Skocz do zawartości

Blad Krytyczny Podczas Instalacji Gruba

Gość rgabrysiak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rgabrysiak

Witam

Mam problem z instalcją gruba (Podczas instlacji systemu wyświetla się komunikat "Błąd krytyczny")

Próbowałem zainstalować go oddzielnie

np. grub - root (hd0,4) - setup (hd0) to drugie polecenie zwraca

Checking if "/boot/grub/stage1" exists... no

Checking if "/grub/stage1" exists... no

Error 2: Bad file or directory type

Przedstawie swój układ partycji:

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/hda1 * 1 1567 12586896 7 HPFS/NTFS

/dev/hda2 6790 9729 23615550 f W95 Ext'd (LBA)

/dev/hda3 1568 6789 41945715 7 HPFS/NTFS

/dev/hda5 6790 8095 10490413+ 83 Linux

/dev/hda6 8096 9662 12586896 83 Linux

/dev/hda7 9663 9729 538146 82 Linux swap / Solaris

Z góry dziękuje za pomoc

Czy mógłbys jakoś składnie napisać co robisz?

Co to znaczy, że masz "problem z instalacją gruba"? Coś nie poszło przy instalcji Fedory? Czy instalacja Windows coś usunęła?

Dlaczego jakoś tak dziwacznie próbujesz instalować zamiast skorzystać z grub-install?

Fakt, że możesz mieć problem, ale tu jest jasno napisane co jest nie tak:

Checking if "/boot/grub/stage1" exists... no

Checking if "/grub/stage1" exists... no

Error 2: Bad file or directory type

Pokaż jak wygląda wyjście poniższych poleceń:

ls -l /boot/grub
rpm -qa grub

I napisz jeszcze jaką masz Fedorę, chociaż to chyba nie powinno mieć znaczenia.

Gość rgabrysiak

No więc tak na dysku miałem Fedorę do tego doszedł WinXP i na dokładkę Debian Sid.

Podczas instalacji windowsa mbr został nadpisany ale tym się nie przejmowałem gdyż w planach był jeszcze Debian.

I od tego czasu Gruba już nie ma. (w trakcie instlacji Debian pojawił się błąd krytyczny gdy instalowałem Gruba)

Pytasz się :

Dlaczego jakoś tak dziwacznie próbujesz instalować zamiast skorzystać z grub-install

Próbowałem już wszelkich możliwych sposobów na przeinstalowanie Gruba, wszystko prowadzi do tego samego jak Gruba nie było tak nie ma.

Na razie jedynym spodobem dostania się do systemów linuksowych jest skorzystanie z chroota (wprost z livecd).

Dodam że próby przeinstalowania Gruba zarówno przez Fedorę jak i Debiana kończą się takim komunikatem jak na wstępie.

Naprawdę nie wiem co jest nie tak instalowałem już linuksa wiele razy ale takich kłopotó do tej pory nie miałem.

No a na partycji Fedory masz w końcu ten /boot/grub/stage1 czy nie? Masz w ogóle katalog /boot?

Czy przy instalacji pozostałych systemów (windy, Debian) nie zaorałeś przypadkiem jakieś partycji fedorowej?

Gość rgabrysiak

Tak mam katalog /boot/grub/stage1 zarówno w Fedorze jak i Debianie. Każdy system ma swoją oddzielną partycję więc na 100% nic nie zostało nadpisane.

Tak mam katalog /boot/grub/stage1 zarówno w Fedorze jak i Debianie
A czy próbę instalacji przeprowadzasz po uruchomieniu z płyty w trybie "linux rescue" i po chroot <katalog_w_ktorym_podmontowana_jest_Fedora>?

Gość rgabrysiak

Tak wszystko wykonuję jak mówisz (i tak jak pisałem wcześniej), znalazłem jeszcze link do programu SuperGrub może nim uda się naprawić bootloader bo żaden ze znanych mi sposobów nie zadziałał.

Gość rgabrysiak

Debian i Fedora nie startują w ogóle natomiast Windowsa uruchmiam przez dyskietkę z programem SuperGrub.

Skoro nie ma innej możliwości naprawię MBR tak aby uruchamiać Windowsa bez zbędnych zabiegów a następnie zmuszę go do uruchomienia pozostałych systemów.

[...] a następnie zmuszę go do uruchomienia pozostałych systemów.
To Ci się może przydać → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=15016

Post jest baaardzo stary, ale zasada identyczna. Trzeba tylko właściwy dysk z bootsectorem Fedory i Debiana odnaleźć. U Ciebie z tego co widzę prawdopodobnie /dev/hda5 i /dev/hda6 albo /dev/sda5 i /dev/sda6 (jeśli byś korzystał np. z LiveCD F8). Na jednej partycji jest pewnie Fedora na drugiej Debian?

Chociaż to też może się nie powieść, bo jeśli w Fedorze i Debianie wszystko byłoby OK, to nie widzę powodu, dla którego grub-install nie umiałby sobie poradzić z problemem.

Gość rgabrysiak

Dziękuję za pomoc

Dziś po kilku godzinach szukania chyba znalazłem przyczynę usterki, jak zwykle Fedora nic nie zamieszała tylko Debian.

Ale w kwesti wyjaśnienia podam link który wyjaśnił mi co jest nie tak

http://forums.debian.net/viewtopic.php?p=1...1831ecc2066f1b4

http://forums.debian.net/viewtopic.php?p=1...32b5f95fed63142

Mam nadzieję że podobny problem już się więcej nie zdarzy