drabar Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Witam. W tutorialu do GTK+2.0, w przykładowym programie w sekcji "Text Entries" (http://www.gtk.org/tutorial/x941.html) natknąłem się na wyrażenie którego nie rozumiem i znaczenia nie mogę nigdzie znaleźć: (...) GTK_TOGGLE_BUTTON (checkbutton)->active (...) Wiem, że to wyrażenie zwraca TRUE albo FALSE w zależności od tego czy checkbutton jest "active", ale co dokładnie znaczy ta "->"? Nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Wskaźnik zapewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabar Napisano Styczeń 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Jestem pewien, że to nie wskaźnik. To wyrażenie odpowiada czemuś w rodzaju "Jeżeli toggle button "checkbutton" jest w stanie active zwróć TRUE, jeżeli nie FALSE". Tak więc to jest odpowiednik jakiegoś if, ale nie mogę skumać jakiego dokładnie i skąd taka składnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 Dla mnie to wyglada jak dostep do metody klasy GTK_TOGGLE_BUTTON, obiektu checkbutton. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 W GTK active jest polem bitowym w strukturze GTK_TOGGLE_BUTTON. Wskazana konstrukcja oznacza referencję do pola obiektu checkbutton, przy czym typ struktury jest wymuszony przez typecast (jak zwykle w GTK). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi