Skocz do zawartości

Problem Z Instalacją Aktualizacji

Spider_86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pojawiła mi się wiadomość w Fc8 o możliwości pobrania 379 aktualizacji. Gdy potwierdzam sprawdza połączenia między pakietami i wyskakuje błąd:

Missing Dependency: libcrypto.so.6()(64bit) is needed by package wpa_supplicant

Missing Dependency: libssl.so.6()(64bit) is needed by package wpa_supplicant

Missing Dependency: libcrypto.so.6()(64bit) is needed by package transmission

Missing Dependency: libssl.so.6()(64bit) is needed by package transmission

Sszukałem tego ale nie moge nic takiego znaleźć. Poza tym nawet gdy odznaczę aktualizację wpa_supplicant i transmission, to i tak pojawia się błąd o powyższej treści. Ktoś poradził mi żebym zainstalował pakiet openssl, ale okazało się że jest już zainstalowany. Yum też nie daje rady. Gdy wpiszę yum install openssl pojawia się błąd: Missing Dependency: libcrypto.so.6()(64bit) is needed by package transmission. Te pliki są również wymagane przez wiele innych paczek RPM. Proszę o pomoc.

Missing Dependency: libcrypto.so.6()(64bit) is needed by package wpa_supplicant

Missing Dependency: libssl.so.6()(64bit) is needed by package wpa_supplicant

OKi, a gdybys tak zupdateowal wszystko oprocz openssl/openssl-devel (w develu siedza te dwie biblioteki) oraz wpa_supplicant i transmission?

Czyli:

yum update --exclude=openssl --exclude=openssl-devel --exclude=wpa_supplicant --exclude=transmission

Zakladam, ze masz standardowe repozytoria i zadnego z tych pakietow nie kompilowales sam?

Pozdro

Niestety nie pomogło. Na końcu wyświetliło się to samo, z tym że teraz pakietów które potrzebują tych bibliotek wyświetliło o wiele więcej ,a nie tylko transmission i wpa_supplicant. System jest praktycznie świeżo zainstalowany. Raz tylko ściągnęły się z internetu jakieś aktualizacje i parę rzeczy instalowałem z paczek RPM, nic poza tym. A teraz to i nie wiem jak rozwiązać ten problem.

[...] i parę rzeczy instalowałem z paczek RPM, nic poza tym.
A co to za paczki? Skąd? Może warto zacząć od ich odinstalowania. W niektórych repozytoriach są paczki, które mogą nieźle namieszać w systemie, niewykluczone, że trafiłeś na coś takiego.

Dlatego na forum polecamy instalowanie tylko ze standardowych repozytoriów Fedory oraz repo Livna. Paczki z innych źródeł warto dokładnie sprawdzić "od środka", żeby wiedzieć jakie biblioteki podmieniają.

Te paczki są z płyty instalacyjnej fedory, więc powinno być OK. Tak dokładnie to instalowałem Eclipse i wszystko czego wymagał, a trochę tego było. Ale wszystko znajdowało się na płycie z Fedorą, którą mam zainstalowaną na kompie. Ale przypomniało mi się coś. Miałem problem z zainstalowaniem Fedory, gdy w kreatorze wybrałem do zainstalowania całe dostępne oprogramowanie, podczas instalacji wystąpił jakiś błąd, nawet nie pamiętam treści i instalacja została przerwana. Za drugim razem więc zainstalowałem tylko te programy, które były domyślnie zaznaczone i poszło bez problemu. Może był to ten sam błąd, który tutaj wystąpił, o braku libcrypto.so.6 i libssl.so.6 i dlatego nie chciało mi zainstalować? Sam już nie wiem.

Właśnie po wpisaniu polecenia, które podałeś wyskakuje, że mam zainstalowane obydwie wersje na te dwie architektury, czyli:

openssl-0.9.8b-17.fc8.i686openssl-0.9.8b-17.fc8.x86_64

Dokładnie tak mi się wyświetliło. Odinstalowałem tą wersję i686 narzędziem dodaj/usuń oprogramowanie, ale nie pomogło, dalej aktualizacje nie chcą się zainstalować i wyskakuje ten sam błąd.

Próbowałem wszystkich sztuczek tu opisanych i nic nie pomogło, więc przeinstalowałem Fedorę jeszcze raz i na razie jest OK. Aczkolwiek, znów przy instalacji wystąpiły błędy, najpierw gdy zaznaczyłem wszystkie pakiety wyskoczyło, że za mało miejsca jest na partycji, czego wcześniej nie było. Jak zwiększyłem pojemność partycji, tak na starcie instalacji pakietów komp się zawiesił. Teraz znów zainstalowałem tylko to co było domyślnie zaznaczone przy instalacji i na razie w porządku, zero problemów, a już dwa razy aktualizacje ściągałem. Poza tym jeszcze zauwazyłem pewną różnicę. Wczesniej w narzędziu Dodaj/Usuń Oprogramowanie, gdy zaznaczałem jakiś pakiet do zainstalowania, komputer sprawdzał zależności, wyświetlał co jeszcze trzeba zainstalowac dodatkowo, ale trzeba było to ręcznie instalować, myślałem że to normalne. Teraz instalator po sprawdzeniu zależności sam dodaje te które są wymagane. Więc na razie jest dobrze, za wszelkie próby pomocy dziękuję. Jak coś się zrobi nie tak, dam znać.