LordD Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Chodzi mi o to, aby można było się zalogować na konto wybierając/wklepując samą nazwę użytkownika bez konieczności podawania hasła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Percy Bent Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 a próbowałeś zwyczajnie w ustawieniach użytkownika zostawić puste pola na hasło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 a próbowałeś zwyczajnie w ustawieniach użytkownika zostawić puste pola na hasło?? Próbowałem, ale wyskakuje komunikat, że musi być hasło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...amp;#entry57650 Nie wpisywanie hasła, to wg mnie głupota, mam nadzieję, że nie da się nie wpisywać na Fedorze (zapewne są jakieś mało bezpieczne dystrybucje gdzie można wpisać tylko nicka bez hasła) wklep polecenie lastb a zobaczysz dlaczego tak sądzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Jako root z konsoli passwd -d <login> A wcześniej warto jeszcze "man passwd" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...amp;#entry57650 Nie wpisywanie hasła, to wg mnie głupota, mam nadzieję, że nie da się nie wpisywać na Fedorze (zapewne są jakieś mało bezpieczne dystrybucje gdzie można wpisać tylko nicka bez hasła) wklep polecenie lastb a zobaczysz dlaczego tak sądzę takie coś mi wyskoczyło, ale nie wiem co to znaczy: btmp begins Sun Dec 16 22:22:14 2007 Nie chce swojego głównego konta robić bez hasła, ale takie ogólne konto zrobić dla domowników, żeby mieli dostęp do netu na szybko, bo marudzą, że hasło trzeba pamiętać i takie tam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 to po wpisaniu lastb? w tym pliku są umieszczane niepoprawne zalogowania do systemu, widocznie nikt nie próbował Ci się włamać, albo masz świeżo postawiony system:) ale to tylko podałem po to aby uświadomić jak często ktoś próbuje się włamać i miałem na myśli tą sugestię o niepodawaniu hasła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Ok, a powiedzcie mi czy konieczny jest firewall i do czego właściwie służy SELinux? Oba te elementy mnie wkurzają, bo zawsze coś blokują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 No do tego to ja polecam google:P sporo tez na ten temat pisało się na forum, poszukaj, tych informacji jest (_na prawdę_ → naprawdę) ORT bardzo dużo. Można to wyłączyć, ale nie wiem jak bardzo bezpieczny chcesz mieć komputer:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2007 Tylko dla własnego bezpieczeństwa zablokuj mu logowanie zdalne (przez ssh). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Grudzień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2007 Jezeli to jest system postawiony do uzytku domowego to mozna na spokojne w /etc/initab zrobic taki oto "frywolny" wpis: 1:2345:respawn:/sbin/mingetty --autologin <tutaj login usera> tty1 A nastepnie ladnie dostroic .bashrc Teraz obejdzie sie bez podawania nazwy usera i hasla, a co do pozostalych konsol - to juz inna historia i duze pole do popisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi