Skocz do zawartości

Kilka Ekranow W Jednej Sieci.

climbwave

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki maly problemi ;) W jednym systemie mam kilka kilka komputerow i monitorow. CHcialbym z jednego komputera polaczyc sie i na swoim ekranie ogladac tresc z monitora ktory jest w innym pomieszczeniu. Jakiej komendy musze uzyc ??Czy ktos moze mi (_pomuc_ → pomóc) ORT.

Mam jeszcze jedno pytanie.W systemie pracuje kilka komputerów miedzy innymi e-serwery. Na jednym z e-serwerów pracuje program ktory wyswietla sie na kilku ekranach wiec chcialbym sie podlaczyc do tego e-servera i rowniez moz ogladac to co dzieje sie na jednym z ekranow.

Mam nadzieje ,ze przedstawiłem sytuacje w miarę jasno. Jeżeli ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić to byłbym wdzięczny.

pozdraiwam

Hi,

Nie wiem co to jest vnc :)

Do polaczenia sie pod inny komputer lub monitor wiem ,ze sa jakies komendy w terminalu.Nie pamietam jakie. Wiem ,ze sa poniewaz widzialem jak moj znajomy wlasnie tak robil.Chetnie bynm sie go zapytal ale juz nie pracuje ze mna.

MOzliwe ,ze loczyl sie przez telnet lub inaczej. Musze sie dowiedziec jak:)

pozdraiwam

---- łączenie postów ----

Jeszcze przypomnialo mi sie ,ze w tym poleceniu wydawanym w terminalu bylo napisane "0:0 " .

Wiem ,ze to nie ja za dobra wskazowka ale moze wspolnymi silami uda sie odkryc na nowo ta komende :)

[...]w tym poleceniu wydawanym w terminalu bylo napisane "0:0 " .
A to nie było przypadkiem łaczenie się przez SSH z wywołaniem X windows? Ta końcówka "0:0" to określenie ekranu do którego podłącza się X client. Ale pod Linuksem nigdy tego nie próbowałem.

W pracy korzystałem kiedyś z czegoś co się nazywało Xwin32 (i Putty do komunikacji SSH)

P.S.Nie pisz postów pod własnymi - korzystaj z przycisku "EDYTUJ"

Nie wiem co to jest vnc :)

Jeszcze przypomnialo mi sie ,ze w tym poleceniu wydawanym w terminalu bylo napisane "0:0 " .

vnc to taki x-serwer, który wysyła widok pulpitu na port tcp/ip. W zwykłym vnc jest to osobny pulpit (zazwyczaj :1), i nie widać go na monitorze przypiętym do karty graficznej. x11vnc wysyła w sieć kopię ,,prawdziwego'' pulpitu (czyli :0).

Co do polecenia -- może tu był xhost. To jest zezwolenie na wyświetlanie okien programów uruchamianych na innych maszynach.

Efekt jest taki, że możesz siedząc przy maszynie A uruchomić na B program, którego okno wyświetla się na A.

(to nie jest to samo, co podgląd pulpitu z B; program musi być uruchomiony ze wskazaniem, gdzie ma wyświetlać -- robi się to ustawiając dla niego zmienną DISPLAY). Wobec istnienia mechanizmu forwadowania protokołu X przez ssh -X w zasadzie xhost już nie jest nieużywane.

WalDo dzieki za info i podpowiedz o ostach :)

Wlasnie tak jjj masz racje.Siedze na maszynie A i chce zobaczyc program na maszynie B.

Podam kilka przykladow np.:

Siedzac przy komputerze A i na przyklad chcialbym zamknac program ktory zawiesil komputer B

albo uruchamiam program ktory pracuje na danym komputerze.

jjj idziesz dobry tropem. WalDo moze Ty tez wiesz jak to odpalic??

Z gory dziekuje za pomoc :D

Wlasnie tak jjj masz racje.Siedze na maszynie A i chce zobaczyc program na maszynie B.

Podam kilka przykladow np.:

Siedzac przy komputerze A i na przyklad chcialbym zamknac program ktory zawiesil komputer B

albo uruchamiam program ktory pracuje na danym komputerze.

Zabić żadna sztuka. Logujesz się na ssh, dowiadujesz się o proces od top lub ps, i dajesz mu kill -9. Do tego nie potrzeba X-ów.

Jak chcesz odpalić na B program graficzny, tak żeby się wyświetlał na A, to z A wchodzisz przez ssh -X na B i uruchamiasz ten program polecenie mtesktowym. Na A musi pracować X-serwer, na B nie musi. xhost służy mniej więcej do tego samego, tylko bardziej archaiczną techniką.

Jak chcesz uruchamiać programy na pulpicie B i zerkać na ten pulpit z sieci, z różnych maszyn, to dobry jest vnc lub jego odmiany.

Jak chcesz, żeby to był podgląd podstawowego pulpitu na B (czyli na displayo :0), to użyj x11vnc.