Skocz do zawartości

Yum I Gnome Zgraną Parą Nie Byli ...

Rekomendowane odpowiedzi

no i ogólnie zrobiłem coś wczoraj czego dawno nie zrobiłem: yum update.

po resecie po aktualizacji zaczął mi się wysypywać gnome (na nowym jak i na starym jąderku). co może być nie tak? gdy loguje się na gnoma, to pojawia się tapeta, górny panel (mam dwa) i wychodzi z powrotem do ekranu logowania. czy ktoś może mi powiedzieć co się dzieje? ja chce gnoma :((((

LordD. Nie uważam żeby to była dobra rada. J

ako tymczasowy workaround możesz zainstalować XFCE i tam pracować. A najlepsze jest gdybyś spróbował wrócić do poprzedniej wersji Gnome. Nie wiem czy yum zapisuje w logach jakie paczki ostatnio zaktualizował, nie mogę tego sprawdzić teraz. Ale jesli tak to wróć do starych wersji paczek które aktualizowałeś.

w sumie to zainstalowałem F8 (wcześniej miałem F7). zrobiłem aktualizację systemu i ... gnom się posypał :/ dokładnie to samo co wcześniej. mam wrażenie że jest jakiś problem w configach gnoma w katalogu domowym (go nie czyściłem podczas instalacji żeby nie stracić danych). pozdrawiam!

A to muszę ciebie zmartwić bo ja robiłem tak samo i efekt był podobny. Trzeba instalować F8 od nowa bo update z poprzedniej wersji jest trochę denerwujący ( przy okazji instalacji format wszystkich poprzednich partycji Linuksa ), Instalacja od początku F8 jest szybsza od aktualizacji. Przećwiczyłem to kilka razy i mam system jak to robić, z płyty instaluje niezbędna ilość pakietów a potem reszta z repo.

dzięki wszystkim za pomoc!!

w sumie to poradziłem sobie w ten sposób:

1) nowa instalka, bez środowisk graficznych

2) ciągnięcie wszystkiego potrzebnego z repo

3) utworzenie nowego usera w systemie

4) skopiowanie plików ze starego usera na nowy

w sumie to coś się krzaczyło w katalogu domowym użytkownika (na nowym jest ok, przegrałem tylko katalogi kadu, skype'a, firefoxa i thunderbirda no i oczywiście swoje graty).

________________________________________________________________________________

w sumie to mam jeszcze jeden problem ... ani to kliknąć na pulpicie, ani żadnej ikonki, co jest? jakieś udziwnienie gnoma czy co?

pozdrawiam!