Skocz do zawartości

Sterowniki Nvidi

stubby

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ten temat sie pojawił na forum dlatego przepraszam jesli powtarzam problem ale szukałem rozwiązania juz 3 dni i postanowiłem napisać temat na forum. więc na początek używam systemu fedora 8, karta graficzna to GeForce 8500 GT, procesor intel core 2 DUO 1,8 MHz. Próbowałem zainstalować sterowniki ze strony nvidi al;e w pewnym momencie instalacji wyskakuje problem

ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module.
ERROR: Installation has failed.

próbowałem metod opisanych na forum i dalej nic. Jeszcze raz przeprazam jesli powtarzam temat ale szukałem rozwiązania problemu juz długo, ze stron nvidi na ile umiałem tez korzystałem ale dalej kicha. Z góry dziękuję za pomoc (dodam ze ejstem świeży w tematach linuksa i mam jeszcze problemy z niektórymi rzeczami ale i tak wole linuksa od windowsa - linuksa daje więcej satysfakcji :D )

ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module.
ERROR: Installation has failed.

Zaryzykowałbym opinię, że nie masz zainstalowanych pakietów kernel-devel oraz kernel-headers.

Na marginesie: dlaczego wybrałeś instalację sterowników z binariów ze strony nvidia? Jest coś złego w gotowych modułach z repozytorium livna? Są tworzone specjalnie pod Fedorę, więc chyba warto było od nich zacząć a nie od razu robić sobie śmietnik w systemie.

Mam nadzieję, że nie zadam głupiego pytania teraz (podobno nie ma głupich pytań ) ale jak zainstalować stery z livny bo wiem ze taki temat na forum juz był ale tez miałem z tym problemy. Po drugie te dwa pakiety kernel-devel oraz kernel-headers juz mam zainstalowane bo wypisuje ze juz są. A po kolejne http://www.fedorafaq.org/nvidia ten link nie działa chyba ze sie wpisze bez nvidia po ukośniku ale z tego faq tez juz próbowałem i dalej lipa. Dziękuje za odpowiedź :)

Ok chciałem wszystkim podziękować za pomoc :) forum fedory jest super :) ruszyłem troche łbem i rozwiązałem problem a mianowicie zrobiłem tak jak w temacie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...99&hl=livna i wszystko działa :) i nawet komenda glxgears wyrzuca takie wyniki:

31709 frames in 5.0 seconds = 6341.776 FPS
31757 frames in 5.0 seconds = 6351.367 FPS

moim zdaniem to juz chyba sa całkiem wporzadku wyniki :P bo poprzednio miałem około 270 FPS :)