Kony Napisano Styczeń 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 Witajcie posiadam modem Sagem Fast 800-840 oraz komputer o parametrach Amd64bit x2 3800+ 512mb ram. Problem dotyczy Fedora 8 64bit. Pytanie jest proste ale jak dotąd nie znalazłem nigdzie odpowiedzi jak skonfigurować Neostradę pod takim sprzętem przypominam nie jest to 32 bitowa tylko 64 bitowa fedora. Niech ktoś opisze to dokładnie jestem nowym użytkownikiem systemów Linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 przypominam nie jest to 32 bitowa tylko 64 bitowa fedora. [...]Niech ktoś opisze to dokładnie[...] "Niech ktoś" poszuka instrukcji na forum albo w necie "Niech ktoś" sprawdzi czy jest jakieś rozróżnienie w instalacji dla wersji 32 i 64-bit. "Niech ktoś" spróbuje zainstalować tak jak jest na forum. "Niech ktoś" napisze, w którym miejscu miał problemy, jeśli mu nie pójdzie. "Niech ktoś" włoży nieco własnego wysiłku. "Niech ktoś" napisze gdzie szukał, co czytał i jakie podjął wcześniej próby rozwiązania problemu. Może nieco wysiłku Tu nie Windows tu trzeba myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kony Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 a więc po przeczytaniu posta wyżej od pseudo moderatora (pseudo eksperta) stwierdzam jednoznacznie i tu piszę do niego przeczytałem próbowałem zainstalować według waszych i innych opisu i zawsze wyskakiwało że niezgodne sterowniki z jądrem Linux a więc skierowałem pytanie konkretne i czekam na i czekam na odpowiedź a nie wymądrzanie się co to ja nie umiem i jaki ja to wspaniały żartowniś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 [...] czekam na odpowiedź a nie wymądrzanie się[...]No to powtórzę, bo widzę, że chyba nie zrozumiałeś: "Niech ktoś" napisze, w którym miejscu miał problemy, jeśli mu nie pójdzie. [...] "Niech ktoś" napisze gdzie szukał, co czytał i jakie podjął wcześniej próby rozwiązania problemu. Unikniemy nieporozumień, bo jak na razie to z pierwszego postu nie wynika kompletnie nic poza roszczeniem "Niech ktoś opisze". Wróżek na etacie nie mamy, więc jak chcesz pomocy to polecam zastosować się do http://rtfm.killfile.pl/#precyzja, http://rtfm.killfile.pl/#grzecznosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kony Napisano Styczeń 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Już nie potrzebuje pomocy poradziłem sobie sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kony Napisano Styczeń 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Witam, tak to wyglada na slackware dla modemu:Sagema fast800USB Żeby obsłużyć nasz modem musimy wkompilować (lub użyć modułów) następujące opcje: "Enable loadable module support" "Set version information on all module symbols" "Kernel module loader" "Support for hot-pluggable devices" "PPP (point-to-point protocol) support" "PPP support for async serial ports" "PPP support for sync tty ports" "Support for USB" "Preliminary USB device filesystem" To chyba wszystko no chyba ze o czymś zapomniałem. Przed instalacją Przydałoby, się jeszcze zatroszczyć o świeży sterownik do naszego modemu. Będę opisywał tu driver "eagle" gdyż pracuje on najlepiej można go ściągnąć z http://www.eagle-usb.fr.st/ eagle-1.0.4.tar.gz.. Są jeszcze oryginalne sterowniki dostępne są pod www.sagem.com ale nie polecam, owszem chodzą ale trzeba troszkę więcej zachodu żeby je odpalić. Problemy z kompilacją na gcc 3.2.2 (Salckware9) nie kompilują się na gcc > 3.0 itd.. A zapomniałem jeszcze wspomnieć o sterownikach, które daje telekomunikacja ) sterowniki w wersji 1.0.1 tragedia, jest gotowy skrypt, który instaluje wszystko sam w redhatach itp. oj chyba się zapędziłem jedźmy dalej... Przed zainstalowaniem