dawidoff82 Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Witam Chciałbym poruszyć kolejny raz popularny już problem instalacji Javy i jej braku działania pod przegladarką Firefox. Obecnie użytkuję Fedore 8 64 bitową, wszystko działa wyśmienicie nie licząc problemu z java. Do rzeczy: Posiadałem pakiet java icedtea i wszystko pięknie działało jednak w momecie kiedy chciałem używać komponentu BPH do wykonywania przelewów pojawiły się schody, gdyż nie działa on pod java icedtea. Postanowiłem więc zainstalować Java Sun i niestety po wielu próbach, po n przeczytanych poradnikach polsko i anglojezycznych nic nie pomaga. Wymienię kilka z nich: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html http://poradnik.fedorapl.org/index.html#java http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t14981.html Próby wykonałem na wersji 1.6.0_03 i 1_5_0_14, efekt ten sam, czyli firefox nie przechodzi testu na obecność plaginu java. (Firefoxa pod FC8 mam standardowo w wersji i386 i x86_64) Jeśli ktoś wie jak wybrnąć z tego problemu to serdecznie proszę o pomoc. Z góry dziekuję! P.S. Jestem może nie najmołodszym, jednak ciągle nowicjuszem w świecie Linuksa, tak więc proszę o dość klarowny sposób ewentualnego rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 (Firefoxa pod FC8 mam standardowo w wersji i386 i x86_64)Jedno i drugie naraz? Może stąd problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidoff82 Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Jedno i drugie naraz? Może stąd problem? Problem w tym, że domyślnie w FC8 zainstalowane są 2 Foxy, mało tego próba odinstalowania np wersji 64bitowej powoduje odinstalowanie też 32bitowej. Jest pomiedzy nimi jakaś zależność. Pozatym nie mam dwóch ikon Foxa odpowiedzialnych za uruchamianie jednej z wybranych wersji. Wszystko jest jakby zespolone. Ewentualnie może znajdę jakiś pakiet foxa 32bitowego i zainstaluje go z dwukliku, a nie przez yuma. Jakby ktoś miał jakiś link do wersji 32 bitowej to proszę dolaczyć. Dżinks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Jakby ktoś miał jakiś link do wersji 32 bitowej to proszę dolaczyć.Na pewno znajdziesz w repozytoriach, no nie? Możesz również wejść na http://rpm.pbone.net i po wejściu w wyszukiwanie zaawansowane wybierz F8. Swoja drogą nie myślałes o zainstalowaniu systemu w wersji 32-bit? Z tego co tutaj czytam z wersją 64-bit jest znacznie wiecej problemów, a korzyści raczej iluzoryczne - bardziej magia 64-bit procesora niż realne polepszenie wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidoff82 Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 No znajdę w repozytoriach Czemu akurat 64bity, no cóż mam na laptopie core 2 duo więc chciałe przetestować akurat taki system. Owszem w normalnym użytkowaniu 64 sprawiają więcej problemów i ich wydajnośc jest niewiele większa w stosunku do 32. Jednak jeśli zacznie się używąć takiego systemu do obliczeń szczególnie takich które zużywają pokażne zasoby procesora wtedy faktycznie widać tą różnicę. Ten fakt mnie przekonał akurat do tej architektury, szczególnie, że zdarza się u mnie praca nad np. modelowaniem molekularnym i wtedy maszyna pokazuje na co ją stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Jednak jeśli zacznie się używąć takiego systemu do obliczeń [...]No tak, to ma sens. Czyli będziesz musiał się trochę pomęczyć z FF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidoff82 Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 No tak. Będę musiał coś pokombinować. Kurcze najlepsze jest to, że z Iced tea smigłao pięknie, jednak komponent sięnie instaluje BPH i koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidoff82 Napisano Grudzień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Dla zainteresowanych - rozwiązałem temat instalacji Javy Sun na Fedorze 8 x86_64!!! Sprawa wygląda tak: Zainstalowałem Jave według instrukcji na tej stronie: http://fedoraguide.info/index.php/Main_Pag..._.28Method_1.29 Po zainstalowaniu Javy i po dodaaniu dowiązania do firefoxa nie ma rezultatu w przeglądarce, więc ją odinstalowałem, a nastepnie poszukałem pakietu rpm. Firefoxa wersja i386 i zainstalowałem go z dwukkilku. Potem znowu dodałem dowiązania jak w poradniku (ls - ...) i już wszystko pieknie śmiga. Przeglądarka przeszła test ze strony Javy jak i ważniejszy dla mnie instalacji komponentu BPH W przypadku ewentualnych pytań służe pomocą. Dźinks WalDo za jakiekolwiek zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi