satch_boogie Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Witam, Nie potrafię sobie poradzić ze sterownikami do karty graficznej na Fedora 8 (w Fedorze 7 problem był identyczny, w 6 OpenGl działał elegancko). Problem pojawia gdy uruchamiam gre, lub jakis finezyjny wygaszacz ekranu (np Euforia z KDE). Screnny z gry ppracer: http://img255.imageshack.us/my.php?image=snapshot1rr3.png http://img266.imageshack.us/my.php?image=snapshot2tg1.png Wszystkie pakiety są doinstalowane yumem, oto ich lista: kmod-nvidia-96xx i686 96.43.01-18.lvn8 kmod-nvidia-96xx-2.6.23.8-63.fc8 i686 96.43.01-18.lvn8 xorg-x11-drv-nvidia-96xx i386 96.43.01-3.lvn8.1 Aktualny kernel to: kernel-2.6.23.8-63 skompilowany na i686. xorg.conf: # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Gdzie moze byc problem ? Czy przyczyna moze byc nieodpowiednia architektura pakietu xorg-x11-drv-nvidia-96xx ? Dodam, ze na sterownikach bez problemu dziala beryl oraz compiz. Bede wdzieczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Pod sekcją 'Files' w xorg.conf dopisz sobie: Section "Module" Load "dbe" Load "glx" Load "extmod" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Dodatkowo wydaje mi się, że trzeba by wyłączyć AIGLX (albo Compiz albo normalna akceleracja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satch_boogie Napisano Grudzień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc! Pod sekcją 'Files' w xorg.conf dopisz sobie: Kod Section "Module" Load "dbe" Load "glx" Load "extmod" EndSection Dopisalem, po zrestartowaniu X-ów problem nadal się pojawia. Dodatkowo wydaje mi się, że trzeba by wyłączyć AIGLX (albo Compiz albo normalna akceleracja). Wyłączyłem AIGLX, równiez nie pomogło. Compiz mam domyślnie wyłączony, pozostaje tylko wyłączyć "normalną akceleracje" - jak mogę to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Jak do jutra nie uda Ci się rozwiązać problemu, to wrzucę Ci mojego xorga. Mam taką samą kartę i u mnie wszystko śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satch_boogie Napisano Grudzień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Jak do jutra nie uda Ci się rozwiązać problemu, to wrzucę Ci mojego xorga. Mam taką samą kartę i u mnie wszystko śmiga. Bede wdzieczny, jak dotychczas moje proby nie daja zadnego efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Zmieniłeś wpis w sekcji extensions na disable ? Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satch_boogie Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Zmieniłeś wpis w sekcji extensions na disable ? Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection Tak zmieniłem, dodalem także sekcję "Module", AIGLX jest aktualnie na "on", wyłączenie nie daje żadnych zmian. Podczas uruchamiania systemu mam komunikat: Enabling the nvidia-96xx driver. Driver already enabled [OK] Czy też tak macie ? Testy wykonuje poprzez wylaczenie X-ów (telinit 3) dokonuję zmian w xorg.conf, a następnie przełanczam się do X-ów (telinit 5). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Podczas uruchamiania systemu mam komunikat: Enabling the nvidia-96xx driver. Driver already enabled [OK] Czy też tak macie ? Tak P.S. xorga zamieszczę ok 23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyp Durron Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Ja miałem problemy ze zintegrowaną GF, które zniknęły po ściągnięciu i zainstalowaniu nowszego jądra, chociaż teoretycznie wg. dokumentacji powinno działać z tym starszym, które miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satch_boogie Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Też mam zintegrowaną kartę graficzną. Gdy pojawiał się update kernela (jednocześnie i sterowników) zawsze miałem nadzieję, że będzie dobrze ... niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 [root@fedora ~]# cat /etc/X11/xorg.conf # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Kernel: [root@fedora ~]# uname -r 2.6.23.8-63.fc8 Kmod: [root@fedora ~]# yum list | grep kmod-nvidia kmod-nvidia-96xx.i686 96.43.01-18.lvn8 installed kmod-nvidia-96xx-2.6.23.1-49.fc8.i686 96.43.01-17.lvn8 installed kmod-nvidia-96xx-2.6.23.8-63.fc8.i686 96.43.01-18.lvn8 installed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satch_boogie Napisano Grudzień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 dzięki za xorg.conf Podmieniłem niestety u mnie nie działa. Całkowicie straciłem głowe w tym temacie. Może przyczyną jest zintegrowana karta graficzna. Naprawdę nie wiem. W wolnej chwili spróbuje zainstalować stery z strony nvidi. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi