Skocz do zawartości

Brak Dzwieku

kondzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam fedore 8 (od dzisiaj ;] ) i nie potrafie poradzić sobie z dźwiekiem ;/ Zainstalowałem audacious'a, oraz mplayer'a i w żadnym z nich nie ma dźwieku. Oba odtwarzają pliki tak jakby wszystko było ok (pluginy poinstalowałem), ale dźwieku nie słychać. Probowałem także odtwarzać dźwieki systemowe, ale też nic. Jednym słowem nie ma dżwieku w ogóle. Nie wiem czy nie mam czegoś doinstalowanego, czy może sterownika nie mam, lub jakiegoś modułu. Prosiłbym o podpowiedź jak to posprawdzać. Moduły obecnie załadowane są zdaje się w /proc/modules tak? Moja karta to SB Audigy na pci, czyli zdaje się, że poprawnym modułem będzie snd_emu10k1. Proszę o podpowiedź co jeszcze mogę sprawdzić i czego może to być wina.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Proszę o podpowiedź co jeszcze mogę sprawdzić i czego może to być wina.
Sprawdź czy masz zainstalowane jakieś pakiety od serwera dźwięku pulseaudio
rpm -qa | grep pulse

Jeśli są jakieś to spróbuj odinstalować

yum remove pulseaudio\*

U mnie nic nie grało dopóki nie odinstalowałem tego serwera (domyślnie zaznaczony do instalacji w F8). Potem w każdej aplikacji musisz wybrać serwer dźwięku z jakiego będzie korzystać. Zazwyczaj najlepiej sprawuje się ALSA.

Przy deinstalacji sprawdź dokładnie listę jaką pokaże yum, żeby przypadkiem nie odinstalował w ramach zależności jakiegoś pakietu, który jest Ci potrzebny.

Witam!

Otoz mam cos takiego:

[root@serfer proc]# rpm -qa | grep pulse
pulseaudio-libs-0.9.8-5.fc8

Jesli to usune, to razem z tym audaciousa oraz wszystkie jego pluginy, takze to chyba nie to prawda? Co do alsy natomiast, to po wpisaniu rpm -qa | grep alsa mam to :

[root@serfer proc]# rpm -qa | grep alsa
alsa-lib-1.0.15-1.fc8

Czy jeszcze cos powinienem doinstalowac do tego ? Jesli tak to co, bo z tego co widze, to jest duuuuzo wiecej pakietow alsy.

Ja mam jeszcze alsa-utils i alsamixergui, ale te pakiety chyba nie mają wpływu.

A w audacious próbowałeś wybrać inny serwer dźwięku? Np. Ustawienia → Audio → Aktualna wtyczka wyjściowa → ALSA Output Plugin. aRts też powinien zadziałać.

Po przeczytaniu Twojej odpowiedzi, pomyslalem, ze moze poprostu wszystko jest wyciszone, wiec zainstaluje mixer i poprostu podglosnie. Okazalo sie to strzalem w dziesiatke, jednak jest kolejny problem. Za kazdym razem gry wlaczam mixer, on (_odrazu_ → od razu) ORT sie zawiesza. Moge raz kliknac aby cos zmienic, zmiania nastepuje (choc nie jest widoczna, tzn wskaznik sie nie przesowa na ekranie) i mixer sie zawiesza. Kiedy kolejny raz odpale mixer zmiana jest juz zachowan, wiec tak jakby dzialalo... ale co z tym zawieszaniem ?! ;] Ktos moze ma jakis pomysl?

Pozdrawiam!

Ktos moze ma jakis pomysl?
Mnie się kiedyś (chyba jeszcze w FC4) na dzień dobry głos wyciszał z nieznanych przyczyn. Napisałem więc skrypt, zapisałem sobie do /sbin (poprawniej byłoby chyba do /usr/local/sbin, ale to szczegół) i wpisałem jego wywołanie do /etc/rc.local
#!/bin/bash
amixer set 'Master' 100% on
amixer set 'Line' 100% on
amixer set 'PCM' 100% on
amixer set 'IEC958,0' off
amixer set 'IEC958,1' off

W zasadzie pewnie samo podciągnięcie "Master" powinno pomóc. Oczywiście wcześniej musisz mieć zainstalowany amixer (pewnie masz) i przetestuj jak polecenia działają "z ręki" - możesz jako zwykły user to wywoływać.

Chociaż warto by dojść do przyczyny takiego stanu rzeczy, bo to znaczy, że coś jest nie tak w systemie - może warto byłoby go przeinstalować, a jeśli to niemożliwe, to przynajmniej przeinstalować serwer dźwięku.

System moge przeinstalowac, bez problemu, ale zastanawiam sie czy jest sens, bo wczoraj go zaintalowalem - minimalna instalacja + xy i pare przydatnych narzedzi typu dhclient, yum itp, takze smieci zadnych nie mam. Ale moze tak zrobie, za chwile sprobuje jeszcze przeinstalowac ten serwer audio i zobaczymy co wtedy bedzie sie dzialo.

jeśli chodzi o pulseaudio to żeby go usunąć wystarczy dać 'yum remove alsa-plugins-pulse' u mnie to podziałałó jak miałem z tym problem, a jeśli chodzi o to wyciszanie na starcie, też tak kiedyś miałem - samo się naprawiło, pewnie po którejś aktualizacji, więc polecam 'yum update'