marcink86 Napisano Styczeń 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2008 Witajcie, chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob powinienem hintowac czcionki w F8. Najpierw robilem wedle tej instrukcji: http://wiki.fedora.pl/GUI/FreeType ale okazuje sie ze nie ma polecenia fedora-buildrpmtree, a bez tego dalej nie dziala. Dalej znalazlem to: http://www.thinkwiki.org/wiki/Installing_F...8_Generic_Notes Problem tutaj byl nieco inny.. wykonalem yumdownloadera, potem chcialem rpm -i freetype* Jesli bylem zalogowany jako root, otrzymalem komunikat: [root@localhost marcin]# rpm -i freetype-2.3.5-3.fc8.src.rpm ostrzeżenie: użytkownik kojibuilder nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa kojibuilder nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik kojibuilder nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa kojibuilder nie istnieje - użyto grupy root Jak zalogowalem sie jako zwykly user: [marcin@localhost ~]$ rpm -i freetype-2.3.5-3.fc8.src.rpm błąd: nie można zapisać do %sourcedir /usr/src/redhat/SOURCES Czy moglby ktos mi pomoc? Mam juz dosyc tych czcionek linuksowych, totalnie mi sie nie podobaja i wolalbym ustawic sobie np tahome ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2008 wpisz yum list freetype i zapewniam, że nie ma potrzeby przebudowywania pakietów źródłowych; po drugie całkiem możliwe, że masz już to zainstalowane jeśli koniecznie chcesz Tahomę, to nie znajdziesz je we freetype, w ogóle w F8 jej nie ma ze względu na licencję; myślę, że to powinno cię nakierować: ]$ rpm -ql msttcorefonts | grep tahoma /usr/share/fonts/Microsoft/CoreFonts/tahoma.ttf /usr/share/fonts/Microsoft/CoreFonts/tahomabd.ttf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcink86 Napisano Luty 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 wpisz yum list freetype i zapewniam, że nie ma potrzeby przebudowywania pakietów źródłowych; po drugie całkiem możliwe, że masz już to zainstalowane jeśli koniecznie chcesz Tahomę, to nie znajdziesz je we freetype, w ogóle w F8 jej nie ma ze względu na licencję; myślę, że to powinno cię nakierować: ]$ rpm -ql msttcorefonts | grep tahoma /usr/share/fonts/Microsoft/CoreFonts/tahoma.ttf /usr/share/fonts/Microsoft/CoreFonts/tahomabd.ttf Dzieki za wskazowki. Zainstalowalem czcionki, dogralem jeszcze calibri i dziala, ale tylko w programach opartych na qt z tego co widze. Firefox o ile sie nie myle oparty jest na gtk, wiec tutaj czcionki nie lapia. Co mozna by zrobic, aby np. tahoma byla rowniez w firefoxie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi