badkonis Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Witam Koleżenki i Kolegów, Mam dość dużą liczbę plików ze spacjami w nazwie, często kilkoma, porozrzucanymi w kilkunastu katalogach, wraz z plikami o nazwach hmm "bez dziur". Są one spakowane bz2. Nie bardzo się daja przetwarzać z automatu, tj chciałem je rozpakować poprzez: find /home/bera -name *.bz2 -exec bunzip2 {}`; Oczywiście nie idzie, bo pierwsza spacja przerywa wykonywanie polecenia. Jak wyszukać automatycznie te wszyskie pliki i pozamieniać te spacje na "_" albo coś podobnego? Próbowałem find /home/bera -name *.bz2 -exec sed 's/" "/"\ " {}'`; ale oczywiście to samo się dzieje co wcześniej (po tym się upewniłem o co chodzi). Może jakaś podpowiedź? albo kawałek kodu? Pozdrawiam i dziękuję z góry. -- Badkonis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 find /home/bera -name *.bz2 -exec bunzip2 {}`; To jest prawie OK Tylko: 1.znaczek przed cudzysłowem zastąp back-slash'em 2.wzorzec *.bz2 otocz cudzysłowem - "*.bz2". find /home/bera -name "*.bz2" -exec bunzip2 {} \; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Ja bym jeszcze dał {} w cudzysłów, tj.: find /home/bera -name "*.bz2" -exec bunzip2 "{}" \; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Ja bym jeszcze dał {} w cudzysłówDmuchając na zimne to tak, ale same nawiasy {} bez cudzysłowu też działają. Plik do "-exec" jest przekazywany zgodnie ze wzorcem wyszukiwania, czyli w tym z dołaczonymi cudzysłowami wokół nazwy odnalezionego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 A ja inaczej Jak wyszukać automatycznie te wszyskie pliki i pozamieniać te spacje na "_" albo coś podobnego? rename " " "_" * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badkonis Napisano Styczeń 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Dziękuje Wszystkim za pomoc. Pierwsza odpowiedź działa (dzięki WalDo) A potem zabrakło mi plików do testowaniach kolejnych odpowiedzi . Pozdrawiam -- Badkonis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi