Plastik Napisano Luty 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2008 Witam Zainstalowałem dziś Fedorę 8, system jest świeżutki, dodałem repozytoria livna i podczas uruchamiania yum-a napotkałem problem: [root@moist-os Moist]# yum Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in <module> yummain.main(sys.argv[1:]) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 85, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 154, in getOptionsConfig disabled_plugins=opts.disableplugins) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py", line 164, in _getConfig self.getReposFromConfig() File "/usr/lib/python2.5/site-packages/yum/__init__.py", line 229, in getReposFromConfig parser.readfp(confpp_obj) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/iniparse/compat.py", line 106, in readfp self.data.readfp(fp) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/iniparse/ini.py", line 563, in readfp if line and line[-1]=='\n': UnboundLocalError: local variable 'line' referenced before assignment Bug? Zna ktoś jakieś rozwiązanie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2008 Bug?Ale bym się zdziwił Zna ktoś jakieś rozwiązanie?Usuń, zainstalauj ponownie z płyty instalacyjnej (przez rpm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2008 Swoją drogą wypadałoby yum-owi powiedzieć chociaz co chcesz zrobić, a nie tylko wklepać: yum. Sam yum z kuli nie wywróży o co komuś chodzi :-) Chociaż oczywiście wysyp w tym przypadku zdarzyć się nie powinien, tylko wypisać wszystkie opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastik Napisano Luty 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2008 Swoją drogą wypadałoby yum-owi powiedzieć chociaz co chcesz zrobić, a nie tylko wklepać: yum. Sam yum z kuli nie wywróży o co komuś chodzi :-) Chociaż oczywiście wysyp w tym przypadku zdarzyć się nie powinien, tylko wypisać wszystkie opcje. Oczywiscie tę komendę wpisałem na potrzeby edytowaneg posta. Yum z parametrem dawało taki sam błąd. Pozdrawia, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2008 A nie działa Ci gdzieś "pod spodem" inna instancja yuma? Jakiś yumex,pirut, yumupdatesd itp? Sprawdź. Jeśli nie działają to sprawdź czy w katalogu /var/lib/rpm masz pliki __db.* (zazwyczaj 3 lub 4) - usuń je (będąc pewnym, że nie działają żadne procesy korzystające z bazy RPM!!!) i spróbuj jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi