Subaru Napisano Listopad 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Jak w temacie karta sieciowa to chyba jakis kabaret... Zintegrowana od podobno wielkiej wspanialem porzadnej nVidia a tu taki zintegrowany stary SiS jest lepszy...o co chodzi?? Juz wyjasniam Wkurzylem sie na braki netu zarowno w Wingrozie jak i FC7 wiec walnalem dane co wazniejsze na DVD wywalilem partycje zrobilem na nowo wgralem Wingroze po tym Fedora Core 8 nowiusienka i niespodzianka dioda na routerze miga a przy probie polaczenia eth0 poprzez przydzielanie IP z DHCP wywala blad, ze nie mozna nawiazac polaczenia i zebym sprawdzil kabel...no dobra wezme sproboje z tym co dziala na drugim komputerze...ale nie pomoglo...na Wingrozie zreszta blad jaki byl przed instalacja taki jest i po... (ograniczenie lub brak lacznosci) Czyzby to byla wina karty sieciowej??? Jesli tak co mam w tej sytuacji zrobic??? Sprobowac zaktualizowac BIOS? (moge sciagnac update drugim kompem wkoncu...) Wlozyc nowa karte sieciowa lub Wi-Fi??? Jesli karte to jak sie maja karty sieciowe Wi-Fi podlaczane pod USB??? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam Subaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Ja bym zaczął od sprawdzenia czy nie jest to po prsotu "trafiony" chip karty sieciowej. Jak masz miejsce, to wetknij najprostszą, sprawdzoną kartę ethernetową (np.Realteka RTL8139 takiego za 10 PLN na Allegro ) i sprawdź czy sieć działa a dopiero potem walcz z resztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Listopad 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 No wlasnie cos tak mi sie zdaje, ze ta karta jest jakas [cenzura wymagana] Jak dam na Wingrozie lub Linux reczne przypisanie IP to Wingroza pisze, ze polaczono zas Linux, ze eth0 jest aktywne ale netu nie otworze ani tu ani tu... Przed reinstalacja na FC7 bylo jeszcze tak, ze bralem reczne ustawienia i co chwile to zmienialem IP 10.0.0.4 na 10.0.0.6 to jakies tajemnicze MTU na 0 1 2 oraz 1500 to jakies trasy dodawalem lub odejmowalem to serwery DNS dodawalem 3 takie same albo jeden 10.0.0.2 i za ktoryms razem wkoncu zaskakiwalo na Linux zas na Windows ostatni raz zaskoczylo samo z siebie gdzies po pol godziny na automatycznym przydzielaniu IP wiec albo Wingroza i Linux sa sypniete (taaa Linux sypniety - po moim trupie!) albo sobie karta dziwne rzeczy wyprawia o_O Z wlascicielem sklepu sie zakumplowalem, wiec mysle, ze moglby pozyczyc ta karte do sprawdzenia... i wtedy podobno w Linux nie bedzie eth0 tylko... wlan0 czy cos??? ale chyba konfiguracja nadal w tym samym miejscu tj Logo KDE ---> Administracja ---> Siec konfiguracja??? (lub ewentualnie w terminalu setup chyba???) Aha jeszcze dodam, ze pod FC7 po aktualizacjach przeroznych jak chcialem wlaczyc na nowym Kernelu to od razu dioda routera zaczynala migac a na starym Kernelu (tym co byl z FC7 po instalacji) swiecilo sie normalnie i mozna bylo sie modlic o net... teraz w FC8 tez miga i chyba ma mi to powiedziec, ze cos mu nie gra ale ja tam nie wiem Do konfiguracji routera moge sie dostac z drugiego kompa jesli to potrzebne... EDIT No do licha przetrzasanie forum jednak cos dalo - znalazlem link do poradnika jak zainstalowac karte sieciowa Wi-Fi pod USB moze zadziala Last EDIT Dziala juz mowie co zrobilem aby rt73 karta Wi-Fi dziala: - Sciagnalem pliki source z jednej stronki (jak wroce na Windows albo znajde ponownie na forum to podam) - wykonale make clean potem make potem make install (byly jakies ostrzezenia ale zero bledow wiec pomyslalem ze jest ok ) - wstukalem polecenie gedit /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0 i wpisalem w nowo utworzony plik te linijki # rt73 DEVICE=wlan0 BOOTPROTO='dhcp' HWADDR='00:00:00:00:00:00' ONBOOT=yes TYPE=wireless DEVICE=wlan0 gdzie HWADDR to MAC adres naszej karty oczywiscie - wstukalem w konsoli polecenie /usr/bin/system-control-network kliknalem Aktywuj i voila dziala uuh nie moge edytowac nazwy tematu a chcialbym dodac SOLVED... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi