graceb Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Od początku gdy zainstalowałem F8 mam problem z kartą grafiki i sterownikami do niej. Po zainstalowaniu: kmod-nvidia-96xx..., xorg-x11-drv-nvidia-96xx.. itp wszystko przebiegło niby bez problemów ale.... Po resecie kompa, w czasie wgrywania systemu wyświetlają się różne komunikaty, między innymi o sterach nvidii - pokazuje {OK} W dalszej części wgrywania powinien pokazać się ekran NVIDII, ale go brak Już [po wgraniu systemu i otwarciu menu KDE pojawia się nowa zakładka "Zgubione i znalezione" a w niej NVIDIA display settings. I to jest koniec na co sterowniki do karty stać. Generalnie niby stery są zainstalowane ale nie działają i niczego konkretnego nie mogę uruchomić. Czy ktoś ma, miał podobny problem. Proszę o poradę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Jaka karte graficzna masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Mam ten sam problem ze sterownikami 96xx. Zobacz czy nie znikają Ci wpisy w xorg.conf odnośnie sekcji files: Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" EndSection U mnie nie wiedzieć czemu ta sekcja została wykasowana, ale nawet po jej dodaniu i restarcie X serwera, sterowniki dalej nie działają. Problem rozwiązała instalacja sterowników ze strony NVIDII. Na wszelki wypadek podaje jak to zrobić: 1.Zainstaluj kernel-headers kernel-devel binutils i gcc : yum install kernel-headers kernel-devel binutils gcc 2. Odinstaluj kmod-nvidia-96xx..., xorg-x11-drv-nvidia-96xx.. 3. Z linka powyżej ściągnij sterownik NVIDIA-Linux-x86-96.43.01-pkg1.run. 4. Wydaj polecenie chmod a+x NVIDIA-Linux-x86-96.43.01-pkg1.run 5. Wyłącz serwer X su - init 3 . 6 Teraz tylko ./NVIDIA-Linux-x86-96.43.01-pkg1.run Instalator zapyta się na końcu czy zmienić xorg.conf - ja dałem tak i wszystko działała po restarcie. W razie czego podaje mój xorg.conf z włączonym AIGLX: # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder3) Wed Sep 5 19:29:10 PDT 2007 # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "freetype" Load "v4l" Load "type1" Load "dbe" Load "extmod" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "Monitor 1024x768" HorizSync 30.0 - 95.0 VertRefresh 50.0 - 120.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "Gforce 2 MX" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "AddARGBGLXVisuals" "True" Option "DisableGLXRootClipping" "True" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" "640x400" "640x350" EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Generalnie na forum nikt nie zaleca instalacji sterowników pobieranych bezpośrednio ze strony nvidii, ale co robić... (ponieważ te działają, to prawdę mówiąc nie szukałem rozwiązania dla sterowników z livny). Przy updacie kernela, trzeba najpierw odinstalować sterowniki, czyli wyłączyć serwer X i wydać polecenie: ./NVIDIA-Linux-x86-96.43.01-pkg1.run --uninstall Potem nowe jądro (kernel kernel-devel kernel-headers) i dopiero ponowna instalacja sterowników. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Jaka karte graficzna masz? Moja karta jest juz pewnie archaiczna. Jest to GeForce2 MX400. Ale w F7 nie miałem z nią i sterownikami nvidii problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 sokar620 dzieki za wylozenie i naswietlenie tematu. wieczorkiem, jak bede przy swoim kompie zaraz probuje wdrozyc dzialania podane przez Ciebie. dam znac z jakim rezultatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Moja karta jest juz pewnie archaiczna. Jest to GeForce2 MX400. Mam tę samą. Ostatnio zmuszony zostałem do zainstalowania sterowników (mniejsza o to dlaczego) i instalacja kmod-nvidia-96xx przebiegła bez problemów, ściągnęły się zależności (kmod-nvidia-96xx-<numer jądra> oraz xorg-x11-drv-nvidia-96xx-<tu chyba też numer jądra>) i zainstalowały - łącznie 3 pakiety. Ponieważ były problemy z uruchomieniem dodałem jeszcze w parametrach jądra (dopisałem w grub.conf) acpi=noirq i działa. Zanim zaczniesz śmiecić w systemie sposobem opisanym przez sokar620 proponuję żebyś wypróbował taka sekwencję: 1.odinstaluj wszystkie paczki dot. nvidia, które do tej pory zainstalowałeś yum remove \*nvidia\* 2.przełącz się do poziomu bez X-ów (init 3 z konsoli jako root) 3.przywróć oryginalny, dostarczonego w czasie instalacji plik /etc/X11/xorg.conf 4.reboot 5. yum install kmod-nvidia-96xx 6.ew. zmodyfikuj parametry jądra tak jak napisalem powyżej, ale na początek spróbowałbym "normalnie" 7.reboot W razie niepowodzenia można wypróbować inne parametry jądra np. acpi=off. Instalka sterowników z binariów nvidia to ostateczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Grudzień 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2007 Mam tę samą. Ostatnio zmuszony zostałem do zainstalowania sterowników (mniejsza o to dlaczego) i instalacja kmod-nvidia-96xx przebiegła bez problemów, ściągnęły się zależności (kmod-nvidia-96xx-<numer jądra> oraz xorg-x11-drv-nvidia-96xx-<tu chyba też numer jądra>) i zainstalowały - łącznie 3 pakiety. Ponieważ były problemy z uruchomieniem dodałem jeszcze w parametrach jądra (dopisałem w grub.conf) acpi=noirq i działa. Zanim zaczniesz śmiecić w systemie sposobem opisanym przez sokar620 proponuję żebyś wypróbował taka sekwencję: 1.odinstaluj wszystkie paczki dot. nvidia, które do tej pory zainstalowałeś yum remove \*nvidia\* 2.przełącz się do poziomu bez X-ów (init 3 z konsoli jako root) 3.przywróć oryginalny, dostarczonego w czasie instalacji plik /etc/X11/xorg.conf 4.reboot 5. yum install kmod-nvidia-96xx 6.ew. zmodyfikuj parametry jądra tak jak napisalem powyżej, ale na początek spróbowałbym "normalnie" 7.reboot W razie niepowodzenia można wypróbować inne parametry jądra np. acpi=off. Instalka sterowników z binariów nvidia to ostateczność. Z czynnosci, ktore przedstawiles nic mi nie wyszlo. Dalej widnieje zakladka "Zgubione i znalezione a w niej NVIDIA.... Jutro a wlasciwie dzis sprobuje tej wczesniejszej opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 to twój problem to źle ustawione menu w KDE ? bo już nie rozumiem, nic nie pisałeś o żadnym problemie tylko o tym menu! Weź se załącz "kmenuedit" jak dobrze pamiętam i to zmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 ja mam nieco inny problem. nie chce tworzyc nowego tematu, wiec wpisze sie tutaj. otoz, zainstalowalem ostatnio sterowniki do karty graficznej (nvidia 6200) z repo livna... niby wszystko ok, tylko ze za kazdym razem jak wlaczam np. efekty pulpitu, quake 3 arena, jakakolwiek inna gre, informacje o opengl ect. to zostaje automatycznie wylogowany... po 1- jak moge sprawdzic czego jest to powodem? po 2- jak moge usunac ten blad? uzywam F8, gnome i nvidia gf 6200... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 to twój problem to źle ustawione menu w KDE ? bo już nie rozumiem, nic nie pisałeś o żadnym problemie tylko o tym menu! Weź se załącz "kmenuedit" jak dobrze pamiętam i to zmień. Jak usunac z menu konkretny wpis to to wiem. Ale jak to zrobie to i tak niczego nie zmienie. A moj problem polega na tym (jakbys uwaznie przeczytal pierwszego posta " Generalnie niby stery są zainstalowane ale nie działają i niczego konkretnego nie mogę uruchomić." - ze nie moge uruchomic chociazby gry : Quake , Cube itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 ... tylko ze za kazdym razem jak wlaczam np. efekty pulpitu, quake 3 arena, jakakolwiek inna gre, informacje o opengl ect. to zostaje automatycznie wylogowany... po 1- jak moge sprawdzic czego jest to powodem? po 2- jak moge usunac ten blad? uzywam F8, gnome i nvidia gf 6200... pozdrawiam Zobacz,jak wygląda sekcja files w xorg.conf i w razie czego ją popraw. Generalnie nie jesteś wylogowany, tylko serwer X się resetuje, przy próbie użycia glx (zobacz może coś jest w logach) - jeśli tak jest to polecenie glxinfo też powinno zresetować serwer. W F7 dopisanie ścieżek do plików nvidii w xorg.conf (chociaż powinny tam być) załatwiało sprawę. Jak zadziała glxinfo to i gry zadziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Grudzień 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Mam ten sam problem ze sterownikami 96xx. Zobacz czy nie znikają Ci wpisy w xorg.conf odnośnie sekcji files: Section "Files" sokar620 dzieki po pomniejszych poprawkach Twoim sposobem udalo mi sie uruchomic stery NVIDII. Gry chodza to jest wazne. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 no wiec tak... sekcji files nie mam :| to jest moj plik xorg.conf: # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "Samsung SyncMaster 710N/177N/CX711N/CX701N" HorizSync 30.0 - 81.0 VertRefresh 56.0 - 85.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection zastanawia mnie tez sekcja Device... zainstalowane mam nastepujace paczki: libXNVCtrl -1.0-5.fc8.i386 xorg-x11-drv-nvidia - 100.14.19-4.lvn8.i386 kmod-nvidia - 100.14.19-19.lvn8.i686 kmod-nvidia - 2.6.23.8-63-fc8 - 100.14.19-19.lvn8.i686 co mam odinstalowac, co zainstalowac, co dopisac itp. ?? bylbym wdzieczny za pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 ...co mam odinstalowac, co zainstalowac, co dopisac itp. ?? Dopisz sekcję Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" EndSection Nie wiem czy ważne jest w którym miejscu to jest, ja to mam wpisane po sekcji "ServerLayout". Zapisz xorg.conf, zresetuj X (ALT+CRTL+BACKSPACE) i zobacz co pokazuje glxinfo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2007 Nie wiem czy ważne jest w którym miejscu to jestNie jest ważne - sekcje mogą być w dowolnej kolejności podobnie jak moduły wewnątrz sekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi