Skocz do zawartości

Dziwny Problem...

zajec00

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pewien problem i jestem ciekaw czy dotyczy on tylko mojego linux czy tez innych... otoz jakis czas temu, kolega poprosil mnie zebym mu skopiowal winXP... no ok, nie ma problemu... zrobilem obraz plytki, zapisalem go na dysku, wlozylem czysta plytke, zaczalem nagrywac zapisany wczesniej obraz i... d[ocenzurowano :)]... wywalilo na samym koncu blad... sytuacja powtarzala sie jeszcze 2 razy... w koncu uznalem ze to pewnie zle zgrany obraz... wiec wkladam ponownie plytke z M$ i... kicha... system nie odpala plyty,.... wca;le jej nie widzi :|... no to robie reboot, powtarzam czynnosc i... nadal kicha :|... zirytowany sprawdzam czy plyta nie jest walnieta -poszedlem do innego kumpla ktory ma u siebie postwionego winXP... wkladam plytke i wszystko dziala :|... czyzby jakas blokada windy pod linuksem?? nieee.... jakby to tak .... trudno... pobralem nowy obraz iso z sieci... 100% dzialajacy... i znow to samo... nie moge go wypalic... a po podgladzie obrazu zamiast nazw plikow widze same kreski i kropki :|... nadmienic musze, ze cokolwiek innego bym nie nagrywal, wszystko smiga... muza, filmy, programy, nawet ms office... problem wystepuje tylko i wylacznie przy probie nagrania winXP...

ma ktos jeszcze podobny problem??

p.s.

moja plytka z winda nie ma zadnych zabezpieczen... juz nie raz byla kopiowana pod winda i nie bylo problemow... podejzewam ze to moze wina ktoregos update'u...

-------------------

Wprawdzie słowo "d*pa" jest jak najbardziej polskim wyrazem, to jednak nie należy do zestawu słów świadczących o wysokim poziomie kultury. Na tym forum staramy się zachować możliwie wysoki poziom zarówno słownictwa jak i ortografii. Dzięki za zrozumienie i stosowanie się do powyższych uwag. WalDo

A sprawdzałeś jak wygląda kopiowanie innych płyt? Jeśli masz system Windows na tym samym komputerze, to spróbuj może tam wykonać i nagrać kopię. To wykluczy możliwość, że uszkodzony jest napęd. Przy okazji możesz przejrzeć /var/log/messages czy nie ma tam komunikatów o błędach nagrywarki.

No i oczywiście nie napisałeś jakim programem wykonywałeś obraz, jakim nagrywałeś, jaką masz nagrywarkę itd. To nie ułatwia rozwiązania problemu.

no wiec... nie mam postawionej windy... jedynym systemem jest fedorka :) inne plytki kopiuja sie bez najmniejszych problemow... obraz wykonalem programem nerolinux 2.0... nadmienie ze wszystkie obrazy wykonane w ten sposob dzialaja bez problemu... tylko winxp nie chce :)... napedy mam 2 (cd-rw LG i DVD-RW samsunga) i na 100% sprawne :) pobralem z sieci obraz kilku plytek, w tym tez winxp... wszystkie sie nagraly, proc windy :)

z /var/log/meesages jedyna ciekawa pozycja to :

kernel: cdrom: This disc doesn't have any tracks I recognize!

plytki wypalalem nero i standardowym asystentem dolaczonym do fedory...

a jak juz wczesniej napisalem, na linuksie po wlozeniu plytki z winxp, plyta nie zostaje rozpoznana... za to po wlozeniu tej samej plytki do kompa z winda, plytka smiga bez najmniejszych problemow...

obraz wykonalem programem nerolinux 2.0...
O ile wiem to Nero jest już w wersji 3.x, bez dopłat za upgrade. Ale to tak przy okazji, bo myślę, że możesz wypróbować inne programy (open source) pod linuksa:

1.k3b - kombajn równie dobry i rozbudowany jak Nero. Do tego k3b-extras-nonfree

2.brasero - bliższy Gnome. Obrazy robi bez problemów, inne funkcje zresztą też dobrze opracowane.

3.gnomebaker - uwagi w sumie jak do brasero.

Jeśli istnieje jakiś "spisek" ;) to podejrzewałbym raczej pewne ograniczenia ze strony programu kopiującego, czyli nerolinux.

juz nie bede wnikal, co to za "spisek :) " zastanawia mnie tylko to, ze jesli bylaby to wina programu kopiujacego, to problem tyczylby sie jedynie nagrania plyty... a jednak po wlozeniu juz wczesniej nagranej i dzialajacej plyty z xp, nie zostaje ona rozpoznana :| a jak mowie, napedy sa w 100% sprawne i plytka jest w stanie niemalze idealnym... no ale coz... tak tylko chcialem sie dowiedziec :)

[...] a jednak po wlozeniu juz wczesniej nagranej i dzialajacej plyty z xp, nie zostaje ona rozpoznana :|
A jak z oryginalną płytą z Windows? Próbowałeś? Bo czasem po prostu instalka Windows "obraża się" jak zobaczy Linuksa na dysku ;) Serio. Było już parę postów w tym temacie.

hehe... oryginał powiadasz :) to może na tym zakończymyu ten temat :) a tak na serio to faktycznie, nie próbowałem z oryginałem... a co do samego nagrania xp, to po kilkunastu próbach (z krążkiem cd-rw oczywiście :) ) udało mi się nagrać, ale dopiero z prędkością 6x... mimo że pozostałe płytki wypalam 32x (te same, na których wcześniej chciałem nagrać xp)... ważne że w końcu się udało... :) chociaż i tak ciągle namawiam kumpla żeby sobie linuksa postawił :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...