Skocz do zawartości

Problem Z Gnomem

wimis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem a mianowicie przy włączaniu fedory7 pojawiał sie błąd ( pisało że KDE gryzie sie z Gnomem) postanowiłem odinstalować KDE. Heh byłem bardzo śpiący i zamiast KDE skasowałem Gnoma ale nie do końca bo po jakimiś czasie zorientowałem sie ze kasuje nie to co trzeba. Mój problem polega na tym, że przy włączaniu systemu nie pojawia sie okno logowania.

Ps Mam jeszcze zainstalowanego Windowsa XP

skasowałem Gnoma ale nie do końca bo po jakimiś czasie zorientowałem sie ze kasuje nie to co trzeba
a co to właściwie oznacza? ;)

Logujesz się automatycznie czy jak?

menedżer logowania dla gnome to "gdm". Jeśli go nie ma to yum install gdm, jeśli jest to jego ustawienia /usr/bin/gdmsetup

Możesz też całe gnome zainstalować skoro nie oto ci chodziło przy usuwaniu

yum groupinstall 'GNOME Desktop Environment'

przy włączaniu fedory nie pojawia się ekran logowania... a logowanie mam automatyczne

ma to sens, więc o co tak naprawdę chodzi? Jeśli wyłączysz automat to ekran logowania się pojawi.

Nie mam dojścia do konsoli.
To też ciekawe, niby dlaczego nie masz dojścia do konsoli? Nie ma go w menu? Więc może przeinstaluj jednak to GNOME. Są konsole pod Ctrl+Alt+Fx (F1-F6), żeby wrócić do okienek naciśnij Ctr+Alt+F7.

w wierszu polecen ja wpisalem yum groupinstall 'GNOME Deskop Environment ' to wyskoczyło cos takiego:

Group Gnome Deskop Environment does not exist. No packeges in any requestarted group aavalilable to instal or upade.

Natomiast gdzy wpisalem yum install gdm to pisało: Nothing to do.

Jakie trzeba wpisać w wierszu poleceń polecenie żeby logował się domyślnie w KDEfie.