Grey Napisano Grudzień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2007 Witam. Otoz zastanawia mnie jak wyczyscic pozostalosci po pelnym zaktualizowaniu systemu . Poniewaz w Grubie mam teraz 2 opcje do wyboru , nowe i stare jadro , katalogi jader tez sa dwa , jak moza sie tego pozbyc bezproblemowo z pc. Zarowno smieci w systemie jak i wpisu z gruba? Dzieki za info iPozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2007 Tak jest dla bezpieczeństwa. Na wypadek gdyby nowe jądro nie startowało. Usuniesz je przez yum erase <stare-jądro> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2007 Poniewaz w Grubie mam teraz 2 opcje do wyboruTak jak napisał jjj lepiej się tego nie pozbywać. Jak przyjdzie nowsze jądro, to yum zadba o usunięcie najstarszego i pozostawienie tylko dwóch najnowszych. Jeśli lubisz ryzykować i mieć zawsze instalowane tylko najnowsze jądro z usunięciem wszystkich starych, to zmień w /etc/yum.conf parametr installonly_limit z domyślnej wartości "2" na "1". Ale jak się trafi jądro z jakimś błędem, to jak wystartujesz system jak będziesz miał tylko to złe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grey Napisano Styczeń 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 To fakt. Lepiej zostawic. I tak Zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 Z powodu uroczej akutalizacji kernela sprzed kilku miesięcy, używanie poprzedniego jądra było wręcz koniecznością Źle działał zegar i niektóre interfejsy sieciowe. Ponadto - poprzednie wersje Fedory nie używały pluginu "installonlyn", przez co w GRUBie były wpisy dotyczące każdego zainstalowanego jądra. Na FC4 było ich około dziewięciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Ja robie tak że w /boot/grub/grub.conf zahaszowuje wpis o starszym jądrze dzięki czemu w menu go nie ma ale w razie czego jest zainstalowane. Oczywiście w razie problemów trzeba w jakiś sposób dostać się do pliku grub.conf i odhaszować linijkę lub wpisać ją z ręki w czasie bootwania. Problemy zdarzają się na tyle rzadko że uważam to za dobre rozwiązanie (mi nigdy sie nie przydarzyła konieczność odpalania ze starszego jądra) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi