kefir1989 Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 witam! Przeszukałem juz wiele stron, ale żadna nie była wstanie mi pomóc. Mianowicie zainstalowałem fedore 8 na laptopie acer 3693 NWLMi. Wszystko jest ładnie i pięknie ale niestety brak wi-fi. Walczę z tym cały dzień i nic. Zainstalowałem sobie sterownik widnowsy (karta atheros ar5005g) przez ndiswrappera. [tomasz@localhost ~]$ /usr/sbin/ndiswrapper -l net5211 : driver installed device (168C:001A) present (alternate driver: ath_pci) [tomasz@localhost ~]$ /sbin/ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:16:D4:B5:28:4F inet addr:192.168.1.130 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::216:d4ff:feb5:284f/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:41418 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:38481 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:41277596 (39.3 MiB) TX bytes:4058537 (3.8 MiB) Interrupt:21 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:5650 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:5650 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:5802043 (5.5 MiB) TX bytes:5802043 (5.5 MiB) [tomasz@localhost ~]$ /sbin/iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.447 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=27 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 sit0 no wireless extensions. [root@localhost tomasz]# /sbin/ifconfig wlan0 up SIOCSIFFLAGS: Zły argument [root@localhost tomasz]# /sbin/iwlist wlan0 scan wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is down proszę o pomoc! Z czym może być problem. Dodam że, kontrolka od wifi na laptopie świeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 A czy wyłączałeś moduł ath_pci? Sprawdź lsmod czy pokazuje na liście ten moduł. Jeśli tak to jako root rmmod ath_pci. Potem zobacz czy ndiswrapper jest w liście lsmod. Jeśli tak to rmmod ndiswrapper a potem modprobe ndiswrapper. Poleceniem dmesg możesz podejrzeć czy działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefir1989 Napisano Luty 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2008 Sprawa rozwiązana. Internet śmiga aż miło. InIrudeBwoy - wielkie dzięki, choć internet chodzi na ath_pci. W lsmod nie ma ndiswrappera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 A jak to zrobiłeś? Podziel się Komuś się może przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefir1989 Napisano Luty 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Pawdopodobnie karta nie chciała wstać z powodu konfliktu sterowników (madwifi, ndiswrapper). Przy próbie wywalenia modułu ath_pci (rmmod ath_pci) wywalało mi błąd. Usunąłem więc moduł ndiswrapper (rmmod ndiswrapper) po czym załadowałem ath_pci (modprobe ath_pci) i odziwo zaczeło działać. Tylko nie wiem dlaczego ale podczas startu systemu występuję mi błąd z kartą, tzn. jest ustalanie adresu ip dla wlan0 [zawiódł]. Mimo tego że jak już wszystkie się załaduje i zaloguje karta śmiga elegancko. Denerwuje mnie to dlatego że strasznie przedłuża mi start systemu. Wie ktoś z czym może być problem?? Czy jest możliwe, że ten problem powstaje ponieważ sieć jest zabezpieczona kluczem wep, który jest zapisany w bazie kluczy?? Aby uruchomić się po starcie systemu wyskakuje mi okienko i prosi o podanie klucza do bazy. Po wpisaniu następuje dopiero połaczenie z siecią. Jeśli błąd występuje z tego powodu to proszę o jakieś wskazówki jak zwalczyć ten problem. Mogą być dwie opcje: 1.Sieć uruchamia się (_odrazu_ → od razu) ORT prz starcie systemu. 2.Sieć uruchamiam tak jak teraz, ale podczas startu systemu nie ustala mi adresu ip (czyli nie wywala błędu i nie przedłuża startu systemu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2008 Ja miałem taki sam problem. Wyłączyłem podnoszenie interfejsu podczas startu i pozostawiłem zabawę knetworkmanager`owi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefir1989 Napisano Luty 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 A jak to zrobiłeś?? Bo ja np w katalogu /etc/init.d (tam są chyba skrypty wywołane przu starcie systemu) nie mam w zadnym pliku linijki typu np.wlan0 up lub coś podobnego co mogłoby odpowiadać za podnoszenie karty i ustalanie adresu ip. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 Bo ja np w katalogu /etc/init.d (tam są chyba skrypty wywołane przu starcie systemu) nie mam w zadnym pliku linijki typu np.wlan0 up /etc/init.d/network? Tylko nie usuń skryptu. chkconfig albo coś graficznego jest, chyba jakiś system-config-services. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi