samba Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 Jaką dystrybucję w miarę stabilną polecalibyście na serwer WWW z tomcat i postgresql .Fedora często się zmienia więc częste uaktualnienia systemu mogą ale nie muszą działać więc ryzyko zawsze jest spore. Proszę o wasze przemyślenia i doświadzczenia oraz ciekawe linki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 W sumie wikipedia stoi na Fedorze Moze Centos (taka bardziej serwerowa Fedora, identyczne zarzadzanie ale mniej na nowosci nastawiona a bardziej na stabilnosc) albo cos nie z Linuksa - FreeBSD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Gentoo albo Red Hat Enterprise Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Grudzień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 Ogólnie jeśli chcesz coś na serwer to jakiś *BSD (jeśli ma być darmowy to nienajgorszy jest freeBSD oraz netBSD). jeśli jednak chcesz jakąś dystrybucje (_linuxa_ → Linuksa) ORT to: centos, arch, pld, slack ale jednak namawiał bym cię na jakiś system BSD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 W sumie wikipedia stoi na Fedorze Moze Centos (taka bardziej serwerowa Fedora, identyczne zarzadzanie ale mniej na nowosci nastawiona a bardziej na stabilnosc) albo cos nie z Linuksa - FreeBSD. A czym się różni Centos od Fedory ? t tego co patrzyłem na screenach wygląd Xów jest taki sam jak w Fedorze też jest yum a zastanawia mnie co jest innego? Czy są jakieś inne programy którch nie ma na fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Jest bardzo podobny do Fedory, bo Centos to prawie Red Hat Enterprise, kilka dni korzystałem z niego, ale coś napsułem i mi padł to co najbardziej rzuca się w oczy, to to, że logujesz się w konsoli, potem startujesz poleceniem startx, i oprogramowanie jest starsze niż w Fedorze, ale to oczywiste, bo Centos korzysta ze sprawdzonych i najbardziej stabilnych pakietow chyba mogę to napisać -> Centos to Red Hat Enterprise Linux o zmienionym logo i bez wsparcia technicznego, całkowicie za darmo tak aby stał jako serwer jest znakomity, ale do pracy, jako biurko zaczął mnie irytować, mało wygodny (może dlatego że to co widziałem na Fedorze pare miesięcy temu, znajduje się na najnowszym Centosie) FreeBSD też jest świetnym systemem przeznaczonym na serwer, więc również go polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SACZI Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Jaką dystrybucję w miarę stabilną polecalibyście na serwer WWW z tomcat i postgresql .Fedora często się zmienia więc częste uaktualnienia systemu mogą ale nie muszą działać więc ryzyko zawsze jest spore. Jak to jaką dystrybucję? Fedorę! Każda wersja ma wsarcie 18 miesięcy od daty wydania, a to dość długi okres. Po tym czasie wcale nie musisz aktualizować systemu skoro CI działa. Zmiana softu co 3 lata, to wcale nie tak często. Nawet CentOS, który jest "serwerowym" systemem, kiedyś straci wsparcie. Zresztą serwer www nie stawia się raz na zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi