Skocz do zawartości

Amarok Pada Po Próbie Odtworzenia Pliku Wma

dawidoff82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś napotkał się na problem odtwarzania plików wma w Amaroku?

Otórz u mnie po dodaniu takiego pliku amarok się wyłącza. Czytałem, że jest to bug jednak nie znalazłem sposobu by jakoś obejść ten problem.

Czy ktoś zna może jakieś rozwiązanie tego problemu?

Używam Fedory 8 64 bitowej, jednak podobny problem zgłasza wersja 32 bitowa. Problem dotyczy Amaroka 1.4.7

Za ewentualne sugestie z góry dzikękuje!

A jakieś komunikaty? Wpisy w syslogu? Czy masz zainstalowane odpowiednie kodeki? Krótko mówiąc jakieś konkrety podaj.

Sprawdź czy w pliku ~/.kde/share/apps/amarok/xine-config masz poprawna ścieżkę do katalogu z kodekami.

Spróbuj uruchomić z terminala - może wtedy przy wyłączeniu dostaniesz komunikaty na konsoli?

Nie wiem czy to działa, bo nie korzystam z Amaroka, ale po 3 minutach w Googlach znalazłem opis:

Hi. as is explained at the comment

https://bugs.launchpad.net/amarok/+bug/104949/comments/7

the problem is that the file is an ascii file with an url inside to the actual stream.

The workaround is to replace the http:// part of the url when is added to amarok with

mmsh://

This way amarok can handle the stream in the right way.

I've just tested with your link and it worked.

To oczywiście niezbyt wygodne obejście, ale jednak... <_<

Poza tym zostaje możliwość zapisania strumienia do pliku na dysku i odtwarzaniu lokalnie. Z tego co widzę problem nie dotyczy odtwarzania plików WMA tylko odtwarzania strumienia.

Tu sprawa wyglada tak, kodeki oczywiście mam amarok extras na starcie zainstalowałem. Z odtwarzaniem jakichkolwiek innych formatów nie ma żadnych problemów pozostają jedynie pliki wma. Co do komunikatów jakie daje amarok po błędzie, napisze o nich jak wrócę do domu i przesiąde się na swoją maszynę. Jeszcze jedno pliki wma mam zapisane na dysku i amarok pada, natomiast ściezka do kodeków jest jak najbardziej prawidłowa. Czytałem, że to jakiś bład związany z tagami jednak to też nie pomaga.

Dziekuję raz jeszcze za zainteresowanie.

[...] kodeki oczywiście mam amarok extras na starcie zainstalowałem.
Z tego co przeczytałem, to może chodzić raczej o kodeki "windowsowe", te ze strony mplayera, wkopiowane do katalogu np. /usr/lib/win32 i ustawienie poprawnej ścieżki do tego katalogu w ~/.kde/share/apps/amarok/xine-config.

niedawno też chciałem odtwarzać wma na amaroku i po prostu nie znalazłem żadnej paczki do tego playera... z tymi kodekami też nie udawało mi się i chyba to co podają to tylko sugestie, nie znalazłem aby komus to się udało. Jeśli już chcę słuchać w tym formacie to korzystam z audacious, tam znajdują się w pakiecie audacious-plugins-nonfree. Dla amaroka w niewolnych nie ma tego