Skocz do zawartości

Instalacja Drukarki Sieciowej

nestoor

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli nie pójdzie Ci z automatu instalacja ze sposobów które znajdziesz w podpowiedzich google, możesz spróbować ręcznie ją zainstalować przez CUPS za pomocą strony localhost:631 a następnie wybierając administracja>dodaj drukarkę

nazwa Twojego sterownika to kyocera-fs-1000, dodatkowo musisz podać miejsce sieciowe i opis, a potem przetestować czy coś idzie na tą drukarkę, sprawdzając czy firewalle czegoś nie blokują,

Z góry przepraszam za głupie pytania :) ale (_linuxa_ ? Linuksa) ORT mam od hmmm od 3 tygodni. Mam pewne pytania (moj sprzet hp 6710b, fedora 8).

1.Chce spróbowac instalacji drukarki "z automatu" ( drukarka sieciowa), co powinienem wybrac >>? odpowiednik przez TCP/IP w windzie

a) windows printer via samba ( to podejrzewa ze do drukarek udostepnionych na kompie z windą)

B) appsocket/hp jetdirect

c)i nternet printing protocol(ipp)

d)lpd/lpr host or printer

e)inne

Czy te drukowanie za pomoca ppd to sie stosuje tylko do danych aplikacji ? czyli np osobno do office itd ?

2.Co zrobic zeby nie przyciemnial mi sie ekran co pare sekund jak nic nie pisze :)

3.Co zrobic aby podczas uruchamiania (_linuxa_ ? Linuksa) ORT nie czekal 2 minut po tym jak system probuje podniesc interfejsy eth i wifi

4.Gdzie dopisac na sztywno dane do wifi (kumpel podal mi plik interfaces), znajduje sie on w fedorze?

5.Dlaczego yum nie odnajduje mi adobre reader? musze miec jakies osobne repozytorium do tego?

6.Mam problem z otwieraniem pewnych plikow excela ( przez pare dni bylo ok, teraz nie moge ich otworzyc), (pod vista otwieram open officem to) wyskakuje mi komunikat ze to nie jest plik excela tylko ze dokument tekstowy i ze musze zmienic rozszezenie ... jesli na chamca wybiore otworz za pomoca arkusza kalkulacyjnego to wyskakuje mi blad....

7.Jest jakis latwy sposob na zrobienie skrotu (np do zamontowanej partycji) inny niz przez -ln ?

8.Czy oplaca mi sie robic pelne update fedory ( ostatnio przy f6 dodalo mi sie do gruba dodatkowy wpis z nowym jadrem)

9.Co zrobic (ggdzie dopisac i co) zebym nie musial wpisywac zawsze komend przez /sbin/komenda i czemu sie tak dzieje ze normalnie nie znajduje komend ?(dzialam pod rootem)

//=====

Ps czy wireless assistant moze sie jakos automatycznie laczyc ? bo zawszed musze wpisywac haslo roota , laczyc sie recznie ( nigdy za pierwszym razem nie laczy sie) ,mam ukryte ssid jesli to ma jakies znaczenie ....

//=====

Problem nr 2 rozwiazany :) okazał sie banalny ....

//===== exbros =====

Jak na moj gust to wiekszosc z tych problemow wychodzi poza temat "Instalacja drukarki sieciowej", i powinny byc w osobnych watkach...

BTW - Szukaj na forum dziala

ad 1) problem rozwiazany drukarka zainstalowala sie z automatu : trzeba wybrac appsocket/hp jetdirect wpisac IP i wybrac z listy sterowniki

ad 6)problem nie rozwiazany do konca , prawdopodobnie bug jadra .... nadal nie otwiera plikow z zamontowanego udzialu na sambie -> ale zato dziala przy polaczeniu smb:\\adres\udzial