Skocz do zawartości

Fedora 8 - Nie Odpalają Mi Się Systemowe Programy

darekrocznik71

Rekomendowane odpowiedzi

Loading "priorities" plugin
A po co Ci ta wtyczka "priorities"? Jak zainstalowałeś to tak masz ;)

Jak chcesz się pozbyć to usuń odpowiedni pliczek konfiguracyjny z katalogu /etc/yum/pluginconf.d.

Oczywiście pirut i inne takie powinny potem też zacząć działać, bo to tylko graficzne nakładki na yum

Wg mnie skopane są zależności w niektórych pakietach, co sprawia m.in., że brakuje ci graficznej nakładki pytającej o hasło roota. Nie mam na to twardego dowodu, ale podobny choć nieco inny błąd sygnalizowałem parę tygodni temu w system-config-soundcard.

Sprawdź, czy wywołując program z konsoli zostaniesz zapytani o hasło w trybie tekstowym. Jak tak, to wina leży w braku ww helpera. To jest programik w Pythonie; możesz go dociągnąć, ale z pamięci nie powiem, jak się nazywa jego pakiet.

[root@localhost darek]# yumex

/usr/bin/yumex: line 1: Component:: command not found

/usr/bin/yumex: line 2: Summary:: command not found

/usr/bin/yumex: line 4: syntax error near unexpected token `most'

/usr/bin/yumex: line 4: `Traceback (most recent call last):'

[root@localhost darek]#

Jak wpisuję w konsolę program ,ktory mi nie chodzi to mam taką odpowiedź

A zwykły yum odpalany z konsoli działa? Może na razie daj sobie spokój z nakładkami graficznymi jak pirut czy yumex i zrób to jak Linux przykazał ;) Z konsoli, z pełną kontrolą na wykonywanymi poleceniami.

Jeśli działa Ci yum z konsoli, to zainstaluj

yum install yum-utils

W pakiecie jest m.in. programik package-cleanup. Uruchom ten program

package-cleanup --problems

Jeśli czegoś brakuje, to powinno zostać to wylistowane na wyjściu.

Co do nakładki yumex to jak napisał jjj widać, że jest problem z Pythonem. Nie odinstalowałeś go? A może masz podłączone jakieś dziwne repozytoria, z których coś instalowałeś i teraz masz efekty?

Nie próbowałeś usuwać czegoś za pomocą rpm z opcją w rodzaju --force albo --nodeps?

Co do nakładki yumex to jak napisał jjj widać, że jest problem z Pythonem. Nie odinstalowałeś go? A może masz podłączone jakieś dziwne repozytoria, z których coś instalowałeś i teraz masz efekty?

Nie, nie... nie ,,widać'', tylko ,,sądzę'', a to duża różnica.

Mi też okienko z pytaniem o hasło roota nie działa, ale programy administracyjne z konsoli pięknie pytają w trybie tekstowym. Nie mam motywacji by to poprawiać bo mi niepotrzebne.

Nauczony doświadczeniem z brakiem zależności między system-config-soundcard a dbus-python mniemam, że w pakietach f8 takich kwiatków może być więcej.

Ale na poziomie yum deplist ani rpm -q --requires ich nie wykryjesz...

# package-cleanup --problems

Setting up yum

Reading local RPM database

Processing all local requires

Missing dependencies:

Package system-config-printer requires pirut

to mam

piruta odinstalowałem bo nie jest mi potrzebny,yumex też nie wszystko sie aktualizuje poprzez wpis w konsole yum update,tylko mam problem z innymi systemowymi programami,czuję,że czeka mnie ponowne przeistalowywanie Fedory ,odinstowywałem poprzez nodeps piruta

Spróbuj

yum install usermode-gtk

Tak jak myślałem -- wodotryski pythonowe nie są deklarowane w zależnościach. I chyba nie muszą, chociaż system-config-services ma je uwzględnione.

<edit>To jest ten pakiet, którego nazwy nie umiałem podać z marszu</edit>

[...]system aktualizuje sie doskonale poprzez konsole yum update
Jeśli wszystko robisz przez yum, to zajrzyj do logów (/var/log/yum.log) i popatrz co ostatnio usuwałeś. Może trzeba doinstalować z powrotem jakieś paczki. Chociaż z tego co pisałeś o odinstalowaniu piruta z "--nodeps" wynika, że część rzeczy (de)instalujesz przez rpm. Ale log yuma i tak warto obejrzeć.