zyguli Napisano Styczeń 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2008 Ostatnio zawiesił się system do tego stopnia, że musiałem go zresetować twardym resetem. Po załadowaniu Fedory ponownie, w mikserze ALSA zniknął z listy Pulseaudio. Odpalenie regulacji głośności PulseAudio wyświetla taki komunikat: Connection failed: Connection refused Przy testowaniu dźwięku [Preferencje->Sprzęt->Dźwięk), przy opcji "automatyczne wykrycie" dostaję komunikat; audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink: Wewnętrzny błąd przepływu danych. Gdy testuję "Serwer dźwięku PulseAudio": audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink: Internal GStreamer error: state change failed. Please file a bug at http://bugzilla.gnome.org/enter_bug.cgi?product=GStreamer. Brakuje dźwięku w Mplayerze, działa w Amaroku, działa youtube, ale nie działa odtwarzanie w Firefoksie przez wtyczkę mplayer'a. Próbowałem odinstalowania i ponownego zainstalowania pakietów PulseAudio, ale bez skutku. Odpalając pulseaudio w terminalu, dostaję to: W: polkit.c: Failed to show grant dialog: Unable to lookup exe for caller W: polkit.c: PolicyKit responded with 'auth_admin_keep_always' N: main.c: Called SUID root and real-time/high-priority scheduling was requested in the configuration. However, we lack the necessary priviliges: N: main.c: We are not in group 'pulse-rt' and PolicyKit refuse to grant us priviliges. Dropping SUID again. N: main.c: For enabling real-time scheduling please acquire the appropriate PolicyKit priviliges, or become a member of 'pulse-rt', or increase the RLIMIT_NICE/RLIMIT_RTPRIO resource limits for this user. E: pid.c: Daemon already running. E: main.c: pa_pid_file_create() failed. jako root: W: main.c: This program is not intended to be run as root (unless --system is specified). ALSA lib conf.c:3949:(snd_config_expand) Unknown parameters 0 ALSA lib pcm.c:2145:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM surround71:0 E: alsa-util.c: Error opening PCM device hw:0: Urządzenie lub zasoby zajęte E: module.c: Failed to load module "module-alsa-sink" (argument: "device_id=0 sink_name=alsa_output.pci_1412_1712_alsa_playback_0"): initialization failed. ALSA lib conf.c:3949:(snd_config_expand) Unknown parameters 0 ALSA lib pcm.c:2145:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM surround71:0 W: alsa-util.c: Device hw:0 doesn't support 2 channels, changed to 12. W: alsa-util.c: Device hw:0 doesn't support sample format s16le, changed to s32le. W: alsa-util.c: Cannot find fallback mixer control "Mic". E: module-alsa-source.c: Failed to create source object E: module.c: Failed to load module "module-alsa-source" (argument: "device_id=0 source_name=alsa_input.pci_1412_1712_alsa_capture_0"): initialization failed. Co się stało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2008 PulseAudio przez najbliższe kilka miesięcy będzie doprowadzal do płaczu, jak myślę... Czy PulseAudio działa pod GNOME, czy uzywasz tylko KDE? Błąd dostępu do serwera czasem wynika własnie ze zmiany środowiska graficznego. Czy ponowne uruchomienie komputera było poprzedzone jakimś restartem? No i rozważ, czy pulseaudio jest ci naprawdę potrzebne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Styczeń 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 Używam Gnome i w żadnym momencie nie używałem KDE. Zrobiłem yum remove pulseaudio , ale problem pozostał. Przy testowaniu ICE1712 multi w "prefencjach dźwięku" dostaję powyższy komunikat. Sugeruje problem z Gstreamer'em. Jak go przeinstalować nie naruszając sprzężonych z nim pakietów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 Używam Gnome i w żadnym momencie nie używałem KDE. Zrobiłem yum remove pulseaudio , ale problem pozostał. Przy testowaniu ICE1712 multi w "prefencjach dźwięku" dostaję powyższy komunikat. Sugeruje problem z Gstreamer'em. Jak go przeinstalować nie naruszając sprzężonych z nim pakietów? rpm --nodeps -e <nazwa pakietu> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 Lepiej będzie: yum remove pulseaudio\* Na ten serwer dźwieku składa się kilka pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gemini Napisano Luty 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2008 Witam, sorry ze powracam do tego teatu po dlugiej przerwie, ale dzisiaj u mnie na FC8 wystapilo to samo , tyle ze po dzisiejszych aktualizacjach na kernel 2.6.23.14-115.fc8. Uaktualnilem takze kilka innych pakietow przy okazji. Dopuszczam tylko repo: Update, Fedora i Livina, zadnego Development ani testing. Kurcze nie wiem co sie spsulo. Mam identyczne objawy, jak autor tematu. Czy jest na to jakies rozwiazanie ? Pisze, bo moze juz cos wiadomo i nie bede niepotrzebnie musial psuc wszystkiego wokol. Pozdro ----------------------------------------------------- EDIT: Rozwiazalem juz problem. Problem byl a sterownikach ALSA. Mam notka na platformie Intel Santa Rosa i mostek poludniowy ICH8 nie jest dobrze wspierany przez standardowe sterowniki ALSA dolaczane z dystrybucja, czy uaktualnieniami. Problemem bylo zmuszenie ich do dzialania od razu po zainstalowaniu Fedorki. Teraz mialem to samo. Najpierw przeinstalowalem PuseAudio, ale bez rezultatow. Po zaktualizowaniu jaderka nalezalo przekompilowac alse. Na wielu forach znajdowalem porady w stylu dopisz cos do konfiguracji /etc/modprobe.conf , ale mi to nie pomagalo. przynajmniej nie dla Realtek ALC268 na ICH8. Dla tych co maja podobny problem z tym sprzetem zamieszczam rozwiazanie mojego problemu: Przed zabawa polecam zainstalowanie potrzebnych narzedzi: # yum groupinstall “Development Tools” # yum install mercurial Nastepnie sciagniecie zrodel, kompilacja i rebocik. # cd /usr/src # mkdir alsa && cd alsa # hg clone http://hg-mirror.alsa-project.org/alsa-driver alsa-driver # cd alsa-driver # hg clone http://hg-mirror.alsa-project.org/alsa-kernel alsa-kernel # ./hgcompile && make install # reboot Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Luty 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2008 Usunąłem pulseaudio i korzystam jedynie z ALSA, ale niestety nie udało mi się rozwiązać problemu. Do oglądania filmów używam VLC, natomiast jak są jakieś media na stronach WWW, które są obsługiwane przez wtyczkę mplayer'a, to się nie wyświetlają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gemini Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 Usunąłem pulseaudio i korzystam jedynie z ALSA, ale niestety nie udało mi się rozwiązać problemu. Do oglądania filmów używam VLC, natomiast jak są jakieś media na stronach WWW, które są obsługiwane przez wtyczkę mplayer'a, to się nie wyświetlają. z tymi roznymi mediami na stronkach tez mam problem, np youtube itp, ale nie interesuja mnie takie rzeczy wiec nie zalezy mi na tym, chociaz przydaloby sie dojsc jak to naprawic. Co do filmow, to bez problemu mi smigaja na totemie, mplayerze, xine. Muzyka tez wszedzie ; xmms, exaile, amarok, rhytmbox itd. Takze teraz na multimedia nie narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2008 [...]natomiast jak są jakieś media na stronach WWW, które są obsługiwane przez wtyczkę mplayer'a, to się nie wyświetlają.A masz zainstalowaną wtyczkę mplayerplug-in? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 z tymi roznymi mediami na stronkach tez mam problem, np youtube itp, ale nie interesuja mnie takie rzeczy wiec nie zalezy mi na tym, chociaz przydaloby sie dojsc jak to naprawic. Heh mam ten sam problem ale oprócz wywalenia pulseaudio i działania na alsa to nie wiele można zrobić Co do mplayer-pliguin to np wmv-ów też niechce mi otwierać dostaję tylko otwarte okienko mplayera. Ale zawsze mona zmienić mplayera np na vlc i to działa ale znowu bez dźwięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi