Skocz do zawartości

X Window A Stery Nvidii

spitfire

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z instalacja sterownikow NVIDIA-Linux-x86-169.07-pkg1.run. Probujac zainstalowac je przez sh wyskoczyl error o koniecznosci wylaczenia X Window, wiec tez tak zrobilem (alt + ctrl + F1). Jednak ponownie probujac zainstalowac to z poziomu tekstowego ciagle mam ten sam blad :blink: . Jak to rozwiazac?

Widać identyfikator sesji trzymany jest nadal w pliku /tmp/.X0-lock. Tak czy inaczej zainstaluj z repo.

Niekoniecznie... Według mnie kolega nie "zabił" X'ów, a ledwie przełączył się na inną konsolę (vt1 w tym przypadku).

wyskoczyl error o koniecznosci wylaczenia X Window, wiec tez tak zrobilem (alt + ctrl + F1)

Robi się to przez init 3.

Albo jestem glupi i cos robie nie tak, albo nie dziala mi te init 3... Bash pokazuje "command not found" : | "telinit 3" tak samo..

Moja wzmianka o init była czysto "akademicka". Zainstaluj przez yuma. I nie kombinuj - yum robi to szybko, łatwo i przyjemnie. Instalacja ze strony producenta = zbędne problemy.

Albo jestem glupi i cos robie nie tak, albo nie dziala mi te init 3... Bash pokazuje "command not found" : | "telinit 3" tak samo..

"Bash pokazuje "command not found""

pewnie telinit 3 dales z konta usera bez sciezki do sbin,

powinno byc w tedy /sbin/telinit 3

pozdraw