Tomi Napisano Grudzień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2007 Witam Mam problem z zainstalowaniem drukarki HP Deskjet 5150 podłączonej do routera U.S. Robotics 9108 w systemie FC6. Instalacje starałem sie przeprowadzić wg. http://www.usr.com/support/9108a/9108a-pl-...inter.htm#linux, niestety nie przyniosło to żadnego efektu. Instalacja na komputerach z systemem windows XP przebiegła pomyślnie i drukarka od win xp przyjmuje zadania natomiast zadania wydruku z fc6 nie są realizowane. Prosze o pomoc, nie jestem biegły w systemie linux, dlatego licze na pomoc waszą. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2007 Czy próbowałeś instalować drukarkę lokalnie dla komputera z FC6 tak jak w instrukcji prosili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomi Napisano Grudzień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2007 Czy próbowałeś instalować drukarkę lokalnie dla komputera z FC6 tak jak w instrukcji prosili? Tak próbowałem. Procedura jest wszędzie taka sama: instalacja na komputerre bezpośrednio, potem dodanie drukarki jako sieciowej już połączonej do routera (przez Http). Być może jakieś logi były by pomocne, niestety nie wiem gdzie ich szukać. Po podaniu nazwy lub prawdopodobnego położenia ich moge je tu wkleić. Drukarka długi czas pracowała pod fc6 podłączona bezpośrednio, bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2007 Tak próbowałem. Procedura jest wszędzie taka sama: instalacja na komputerre bezpośrednio, potem dodanie drukarki jako sieciowej już połączonej do routera (przez Http). Być może jakieś logi były by pomocne, niestety nie wiem gdzie ich szukać. Po podaniu nazwy lub prawdopodobnego położenia ich moge je tu wkleić. Drukarka długi czas pracowała pod fc6 podłączona bezpośrednio, bezproblemowo. Hmm... Skoro wcześniej działała na FC6 więc sterowniki muszą być OK. Jedyne co mi przychodzi do głowy to czy na firewallu nie ma po blokowanych portów. Też nie jestem zbyt doświadczony jeśli chodzi o system drukowania. W tym podręczniku jest napisane że drukarka jest na porcie 1631 może on jest jakoś zablokowany. Jakbyś mógł wkleić wynik z komendy iptables-save to bym mógł coś więcej powiedzieć. Ktoś ma jeszcze inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomi Napisano Grudzień 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2007 Jakbyś mógł wkleić wynik z komendy iptables-save to bym mógł coś więcej powiedzieć. Ktoś ma jeszcze inne pomysły? [root@Tomik ~]# iptables-save # Generated by iptables-save v1.3.8 on Tue Dec 4 13:54:03 2007 *filter :INPUT ACCEPT [0:0] :FORWARD ACCEPT [0:0] :OUTPUT ACCEPT [459048:186404908] :RH-Firewall-1-INPUT - [0:0] -A INPUT -j RH-Firewall-1-INPUT -A FORWARD -j RH-Firewall-1-INPUT -A RH-Firewall-1-INPUT -i lo -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type any -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p esp -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p ah -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -d 224.0.0.251 -p udp -m udp --dport 5353 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp --dport 631 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p tcp -m tcp --dport 631 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p tcp -m state --state NEW -m tcp --dport 22 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p tcp -m state --state NEW -m tcp --dport 6885 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -j REJECT --reject-with icmp-host-prohibited COMMIT # Completed on Tue Dec 4 13:54:03 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2007 Firewall raczej standardowy, na pewno nie on sprawia problem. Niestety tu mi się pomysły kończą. Może ktoś z większym doświadczeniem z CUPS by się odezwał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi