MC' Napisano Grudzień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2007 witam, Znalazłem tu:http://www.linux-foundation.org/en/Net:Netem że On most 2.4 systems, the system clock runs at 100hz which allows delays in increments of 10ms. On 2.6, the value is a configuration parameter from 1000 to 100 hz. Jak wobec tego można sprawdzić częstotliwość zegara systemu? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 cat /proc/cpuinfo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Grudzień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Witam! Nie jestem na bieżąco z kernelem, więc to tylko podpowiedź. Można to sprawdzić badając zmienną systemową przez sysconfig np w C: #include <stdio.h> #include <unistd.h> #include <sys/param.h> int main() { long hz = 0; if ((hz = sysconf(_SC_CLK_TCK)) < 0) { perror("sysconf"); exit(1); } printf("HZ = %ld\n", hz); exit(0); } w Python: #!/usr/bin/env python import os print os.sysconf('SC_CLK_TCK') Niech mnie ktoś poprawi (jeśli piszę bzdury), może jest łatwiejszy sposób Pozdrowienia, andrew BTW: U mnie pokazuje 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 @ malas O ile się zorientowałem to to jest tylko opis procka a nie ma tam częstotliwości pracy zegara sytsemu @andrew u mnie tez jest 100 czyżby w jądrze fedorki nie uzyli tego fajnego ficzera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 u mnie tez jest 100 czyżby w jądrze fedorki nie uzyli tego fajnego ficzera? stówa to ponoć najbezpieczniejsza opcja, a standardowy kernel nie powinien mieć niczego, co mogłoby powodować zwiechy na wolniejszych komputerach; ja na PIII666 (SIC!) dawałem 600 i niż złego się nie działo, może mógłbym dokręcić bardziej, ale nie próbowałem w to się można pobawić indywidualnie, ale osoby paczkujące jądro moim zdaniem dobrze zdecydowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Ok znalazłem http://elinux.org/High_Resolution_Timers#H...high_resolution Tam jest opis jak można sprawdzić zegar systemowy. No cóż mnie jest potrzebny jak najdokładniejszy zegar do pomiarów a 100 HZ daje tick opóźniony o 10ms w takim przypadku mimo np zliczania nanosekund wynik będzie ofszem podany w nanosekundach ale będzie tylko wielokrotnością 10ms. A tak w ogóle skoro fedora ma być polem testowym m.in. dla obsługi nowego sprzętu to powinna być możliwośc instalacji wspieranej jąder o większej częstotliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi