Skocz do zawartości

Błąd Podczas Uruchamiania Programu

MitS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam mały problem ... ściągnąłem sobie "DBDesignerForm" no i za cholerę nie mogę go uruchomić gdyż wywala mi:

./DBDesignerFork: error while loading shared libraries: libpthread.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

bibliotekę: libpthread.so.0 mam zainstalowaną.

Szukałem po google i na forum (ktoś miał podobny problem lecz niestety nie został on rozwiązany).

jak mogę uruchomić ten program

mam mały problem ... ściągnąłem sobie "DBDesignerForm" no i za cholerę nie mogę go uruchomić gdyż wywala mi:

./DBDesignerFork: error while loading shared libraries: libpthread.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

Chyba DBDesignerFork zamiast DBDesignerForm...

jak się takie coś dzieje, to znaczy że albo nie ma potrzebnej biblioteki, albo wersja w systemie jest nieodpowiednia. Tamto hiszpańskie forum z ubuntu chyba wskazuje myklą przyczynę. W binarkach biblioteka z kylixa już jest; problem że systemowa libpthread jest z byt nowa. Ja bym doinstalował compat* : w jednym z tych trzech compat-libstdc++-296-2.96-139, compat-libstdc++-33-3.2.3-62, compat-gcc-34-3.4.6-8 jest to co potrzeba.

No i DBdF pracuje mi pod F8 Od Samego Początku.

Btw. czasami ten sam błąd pojawia się, kiedy selinux blokuje dostęp do bibliotek. Nie sądzę, żeby tym razem, ale logi możesz przejrzeć.

//edit

Z naciskiem na LD_ASSUME_KERNEL=2.4.1
masz rację, ...>>udzior<<... ...

ja go uruchamiam skryptem, co brzmi tak:

LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/DBDesignerFork/bin/Linuxlib/ /usr/local/DBDesignerFork/bin/DBDesignerFork

czyli wariacja na temat start_dbd_using_kernel_2.6

Sprawdz czy masz tutaj ta biblioteke: /usr/lib/libpthread.so. Jesli nie to daj znac , to ci ja podesle. (albo poszukaj w katalogach DBDesignera, czy jej nie ma i wrzuc ja w miejsce co podalem). U mnie DBDF smiga ladnie, laczy sie z bazami i dziala inzyniera wsteczna :)

Witam!

po pierwsze chciałem wam podziękować za pomoc - UDAŁO SIE !!!

Chyba DBDesignerFork zamiast DBDesignerForm...

hehehe zgadza sie ... za dużo formów widzę :)

Sprawdz czy masz tutaj ta biblioteke: /usr/lib/libpthread.so.

tak mam :)

LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/DBDesignerFork/bin/Linuxlib/ /usr/local/DBDesignerFork/bin/DBDesignerFork

te rozwiązanie działa wyśmienicie i o to chodziło !!!! Dzięki

POZDRAWIAM!!