forbes Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Witam, mam problem jak w temacie. Instalacja przebiega bez problemów (probowałem fedora i386, x86_64, sprawdzałem sumy kontrolne i wysztko ok), po instalacji reboot i to koniec, zatrzymuje sie podczas ladowania i juz nie rusza (instalowalem juz 6 razy), pomaga tylko hard reset. Macie jakies pomysły co moze byc nie tak? Partycje robie nastepujaco: 1. / ext3 10 gb 2. /home ext3 10 gb 3. swap 1 gb konfig: hp dv6640ew amd turion x2 64 1gb ram 160 hdd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Moze napisal bys na czym sie zatrzymuje? nikt wrozka tu nie jest:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forbes Napisano Grudzień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Grub sie uruchamia wybieram system (fedore) i uruchamia kernel, ładuje jakies inne dziwne rzeczy (nie wiem jestem poczatkujacy)potem /dev/... itp. zatrzymuje sie i wyswietla no such file or directory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 zatrzymuje sie i wyswietla no such file or directory.A przed tym "no such file..." to co jest na ekranie? Przecież nie będziemy z Ciebie każdej informacji wyciągać siłą. Jak chcesz żeby ktoś Ci pomógł, to daj może nieco "wsadu". Bo z tego co na razie napisałeś, to wynika, że czegoś brakuje - i tyle jeśli chodzi o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forbes Napisano Grudzień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 oto cały komunikat zaraz po grubie: uncompressing linux....ok, booting kernel pnp: PnPACPI: Method_name_CRS failure for PNP0c02 red hat nash version 6.0.19 starting unable to access resume device (label=swap-sda7) munt: could not find filesystem '/dev/root' setuproot:moving /dev failed: no such file or directory setuproot error mounting /proc: no such file or directory setuproot error mounting /sys: no such file or directory switch root: mount failed: no such file or directory tutaj zwiecha i to wszystko, teraz lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 pnp: PnPACPI: Method_name_CRS failure for PNP0c02Nie chce mi się drążyć tematu, ale po pobieżnym przejrzeniu linków jakie mi wypluły Google na hasło "Pnp:PnPACPI:Method_Name__CRS Failure for PNP0C02" (warto dokładnie przepisywać błędy jak się zgłasza problem ) wynika, że jest to chyba jakiś błąd w jądrze systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forbes Napisano Grudzień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 a cos mozna poradzic na to? nie wiem od czego zaczac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Grudzień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 Czołem proponuję uruchomić bootowanie bez parametrów rhgb quiet i z parametrami nolapic noapic Pozdro zybex_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forbes Napisano Grudzień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 Czołem proponuję uruchomić bootowanie bez parametrów rhgb quiet i z parametrami nolapic noapic Pozdro zybex_pl hmmm....jak juz pisalem jestem poczatkujacy i nic mi to nie mowi. Moze cos łatwiejszego? albo chociaz wytłumacz o co chodzi. ale dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Grudzień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 Na ekranie GRUB'a wcisnij Tab albo Esc (żeby przerwać bootowanie). Potem e (Edit) i w linii która wygląda tak: kernel /vmlinuz-2.6.22.1-41.fc7 ro root=/dev/sda3 też przy pomocy e masz dopisać na końcu nolapic noapic. Przy pomocy b (Boot) startujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forbes Napisano Grudzień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 dzieki pomogło, ale czy za kazdym razem bede musial tak robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 dzieki pomogło, ale czy za kazdym razem bede musial tak robic? Nie. Będąc zalogowany jako root wyedytuj plik /boot/grub/grub.conf w taki sposób jak chcesz/tak jak Ci działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forbes Napisano Grudzień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 Ciezka sprawa, zadzialało tylko za pierwszym razem jak wpisalem w grubie, potem edytowalem grub.conf i dopisalem jak trzeba ale juz po restarcie jest to samo co poprzednio. Po za tym widze ze beda problemy z wifi i ap wiec jednak wroce do xp, nie ma przynajmniej takich problemów, a nie mam czasu zeby siedziec i konfigurowac mnostwo dziwnych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Grudzień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 Spokojnie, jesteś początkującym userem F8, podstawowa konfiguracja zabiera ok 30 minut nie poddawaj się tylko poszukaj na forum Pozdro zybex_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forbes Napisano Grudzień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Spokojnie, jesteś początkującym userem F8, podstawowa konfiguracja zabiera ok 30 minut nie poddawaj się tylko poszukaj na forum Pozdro zybex_pl tyle to zajmuje pewnie juz obeznanym z tematem, ja nie mam czasu zeby spedzac go na poszukiwaniach i ciagla walka z systemem, na razie przenioslem sie na suse, tam przynjamniej dziala wszystko bez problemow. Moze wroce do fedory przy nastepnym releasie. Dzieki wszystkim za pomoc i zegnam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi