r_jaro Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Witam. Miałem dostęp bezprzewodowy do internetu. Mam kartę ipw3945 i zrobiłem wszystko z opisu na forum. Jednak zrobiłem yum upgrade no i pobrał 500 MB wszystkiego co możliwe do aktualizowania i net się wysypał. Po uruchomieniu Wirelles - tego menadżera po prostu nie znajduje żadnych sieci. czy można się cofnąć do czasów sprzed yum upgrade. Lub jesli coś innego by mi pomogło to co zrobić. Dodam że podczas uruchamiania systemu mam wybór wersji jądra i żeby mieć dostęp do neta wybieram starszą wersję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 powoli, zrobiles yum update czy upgrade? jaka masz teraz wersje systemu? czego uzywasz do laczenia sie z netem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r_jaro Napisano Styczeń 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 A więc to było yum upgrade No i mi powiedział że bedzie tego 500 MB do pobrania. To go zostawiłem na nocke. Mam Fedora 8. Do neta mam neostreade 512 i łącze się za pomocą routera Linksys WAG200 Oczywiście bezprzewodowo - karta ipw 3945 ABG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 no to ok. ale w jaki sposob laczysz sie z netem w sensie oprogramowania? uzywasz NetworkManagera czy system-config-network? mam dokladnie taka sama karte i ten sam ruter. przez najnowszego NM wszystko smiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r_jaro Napisano Styczeń 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Nie wiem co to jest NM. Ja używam aplikacji Wireless Assistant - jak to konfigurowałem to korzystałem z opisu na forum. Podczas startu fedory po aktualizacji został dołączony automatycznie do gruba jeden wpis i teraz podczas uruchomienia systemu mam do wyboru dwie wersje kernela. Na nowym jądrze (_wogule_ → w ogóle) ORT nie widzi sieci jak skanuje sieć a na starym jadrze jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 zainstalowałeś sobie jakieś dodatkowe sterowniki do jądra; ale ludzie zajmujący się paczkowaniem kernela do Fedory nic nie wiedzą o twoim wifi, nowy kernel musisz "dozbroić" tak jak stary można tak skonfigurować yuma, żeby ignorował aktualizacje jądra systemu; sam tak jakiś czas robiłem po doinstalowaniu magicznych sterowników, ale na dłuższą metę to może oznaczać tylko kłopoty średnio nowe jądro systemu jest raz na miesiąc, więc dużego kłopotu mieć z tym nie będziesz; najlepiej byłoby do tego napisać jakiś miniprogramik w bashu kompilujący i kopiujący co i gdzie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Nie wiem co to jest NM. Ja używam aplikacji Wireless Assistant - jak to konfigurowałem to korzystałem z opisu na forum. oki, nie znam tego programu wiec sprobujemy NM (NM = NetworkManager). Podczas startu fedory po aktualizacji został dołączony automatycznie do gruba jeden wpis i teraz podczas uruchomienia systemu mam do wyboru dwie wersje kernela. to jest standardowe zachowanie po aktualizacji. jak cos jest nie tak z nowym jadrem to mozesz uzyc starego. Na nowym jądrze (_wogule_ → w ogóle) ORT nie widzi sieci jak skanuje sieć a na starym jadrze jest ok. to nie wiem skad pochodzi ale najpierw sprobujmy. wejdz w System>Administracja>Uslugi. zaznacz checkboksy przy NetworkManager i NetworkManagerDispatcher. jezeli nie bedzie tych pakietow to je doinstaluj yumem. zjedz nizej i odhacz 'network'. kliknij na Zapisz (na gorze) i zrob reboot. w prawym gornym rogu pojawi Ci sie ikonka z siecia, kliknij na nia, i wybierz swoja siec. system zapyta Cie o haslo, a pozniej spyta czy zapamietac. jesli dasz ze tak, a nie konfigurowales jeszcze 'hasla do hasel', to 'haslo do hasel' daj takie jakie masz haslo usera. podam Ci pozniej myk zebys nie musial zawsze podawac tego hasla. wyprobuj to co napisalem i daj znac. zainstalowałeś sobie jakieś dodatkowe sterowniki do jądra; ale ludzie zajmujący się paczkowaniem kernela do Fedory nic nie wiedzą o twoim wifi, nowy kernel musisz "dozbroić" tak jak stary można tak skonfigurować yuma, żeby ignorował aktualizacje jądra systemu; sam tak jakiś czas robiłem po doinstalowaniu magicznych sterowników, ale na dłuższą metę to może oznaczać tylko kłopoty średnio nowe jądro systemu jest raz na miesiąc, więc dużego kłopotu mieć z tym nie będziesz; najlepiej byłoby do tego napisać jakiś miniprogramik w bashu kompilujący i kopiujący co i gdzie trzeba SeeM niekoniecznie. uzywam od poczatku NetworkManagera i z aktualizacji na aktualizacje jest coraz lepiej. Fedora teraz ma natywnie NM wiec sie staraja. natomiast programy w stylu wlassistant zle dzialaja u mnie wiec polecam to co jest natywne i sprawdzone. mam dokladnie taka sama sytuacje (NM, ipw3945 i WAG200) wiec u r_jaro tez powinno grac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r_jaro Napisano Styczeń 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Nim zacznę wprowadzać zmiany - mam to robić na tym najnowszym kernelu czy to nie ma znaczenia na którym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Nim zacznę wprowadzać zmiany - mam to robić na tym najnowszym kernelu czy to nie ma znaczenia na którym. zrob na najnowszym kazdy nowy kernel i nowa wersja NM jest lepsza (poki co... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r_jaro Napisano Styczeń 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Niestety nie pomogło. Jak to zrobiłem i uruchomiłem Fedorę to przy próbie połączenia z moją siecią otrzymuję komunikat Połączenie sieciowe zostało rozłączone Sytuacja wygląda identycznie na starszym kernelu - nie mogę nawiązać połączenia. Zeby na forum napisać musiałem wszystko s powrotem odwrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 a przez kabel sie laczysz? jakie masz zabezpieczenie tej sieci? probowales sie podlaczyc kilka razy? wybierales z listy swoja siec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r_jaro Napisano Styczeń 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Na razie jestem w pracy. Przez kabel to sprawdzę jak będę w domu. Próbowałem kilka razy i nic z tego. A ty daf jak zainstalowałeś Fedorę to z netem od czego zaczynałeś konfigurację? Bo może by jeszcze raz kartę sieciową zainstalować czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 jak zainstalowalem, to bylo jeszcze przed premiera i mialem release candidate wiec cyrki byly nieziemskie zeby sie z netem polaczyc. NM (ktorego uzywam jeszcze od F7) czasem sie laczyl, czasem nie. pozniej przyszly aktualizacje i teraz jest juz naprawde dobrze, chcociaz czasem zrywa polaczenie i trzeba probowac do skutku (3 razy maks.) nic nie musialem konfigurowac. uruchomilem NM, tak jak Ci wlasnie radze. stery do naszej karty sa w jadrze. sprobuj moze ewentualnie wrzucic sobie z repo livna kmod-madwifi, ale ja odinstalowalem w ktoryms momencie i wszystko gra. w kazdym razie, jak bedziesz probowal przez tego NM i bedzie zrywac wiecej niz 3 razy (upewniajac sie, ze wybierasz dobra siec i wpisujesz dobre haslo WEP hex nie rowna sie WEP plain czy WEP dlugie haslo), to wejdz do System>Administracja>Uslugi i Zatrzymaj NetworkManager (poczekaj na informacje, ze 'stop successful') i Uruchom ponownie. i probuj sie polaczyc. daj znac jak Ci pojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r_jaro Napisano Styczeń 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Sytuacja ma się następująco. Po podłączeniu przewodu sieciowego uruchomiłem Fedorę i niestety nie bardzo. Nie mogę dostępu do neta przez przewód ani bezprzewodowo. Jak uruchomię system ze starszym jądrem to jest wszystko ok - i przewodowo i bezprzewodowo. czyli tu tak jak by bliżej karty czegoś szukać. Ok dzieki za info ale rozwiazałem już problem. Po tym jak pokombinowałem żeby mieć połączenie przewodem to wydałem polecenia rpm --import http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms oraz yum install ipw3945 ieee80211-kmdl-$(uname -r) --enablerepo=atrpms I działa. Mam też jedno pytanko - za każdym razem gdy uruchamiam system to wyskakuje mi okienko żebym podał hasełko do domyślnej bazy kluczy aby ją odblokować. Da sie to jakoś odblokować żebym nie musiał za każdym razem jego wpisywać path do bazy usr/bin/nm-applet - jak by co to czekam na ostatnie info. Z góry dzięki. A tak w ogóle rzeczywiście NM jest chyba lepszy niż inne asystenty zarządzania połączeniem sieciowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Ok dzieki za info ale rozwiazałem już problem. Po tym jak pokombinowałem żeby mieć połączenie przewodem to wydałem polecenia rpm --import http://ATrpms.net/RPM-GPG-KEY.atrpms czyli dodales pliki z zewnetrznego repo gryzacego sie z livna. nie korzystaj juz z niego jesli chcesz uzywac livny (ktora jest najpopularniejsza). zajrzyj tutaj. jesli haslo do bazy kluczy masz takie jak haslo uzytkownika to nie usuwaj bazy tylko od razu doinstaluj pakiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi