.3.0/maps/atark.conf Black-Legacy_v0.3.0/maps/atark.conscopy Black-Legacy_v0.3.0/music/ Black-Legacy_v0.3.0/music/blbso.ogg Black-Legacy_v0.3.0/blackle.ini Black-Legacy_v0.3.0/black-legacy_v0.3.0 [Morgoth@masq140-19 ~]$ I teraz skąd mam wiedzeć, gdzie mi to to wypakowało? Proszę o przykładową komędę "cd" czy zaraz po tym mam napisać "./configure"? JEszcze co do tych dysków to nie znalazłem na forum działu "jak wykryć dyski "NTFS" znalazłem jedynie o "FAT32". Prosze o podpowiedź. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 cd Black-Legacy_v0.3.0 Nie masz na pulpicie potem takiego katalogu? I tam w nim robisz ,/configure, ale uwierz to dopiero początek zabawy, bo jak znam życie okaże się że brakuje jakichś bibliotek do kompilatora... Cóż, kwestia przyzwyczajenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 JEszcze co do tych dysków to nie znalazłem na forum działu "jak wykryć dyski "NTFS" znalazłem jedynie o "FAT32". Prosze o podpowiedź.To jeszcze raz: u góry strony bliżej prawej krawędzi czerwony napis "Szukaj" - kliknij na nim. W okienku, które się otworzy w pisz "ntfs" bez cudzysłowów i wciśnij klawisz <enter>. Pojawi się lista wyników wyszukiwania. Czego jeszcze chcesz więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgoth Napisano Listopad 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 cd Black-Legacy_v0.3.0 Nie masz na pulpicie potem takiego katalogu? I tam w nim robisz ,/configure, ale uwierz to dopiero początek zabawy, bo jak znam życie okaże się że brakuje jakichś bibliotek do kompilatora... Cóż, kwestia przyzwyczajenia Robie to co poleciłeś ale mi wywala, że nie ma pliku: [Morgoth@masq140-19 ~]$ cd Black-Legacy_v0.3.0 [Morgoth@masq140-19 Black-Legacy_v0.3.0]$ ./configure bash: ./configure: Nie ma takiego pliku ani katalogu [Morgoth@masq140-19 Black-Legacy_v0.3.0]$ [Morgoth@masq140-19 Black-Legacy_v0.3.0]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Pokaż wynik komendy ls. Nie wziąłeś pod uwagę że tego pliku tam moze nie być? I może być np jeszcze jeden katalog w środku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Czytanie plików README boli??? Ewentualnie wstaw plik README tutaj na forum w znacznikach codebox. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgoth Napisano Listopad 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Czytanie plików README boli??? Ewentualnie wstaw plik README tutaj na forum w znacznikach codebox. Kamills Tam nie ma pliku readme, ani innego mu podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Jeśli dobrze odszukałem i jeśli Morgoth pobrał paczkę STĄD to w tar.gz jest tym razem po prostu instalka binarna Po rozpakowaniu: cd Black-Legacy_v0.3.0 ./setup Morgoth tu nie Windows tu trzeba myśleć Zapoznaj się z podstawami linuksa - wystarczy hasło "podstawy linuksa" do Googli wrzucić i coś znajdziesz. Bez podstawowych poleceń: "cd", "ls", "tar" to niewiele zdziałasz. Chyba, że sobie zainstalujesz Midnight Commandera (do uruchomienia w terminalu) albo Krusadera (coś a'la Total Commander). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgoth Napisano Listopad 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Ok popróbuje w razie czego edytuje ten post Kurcze brakuje jakiś bibliotek.... [Morgoth@masq140-19 ~]$ [Morgoth@masq140-19 ~]$ cd Black-Legacy_v0.3.0 [Morgoth@masq140-19 Black-Legacy_v0.3.0]$ ./setup ./setup: error while loading shared libraries: libSDL_mixer-1.2.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory [Morgoth@masq140-19 Black-Legacy_v0.3.0]$ c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi