Amilo Napisano Grudzień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 Witam jestem nowy - zmuszony awaria pisze tu, bo odpowiedzi wyguglac nijak nie idzie, a wiec: Fedorka 7 32 bity na laptopie amilo pro v2085 - wszystko gralo slicznie ale popsulem... otoz zachcialo mi sie wykorzystac wyjscie svideo w lapie, podlaczylem do niego kabelek do tv s-video - Euro zlacze i uruchomilem w kde wyjscie tv - klonowanie i zadzialalo pieknie, zapisz, przeloguj i wszystko ok, nastepnie zaznaczylem jakis ptaszek w celu rozciagniecia pulpitu na lcd + tv w celu sprawdzenia co to, zapisz, przeloguj i "d*pa" lcd laptopa mruga trzykrotnie (jezeli tv jest podlaczony to mrugaja razem) i pozostaje czarny. probowalem na nowszym tv ale bylo to samo, nie mam monitora "crt" aby sie wspomoc. po restarcie kompa wszystko sie wlacza pokolei prawidlowo odpala runlevel 5 i dochodzac do miejsca gdzie powinno wyskoczyc okno logowania juz graficznie, ekran "probuje" cos pokazac poprzez wlaczanie i wylaczanie monitora - mruganie i po trzeciej probie staje. moje pytanie jak to naprawic? proba naprawy badz reinstalki "update" oryginalna plyta fedora 7 nie daje rady, chcialem dostac sie do inittab aby zmienic runlevel na 3 i dlubac ale nie mam jak... moge chyba przez ssh sie zdalnie zalogowac i z konta roota zmienic runlevel, ale co dalej? w trybie textowym da sie to naprawic? wiem ze moge postawic wszystko od nowa z formatem ale nie o to chyba chodzi... Pozdrawiam wszytskich i czekam na odp na moj maly problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 A Ctrl+Alt+F1 nie pomaga? Powinien Cię przenieść na pierwszą konsolę tekstową i możesz się zalogować jako root. No chyba że komputer zwisa totalnie. Spróbuj system-config-display z roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amilo Napisano Grudzień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 A Ctrl+Alt+F1 nie pomaga? Powinien Ci? przenie?? na pierwsz? konsol? tekstow? i mo?esz si? zalogowa? jako root. No chyba ?e komputer zwisa totalnie. wciskajac Ctrl+Alt+F1 nic sie nie dzieje, ekran swieci sie na czarno ale wpisujac na slepo login i haslo dysk pracuje chwile - jakby logowal sie po prostu tego nie wyswietlajac, wiec o zwisie chyba nie ma mowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 wciskajac Ctrl+Alt+F1 nic sie nie dzieje, ekran swieci sie na czarno ale wpisujac na slepo login i haslo dysk pracuje chwile - jakby logowal sie po prostu tego nie wyswietlajac, wiec o zwisie chyba nie ma mowy... Jeśli masz GRUBa to w menu naciśnij a i dopisz 3 na końcu linijki (po spacji) wtedy system powinien wstać na runlevelu 3 a nie na 5. Jak nie podziała to jeszcze można z płytki instalacyjnej lub płytki rescue odpalić, podmontować partycje i zrobić chroota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amilo Napisano Grudzień 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 Jeśli masz GRUBa to w menu naciśnij a i dopisz 3 na końcu linijki (po spacji) wtedy system powinien wstać na runlevelu 3 a nie na 5. Poszło! super dziękuję dalej już po zalogowaniu zrobiłem "system-config-display --reconfig" i śmignęło Już wszystko działą - runlevel zmieniony na 5 i hula. Jest tylko jeszcze jeden dziwny problem ale o n był od zawsze: mianowicie okna w system-config-display były tak wielkie że napisz "ustawienia" nie mieścił się na monitorze i musiałęm na czuja klawiaturą zatwierdzać, taki sam wygląd miała fedorka przy uruchamianiu systemu między trybem textowym a oknem logowania gdy podnosiła procesy. Ale po kilku aktualizacjach to zanikło i wróciło dziś przy konfiguracji. To wygląda jakby byłą rozdzielczośc 80x60 albo coś w podobie... miał to ktoś już? Pozdrawiam i dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2007 Jest tylko jeszcze jeden dziwny problem ale o n był od zawsze: mianowicie okna w system-config-display były tak wielkie że napisz "ustawienia" nie mieścił się na monitorze i musiałęm na czuja klawiaturą zatwierdzać, taki sam wygląd miała fedorka przy uruchamianiu systemu między trybem textowym a oknem logowania gdy podnosiła procesy. Ale po kilku aktualizacjach to zanikło i wróciło dziś przy konfiguracji. To wygląda jakby byłą rozdzielczośc 80x60 albo coś w podobie... miał to ktoś już? Pozdrawiam i dzięki wielkie Wydaje mi się że mała rozdzielczość była po to żeby program poszedł nawet na bardzo starych kartach / monitorach. Np. dawniej X'y miały tendencję do odpalania najwyższej możliwej wartości odświeżania pionowego i jak ktoś miał słabszy monitor niż kartę to miał problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi