Skocz do zawartości

Błąd Przy Sprawdzaniu Zależności Podczas Instalacji Compiza

nikos_ns

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie miałem "gorączki" bawienia sie w compiz ale ostatnio sobie schiałem zainstalować więc wpisuje:

yum install compiz

a dostaje w wyniku:

Error: Missing Dependency: libxcb.so.1 is needed by package compiz
Error: Missing Dependency: libX11-xcb.so.1 is needed by package compiz

Mam zainstalowane sterowniki do Nvidii,ale w samym momencie instalacji to chyba nie powinno mieć aż takiego znaczenia...

Sprawdzilem w jakiej "paczce" znajduje sie plik libxcb.so.1 i wyszlo ze w pakiecie xorg-x11-libxcb,lecz kiedy go próbuje zainstalowac przez yuma to nie znajduje go w żadnych repozytoriach.Oczywiście mam repo livny i kagesenshi-compiz.

Na poczatku miałem compiza,ale wywaliłem go(zakładając że nie bede tego potrzebował) wpisujac:

yum remove compiz*

Moze wie jak "uzupełnić" brakujące pakiety,dlaczego yum sam nie pościąga zależności?

Mam fc6.

Na FC6 to chyba będziesz miał z tym same kłopoty. Moze czas na upgrade? ;)

No tak,pewnie masz racje, mam nawet fedore 8.ale to mnie trochce dziwi że na początku instalacji systemu miłem compiza a teraz nie da się tego razinstalowac.

PS. z innej beczki: mialem fc8 na gnomie,ale jakos nie wiem dlaczego muliło mi troche system,pliki nie pojawiały sie szybko, szczegulnie gdy bylo ich dużo w katalogu np. w /lib,/bin

zaraz przenstaluje i zobacze czy tez sa takie probemy.

A wiec tak po szybkim przejściu na fc8 udało mi się uruchomic compiza, ale gdy chce zainstalowac dodatkowe paczki takim poleceniem:

yum install compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-extra  compizconfig-settings-manager fusion-icon-gtk

to wywala błąd:

Error: Missing Dependency: compiz = 0.5.2 is needed by package fusion-icon
Error: Missing Dependency: compiz = 0.5.2 is needed by package compiz-fusion-plugins-main
Error: Missing Dependency: compiz = 0.5.2 is needed by package compiz-fusion-plugins-extra

udało mi sie natomiast zainstalowac compizconfig-settings-manager i nic pozatym;/ma ktros moze jakis pomysł?

• 3 months later...

nie wiem dokładnie ani z pewnością co jest z tym bo mam podobny problem, z tym że compiz u mnie działa, a zainstalowalem go podając yumowi dokładnie jakie paczki ma ściągać tzn coś w tym stylu

yum install compiz*0.6.2-3*.x86_64 compiz-fusion*0.6.0-12*.x86_64 fusion-icon*0-0.5.20080213git*

do tego powinien sobie jeszcze dociągnąć kilka zależności i działa, z tym że przy każdej aktualizacji chce zaktualizować fusion-icon i wtedy wywala błąd że jest brak zależności

Error: Missing Dependency: compiz = 0.5.2 is needed by package fusion-icon

a do tego jak wrzucę compiza (konkretnie fusion-icon) do autostartu to X`y sie w ogóle nie podnoszą :P więc nie wiem czy komuś będzie się opłacało i chciało bawić w taki "ręczny" wybór wersji pakietów, a sam jestem ciekawy dlaczego w ogóle występuje taki błąd, pewnie sam coś schrzaniłem tylko nie pamiętam gdzie i kiedy ;/

pozdrawiam

ps. witam forumowiczów, bo to 1 post poza HydeParkiem

SieMa :D

Bo to trzeba zrobić tak:

a) usunąć compiz dystrybucyjny

yum remove compiz* libcompiz* ccsm

'B) dodać repo fusion.repo o zawartości:

[fusion]
   name=Compiz Fusion repository
   mirrorlist=http://www.dfm.uninsubria.it/compiz/mirror-f$releasever-$basearch
   baseurl=http://www.dfm.uninsubria.it/compiz/fusion/$basearch/ http://www.lordmorgul.net/pub/compiz/fusion/$basearch/   
   enabled=1
   gpgcheck=0

c) zainstalować nowego compiza komendą np. taką:

yum install compiz-all

Oczywiście można nadal używać compiza dostarczonego z F8. Jak kto chce, ani jeden ani drugi nie sprawiają problemów...

ja cie kręcę :D dzięki temu dodatkowemu repo wszystkie moje problemy się rozwiązały :P

dzieki amos, na F8 działa jak napisałeś, a wcześniej korzystałem z repa kagesenshi-compiz i nawet nie wiedziałem że to drugie istnieje ;]

pozdrawiam