Skocz do zawartości

Laptop

Scorpion

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic laptopa, ale chce zainstalowac fedore i wywalic windowsa

Chce kupic tani sprzet z grafika pozwalajaca ogladac jedynie filmy. I tu jest pytanie

Jak fedora radzi sobie ze sterownikami np z karta graficzna intel ?

Instalowalem na desktopie, ale mam grafe nvidi, wiec nie mialem problemow, gry smigaly az milo.

A na laptopie chce miec mozliwosc zwyklej plynnej animacji i ogladania filmow.

Ewentualnie prosze o odpowiedz jaki laptop i ewentualnie inny linux na laptopa, chociaz ja lubie fedore

Dzieki

Wedlug mnie nie bedzie problemow z jakimkolwiek laptopem , zazwyczaj grafiki stosowane w najnowszych laptopach to Ati , Nvidia , Intel , NIe ma tam rzadznych innych ciekawostek , a i problemow na fedorze tez brak.

Co wybory laptopa i (_linuxa_ ? Linuksa) ORT polecam:

Instalacja podzespołów w laptopach | Spis kompatybilnośći oraz sposób instalacji pod tym linkiem: http://www.immv.es/

Oraz :

http://tuxmobil.org/mylaptops.html

ja powiem tak: mam komp stacjonarny z GeForce 6600 i nie ma wiekszych problemow z akceleracja, compiz dziala, gry tez, ale tak czy inaczej na lapku z Intelem 950 GMA wszystko dziala plynniej i lepiej wyglada. troche to chore, ale juz nie ma nawet sily z tym walczyc. w kazdym razie Intel wg mnie jak najbardziej tak.

Na rynku jest sporo firm sprzedających lapotopy z zainstalowanym linuksem, w tym z fedorą. Wystarczy poszukać na stronach internetowych.Ja sam mam zabytek korzystający z karty SIS, która ma pamięć przydzielaną z RAM-u i żadnych problemów z filmami.

Sprzęt jak niżej, grafika intela. Jest pełne wsparcie choć przyznam że jak jest włączony compiz plus jakiś film to czasami zbyt dobrze nie chodzi. Z tego co jednak czytałem to na początku 2008 roku intel ma wypuścić jakieś poprawione sterowniki do serii kart graficznych x3000... podobno mają(chyba nawet o wiele) szybciej chodzić.

Jak fedora radzi sobie ze sterownikami np z karta graficzna intel ?
Ja mam u siebie kartę intela GMA950 (model niżej niż karta Ponurego) i stery działają od razu po instalacji fedory. Compiz działa, podobnie filmy, proste gry też (np. Quake3), wydajność sterownika linuksowego jest dużo niższa niż na windowsie, chociaż i tak jest spory postęp w porównaniu z F7 (glxgears na to wskazuje, a nawet jest to odczuwalne).