Skocz do zawartości

Jak Usunąć (_linuxa_ → Linuksa) ORT I Zainstalować Windows Xp

kurdt_master

Rekomendowane odpowiedzi

witam...mam taki o to problem:

sąsiad kupił dzieciom komputer na gwiazdkę na którym jest linux.chodzi mi o to że chce tam zainstalować windowsa xp ale nie bootuje mi z płytki z windowsem...co mam zrobić żeby usunąć (_linuxa_ → Linuksa) ORT...komputer ma plombę więc wymontowanie dysku i sformatowanie dysku na innym kompie odpada...i nie ma w nim stacji dyskietek więc wszelkie partition magici będzie trzeba instlować na cd czy tak?? jak to wszystko zrobić prosze o szybką pomoc

wiec... zaraz na poczatku gdy komputer sie wlacza, wyswietli tablice, w ktorej wyszukuje i wypisuje zainstalowane napedy (dysk, napend optyczny)... w tym momencie trzeba wcisnac klawisz F8 (przynajmniej w wiekszosci kompow jest to F8)... wyskoczy menu z wyborem urzadzenia, z ktorego ma byc zbootowany komputer... wystarczy wybrac CD-ROM (oczywiscie plytka z winda musi byc w napedzie :D )... i tyle... :)

Najlepiej uruchom jakies "live cd" np knoppixa wywołaj program do partycjonowania , usun istniejace partycje i i wykonaj teżz usunmiecie czy nadpisanie tablicy partycji .Zdarza sie bowiem ze przy starcie instalatora windows pokazuje "trwa ustalanie konfiguracji sprzetowej komputera" po czym robi sie czarny ekran i na tym wszystko staje . Dlatego dobrze jest nie tylko usunac istniejace partycje ale równiez nadpisac tablice partycji :rolleyes:

[...]jeśli u niego zabootuje z tej płyty to moge w tym sformatować mu partycje pod ntfs??
Po prostu usuń partycje. Potem powinna ruszyć instalka windy i tam zrobisz resztę.

P.S. Tfu, co ja gadam. Radzę jak windy zainstalować. Aż mi się klawisze zaczerwieniły ze wstydu ;)

tyle, że winda pozwala zrobić tylko jedną partycję (z tego co pamiętam)... więc reszte trzeba będzie robić np. czymś w rodzaju partition magic... co do samego usunięcia linuźa to również uważam że użycie live-cd powinno pomóc... przecież pod linuksem też jest takie cudo jak partition magic :) dokładnie to np. qparted :)

tyle, że winda pozwala zrobić tylko jedną partycję (z tego co pamiętam)...
Od kiedy? ;) Chyba, że coś się w Vista zmieniło (choć wątpię <_< ), bo jeszcze parę miesięcy temu miałem okazje instalować XP HE i spokojnie ustawiłem wielkość dysku c: przy instalacji. Pozostałe partycje zakłada się oczywiście już po zainstalowaniu systemu.

Nadal obstaję przy tym, że usunięcie wszystkich partycji i pozostawienie ich niesformatowanych (czyli pozostawienie surowego dysku) jest wystarczające do instalacji Win.

... spokojnie ustawiłem wielkość dysku c: przy instalacji. Pozostałe partycje zakłada się oczywiście już po zainstalowaniu systemu. ...

A to niby czemu? ;)

Uzywajac instalatorowego fdiska mozna zalozyc dowolna ilosc partycji, wazne zeby po zabiegu wskazac odpowiednia partycje na system i mozna kontynuowac proces instalacji, dodatkowe dyski logiczne beda widoczne jako puste dyski juz po pierwszym starcie systemu... jedyny problem to to, ze ten fdisk nie pozwala zalozyc drugiej (trzeciej, czwartej) partycji primary tylko domyslnie alokuje reszte jako extended i w niej umieszcza dyski logiczne. W Viscie jest dokladnie tak samo :)

Pozdro

Najlepiej uruchom jakies "live cd" np knoppixa wywołaj program do partycjonowania , usun istniejace partycje i i wykonaj teżz usunmiecie czy nadpisanie tablicy partycji

Z tego co wiem to instalator windowsa pozwala usunac partycje linuksowe, tylko wyswietla je jako "nieznane", wiec nie baw sie w zadne LiveCD bo w tym przypadku to tylko strata czasu. A przy odpalaniu kompa to zaraz jak Ci wyskoczy logo producenta, albo costam, to zazwyczaj na dole pisze jakiego klawisza trzeba uzyc do wejscia do boot menu, albo do biosu. U mnie to F2/F12 a czest tez jest del, albo cos innego.

[...] wiec nie baw sie w zadne LiveCD bo w tym przypadku to tylko strata czasu.
A zwróciłeś może uwagę, że rdt_master nie może zabootować z płyty z instalacją Windows? ;) Prawdopodobnie partycje linuksowe tak przeszkadzaja instalce Windows, że nie może odpalić. Znany problem - przejrzyj wątki na forum.

A to niby czemu? ;)
A tak mi się jakoś wydawało. Nie upieram się, bo tak jak pisałem ostatni kontakt z instalacją Windows miałem parę m-cy temu. Nie zmienia to faktu, że wystarczy mieć jedną systemową - czy dodamy resztę po czy w trakcie instalacji to chyba nie ma większego znaczenia.