sterowników należy dodać do /etc/fstab następujące linie. none /proc proc defaults 0 0 usbdevfs /proc/bus/usb usbdevfs defaults 0 0 Teraz zajmijmy się sterownikami. Rozpakujmy je najlepiej w tempie. cd /tmp tar zxvf eagle-1.0.4.tar.gz cd eagle-1.0.4 Kompilujemy. make clean make make install Po poprawnym skompilowaniu na końcu skrypt zapyta się nas po francusku o kilka drobnych szczegółów dotyczących plików pap-secrets itp. Dajemy wszędzie 'n' i po zakończeniu skryptu zabieramy się za ręczną edycje tych plików praktycznie wpisujemy tylko usera i hasło, które dostaliśmy od tpsa.. Tworzymy plik pap-secrets: pico /etc/ppp/pap-secrets # Secrets for authentication using PAP # client server secret IP addresses [email protected] * użytkownik * Plik chap-secrets jest identyczny jak wyżej...Należy pamiętać, że Lepiej zamiast spacji używać tab. Plik options zmieniamy na options.adsl gdyż skrypt startadsl standardowo używa tej nazwy mv options options.adsl ##################################### ######### ADSL F@st800/840 ######### ######### SAGEM Company ######### ##################################### user "[email protected]" mru 1492 mtu 1492 noipdefault defaultroute usepeerdns persist noauth #ipcp-accept-remote #ipcp-accept-local nobsdcomp nodeflate nopcomp novj novjccomp noaccomp -am # The End Należy jeszcze edytować plik konfiguracyjny modemu, cd /etc/analog/adiusbadsl.conf należy tam ustawić: pico /etc/analog/adiusbadsl.conf VPI=00000000 VCI=00000023 oraz sprawdzić czy opcja "Encapsulation" ma na końcu cyfrę 6, nie będę tłumaczył dlaczego i po co gdyż jest to opisane w pliku konfiguracyjnym. Teraz należy dodać do /etc/inittab linijkę: adsl:2345:respawn:/usr/sbin/adsl.inittab To żeby połączenie nam wstawało przy starcie systemu i kiedy rozłączy nas tepsa. To by było chyba na tyle po resetnięciu komputera system powinien sam nawiązać połączenie.. Warto jeszcze wspomnieć o skryptach, które startadsl i stopadsl, które służą do startowania i zatrzymywania usługi. Do firewalla należy dodać linie: iptables -I FORWARD -p tcp -m tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu Co pomoże nam uniknąć problemów z otwieraniem różnych stron. Ważną rzeczą jest też zrobienie linka. ln -sf /etc/ppp/resolv.conf /etc/resolv.conf Po połączeniu w logach zobaczymy. Aby wyświetlić logi napisz. tail -sf /var/log/messages pppd[817]: pppd 2.4.1 started by root, uid 0 pppd[817]: Using interface ppp0 pppd[817]: Connect: ppp0 <--> /dev/pts/1 pppd[817]: local IP address 80.50.59.159 pppd[817]: remote IP address 213.25.22.57 pppd[817]: primary DNS address 194.204.152.34 pppd[817]: secondary DNS address 217.98.63.164 (adresy przykładowe) Koniec. Ostatnio instalująć ten modem zauwżylem dziwny problem z wgrywaniem firmware do modemu. Udało mi się to rozwiązać zmieniająć w pliku /usr/sbin/adsl.inittab wpis adictrl -s na adictrl -w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Chylę czoła i odwołuję wszelkie wcześniejsze uszczypliwości Dla uściślenia: piszesz, że to opis dla Slackware. Czy sprawdziłeś to na Fedorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kony Napisano Styczeń 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Sprawdziłem to na Fedora ale doszedłem do takiej wiedzy po przeczytaniu książki o Fedora polecam to piękny projekt. Pasjonatów tak zwanych dłubaczy. Jestem studentem informy i to wiązało się z zaliczeniem. Ale było warto polecam każdemu Biblie Fedora i nieważne jaką to wersja różnice nie są wielkie ale niekiedy znaczące przekonałem się o tym wczoraj na zaliczeniu, ale na szczęście koleś od systemów Linux był człowiekiem. Sorki za nie uprzejme posty WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi