Skocz do zawartości

Problem Z Zaladowaniem Jadra.

Grey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po wbraniu nowszego jadra w Grub'ie , wylacza sie kompletnie obraz i jest czarno, przy czym nic sie nie laduje bo dysk nie pracuje , czy jest mozliwosc przywrocenia do ''wczesniejszego stanu' ? Starsze jajko dziala wlacza sie bez problemow .

Nie wiem w czym tkwi problem bo tak naprawde stalo sie to nagle.

no właśnie tego nie wiem ;) ja zrobiłem update na nowym jądrze ale z poziomu tekstowego.

Tryb tekstowy włączasz przy starcie grub: wybierasz jądro, naciskasz 'a' by dodać parametr "3" na końcu linii. Jeśli chcesz mieć w trybie tekstowym mniejsze literki to dopisz też parametr "vga=791" lub inny jeśli wiesz o co chodzi. Jakoś tak powinno to wyglądać

...rhgb quiet vga=791 3

No poki co jak nie ma aktualizacjio to nic nie zrobie , bo chyba nie ma innej opcji aby ''cos'' cofnac ?

[---- łączenie postów ----]

No poki co jak nie ma aktualizacjio to nic nie zrobie , bo chyba nie ma innej opcji aby ''cos'' cofnac ?

Po ostatniej aktualizacji juz dziala , ale z drugiej strony glupia sprawa , 1 update i po systemie...

Strach teraz cokolwiek robic.

----------

Nie ma to jak odpowiedziec na własny post <_< Na przyszłość korzystaj z przycisku "EDYTUJ", chyba nietrudno się domyślic do czego służy? Nie pisz postów pod własnymi. WalDo

ja aby uniknac takich sytuacji (bo mialem tak kilka razy) mam zainstalowane sterowniki kmod-nvidia ze standardowych repo i kmod-nvidia z repo livny (te sterowniki to te same co producenta tyle ze w rpm i przygotowane pod f8 :) )... jak mi sie jajko zaktualizuje i nie ma aktualizacji sterownikow z livny to automatucznie przelacza sie na standardowe sterowniki kmod-nvidia... i wszystko dziala... a jak sie pojawi aktualizacja z livny, to po ponownym uruchomieniu kompa spowrotem wraca na te sterowniki z livny :) nie wiem tylko czemu ow aktualizaje ostatnio pobral automatycznie, zainstalowal i nawet nie wyswietlil zadnego komunikatu :| dopiero na drugi dzien jak kompa odpalilem to zorientowalem sie ze spowrotem dziala na sterach z livny :)

[...] a tu nagle czesc witam i linux potrafi zawiesc.
Nikt nigdy nie mówił, że linux jest niezawodny ;) Prawdą natomiast jest, że czas dostarczenia poprawki błędu w linuksie jest nieporównywalnie krótszy od czasu dostarczenia poprawki przez MS.

Twoje problemy z obecnie najnowszym kernelem znikną zapewne w ciągu kilku dni, a na razie spokojnie możesz pracować na starszym (co takiego miało pojawić się w tym nowym, że bardzo chciałbyś z niego korzystać?).

Czasem zdarzaja się pomyłki, ale to chyba nie problem jeśli yum pozostawia stare jajko do wyboru? Jeśli boisz się, że najnowsze i poprzednie jajko to za mało i zginie Ci to dobre, to zmień parametr w /etc/yum.conf z 2 na coś więcej. Dodatkowo zainstaluj sobie wtyczkę "allowdowngrade", dzięki której powinieneś mieć możliwość wycofania się ze zmianami pozostałego oprogramowania do poprzedniej wersji.

Fakt , racja , czasz oczekiwania jest krotczy.

A co do pracy na nizszym jadrze to byl problem , poniewaz po zaladowaniu starego jadra bylo mase problemow , okna programow i folderow byly wyswietlane bez mozliwosci zamkniecia , zminimalizowania , aplety z paska nie dzialaly typu ''pokaz pulpit '' i inne.... Ogolnie duzo tego bylo i komfort pracy byl 0 na nim a moja wiedza taka saa zeby sie uporac z tym.

A co do nowego jadra , to poprostu zrobilem update , czytam forum , szukam odpowiedzi , zeby nie zasmiecac glupimi pytaniami , a z mojego doswiadczenia chociaz mam bardzo male , zanim zacznie ktos cokolwiek robic na wiezym systemie , a dopiero zaczyna przygode , powinien zrobic update. W wiekszosci przypadkow pomaga.

Wiec idac ta mysla co jakis czas sprawdzam aktualizacje zeby wprowadzic jakies poprawki , poniewaz na tym pozomie nie potrafie sobie sam poradzic.

A co do pracy na nizszym jadrze to byl problem[...]
mhm, bo zrozumiałem, że problemy pojawiły się po aktualizacji. Tak czy inaczej, jeśli to dla Ciebie ważne to zwiększ liczbę pozostawianych na systemie starych kerneli. W razie czego zawsze możesz usunąć "nadmiarowe" jajka ręcznie lub korzystając z programów wchodzących w skład pakietu yum-utils.

Tak. Po aktualizacji nie mialem dostepu do nowego jadra , lecz wczesniej bylo wszystko dobrze , zaktualizowaly sie pakiety x11 , cos takiego , naprawde nie pamietam doladnie ale bylo tego bardzo malo i po tym padl system.

Juz zwiekszylem liczbe kerneli wrazie w.