Morgoth Napisano Grudzień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 Witam, gdy chce odpalić gre cedegą wywala mi taki oto błąd: Podsumowanie SELinux powstrzymuje /usr/bin/wine-preloader przed wczytaniem /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll, który wymaga relokacji tekstu. Szczegółowy opis Aplikacja /usr/bin/wine-preloader próbowała wczytać /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll który wymaga relokacji tekstu. Jest to potencjalny problem z bezpieczeństwem. Większość bibliotek nie musi mieć tego pozwolenia. Mogą one czasem być niepoprawnie napisane i żądać tego pozwolenia. Strona WWW http://people.redhat.com/drepper/selinux-mem.html wyjaśnia, jak usunąć te wymaganie. Możesz tymczasowo skonfigurować obejście SELinuksa, aby pozwalał /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll na użycie relokacji, dopóki bibliteka nie zostanie naprawiona. Zgłoś http://bugzilla.redhat.com/bugzilla/enter_bug.cgi o tym pakiecie. Zezwalanie na dostęp If you trust /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll to run correctly, you can change the file context to textrel_shlib_t. "chcon -t textrel_shlib_t /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll" You must also change the default file context files on the system in order to preserve them even on a full relabel. "semanage fcontext -a -t textrel_shlib_t /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll" Następujące polecenie pozwoli na ten dostęp: chcon -t textrel_shlib_t /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll Dodatkowe informacje Kontekst źródłowy unconfined_u:system_r:unconfined_t:s0 Kontekst docelowy unconfined_u:object_r:unconfined_home_t:s0 Obiekty docelowe /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wi ne_gecko/nspr4.dll [ file ] Pakiety RPM, których to doty wine-core-0.9.49-1.fc8 [application] RPM polityki selinux-policy-3.0.8-44.fc8 SELinux jest włączony True Typ polityki targeted MLS jest włączone True Tryb wymuszania Enforcing Nazwa wtyczki plugins.allow_execmod Nazwa komputera masq140-19.rybnet.pl Platforma Linux masq140-19.rybnet.pl 2.6.23.1-49.fc8 #1 SMP Thu Nov 8 21:41:26 EST 2007 i686 athlon Licznik alarmów 10 Po raz pierwszy pią, 30 lis 2007, 22:56:05 Po raz ostatni pią, 30 lis 2007, 22:56:05 Lokalny ID b69b48f5-dd7e-4755-8abb-3b1b137d91b3 Liczba wierszy Surowe komunikaty audytu avc: denied { execmod } for comm=SOULMU.exe dev=sda1 egid=500 euid=500 exe=/usr/bin/wine-preloader exit=-13 fsgid=500 fsuid=500 gid=500 items=0 path=/home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll pid=3418 scontext=unconfined_u:system_r:unconfined_t:s0 sgid=500 subj=unconfined_u:system_r:unconfined_t:s0 suid=500 tclass=file tcontext=unconfined_u:object_r:unconfined_home_t:s0 tty=(none) uid=500 Gdy probuje sie zastosowac do polcenia aby to zingnorowac blad sie pojawia! Nic to nie naprawia, a co do linku to nie znam na tyle dobrze angielskiego, zeby sie polapac. Z góry dzieź zapomoc. PS wiem ze jest duzo tematow zwiazanych z cedega, ale w żadnym nie znalazłem podobnego do mojego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 A gdzie Ty tam SUSE znalazłeś? Chyba chodziło o SElinux Nie myl dystrubucji SUSE z systemem rozszerzającym bezpieczeństwo linuksa. Ale do rzeczy. Przeczytałeś komunikat, który wkleiłeś do swojego postu? Wykonałeś czynności, które tam są opisane? Jak byk masz napisane Następujące polecenie pozwoli na ten dostęp: chcon -t textrel_shlib_t /home/morgoth/.wine/drive_c/windows/gecko/0.1.0/wine_gecko/nspr4.dll Zrobiłeś to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgoth Napisano Grudzień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 Nie nei nie myle tych pojęć tylko akurat o tym muślałem xD Tak wykonałem i nic. Tam trzeba chyba jakiś engine zainstalować ale ja nie wiem jak to zrobić (mam go nawet na dysku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 To może jeszcze jedno - raczej nie pomoże ale chyba warto spróbować. Zaktualizuj system. Od tego w każdym razie należy zacząć W tekście wklejonym przez Ciebie jest m.in. RPM polityki selinux-policy-3.0.8-44.fc8 SELinux jest włączony True Typ polityki targeted Najnowszy numerek polityk SElinux dla F8 to 3.0.8-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi