DAREK WL. Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Prosze o pomoc w pilnej sprawie ; Zainstalowałem , zaktualizowałem fedore 8. Zainstalowałem stery nvidii. Przy próbie uruchomienia niektórych programów np gry SUPERTUX lub jakiegokolwiek programu windowsowego poprzez wine RESTARTUJE SIE SRODOWISKO GRAFICZNE Czyli znika okno programu który chciałem uruchomic , za to pojawia sie okno logowania . Co moze powodowac taki stan rzeczy :?: Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Chwilowo miałem to samo. Pomogła metoda remove restart install restart ;] tzn wpisz yum remove kmod-nvidia potem reboot , yum install kmod-nvidia potem reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Przed chwila wpisałem w konsoli polecenie GLXINFO i reakcja ta sama co opisałem powyzej. Czyli nawet polecenie konsolowe na temat akceleracji 3D powoduje restart X -ów !! [code]# Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection[/code] Zadziwiajace ze nawet mój plik "xorg.conf jest dosc mały . Nie ma linijek z wykazem róznych głebi koloru i odpowiadajacych im rozdzielczości . Dodam jeszcze tyle ze ja mam karte grafiki NVIDIA MX 440 i instaluje stery nvidii w wersji "96xx" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Miałem dokładnie to samo. Każda próba odwołania się do czegokolwiek związanego z 3D równoznaczna była z koniecznością ponownego przymusowego logownia ;D więc spróbuj zrobić to co napisałem z tym że kmod-nvidia-96xx ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Może niekjtórzy będą oburzeni tym co teraz napisze ale znalazłem inne rozwiazanie sytuacji; Zainstalowałem BLAG 700 to takie distro bazujace na fedorze 7 Na 1 płytce instalacyjnej zmiescili np pakiet "kernel-devel" dzieki czemu zainstalowałem stery nvidii z pliku pobranego ze strony nvidii. Jak na razie nie wystepuje takie zjawisko jak opisałem w 1 poscie , programy uruchamiaja sie normalniue x -y nie restartuja sie :rolleyes: Jedynie problem jest z TVTIME które nie chce sie uruchomic ; [root@localhost ~]# tvtime Uruchomione tvtime 1.0.1. Czytanie konfiguracji z /etc/tvtime/tvtime.xml Czytanie konfiguracji z /root/.tvtime/tvtime.xml Xlib: extension "XVideo" missing on display ":0.0". xvoutput: XVIDEO extension not found: X too old? didn't load extmod? [root@localhost ~]# Na razie nie wiem jak ten problem rozgryźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Grudzień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2007 Miałem dokładnie tak samo. Kilka prób j/n ... tzn wpisz yum remove kmod-nvidia potem reboot , yum install kmod-nvidia potem reboot Cierpliwość się opłaciła. Ewentualnie zobacz http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=16794 F8, nvidia (rewelacja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2007 miałem dokładnie ten sam problem... jak kożystałem z livny... rozwiązaniem okazało się przeinstalowanie sterowników tyle że załapało dopiero za drugim razem :D ale teraz jest już ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2007 No to jak to jest ; skoro tylu ludzi ma podobny problem to znaczy że ci co układali te sterowniki i wsadzili je do repozytorium "livna" zrobili bubla Nie przetestowali tego tak ważnego elementu przed jego opublikowaniem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2007 No to jak to jest ; skoro tylu ludzi ma podobny problem to znaczy że ci co układali te sterowniki i wsadzili je do repozytorium "livna" zrobili bubla Nie przetestowali tego tak ważnego elementu przed jego opublikowaniem :?: I to całkiem wielki bubel po updacie i restarcie nie podniosły się x'y a wentylator grafy zaczął nagle tak warczeć jakby się miała rozlecieć... No jeszcze jak by mi przez te stery poszła grafa to bym fedore na bank pporzucił heh F8 to porażka pod każdym względem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2007 Hehe widzę że już update kmod-nvidia zniknął z livny widać się zorientowali jakiego gniota wypuścili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi