Ro-X Napisano Październik 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2004 na wstepie powiem czesc! jako ze jestem tutaj nowy moje pytanie dotyczy kart grafiki pod fc2... obecnie mam nvidie tnt2 i wszystko dziala cacy, nie instalowalem zadnych innych sterownikow. poprostu zainstalowalem system i dziala planuje w najblizszym czasie zmienic ww. karte na radeona 9200se albo geforce4 mx440. co mi polecacie? ktora karta bedzie lepiej sprawowac sie pod fc2 i z ktora bedzie mniej klopotow podczas instalacji (fc2 zainstaluje od nowa bo dysk tez wymieniam). poprostu chce zainstalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT i zobaczyc piknego kolorowego gnoma pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Październik 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2004 osobiście nvidia - po prostu mam uraz do ati Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyyS Napisano Październik 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2004 mialem przyjemnosc (lub nie) pracowac na wszystkch tych kartach (tylko 2 na fc2). wydajnosciowo radze wybrac radka a nie gf4. fc2 ma lepsze wsparcie dla ati. jednakze kup karte dobrej firmy, ja tak nie uczynilem i teraz cierpie - pod winda moj radek sie wiesza, problem z wydajnoscia itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr.Logic Napisano Październik 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 Na boga nie kupuj MX poszukaj lepiej GF 4200 Ti , sam go mam i jest poprostu cudny :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 [ciach]karte na radeona 9200se albo geforce4 mx440. co mi polecacie? ktora karta bedzie lepiej sprawowac sie pod fc2 i z ktora bedzie mniej klopotow podczas instalacji[ciach] mimo klopotow z instalacja w fc2 namawiam Cie na radeona. pomysl, czy nie dolozyc troche i nie kupic przypadkiem troche troche drozszego 9550, ktorego mozna przerobic na 9600 (lub nawet 9600Pro). sporo opisow jak to zrobic na sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Październik 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 chyba zdecyduje sie na radeona.. i licze na wasza pomoc z instalacja pod fedora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 fc2 jako Xwindows ma xorg a nie XFree wersji 4.3. Firma ati daje wsparcie właśnie do rych drugich. Czyli nie masz co liczyć na akceleracje 3D na ati w fc2 nie mówiąc już o fc3. pozatym instalacja ati na XFree wersji 4.3 to też nielada sztuka (np konflikty z biblotekami mesa). powiem tak ja miałem ati radeona 9200 i zmieniłem na GeForce FX 5200 (porównywakna cena) Wydajność również. Zmieniłem bo są działające stery z obsługą 3D. Instalacja jest banalna. i dokonanie 2 wpisów w /etc/X11/xorg.conf wybór należy do Ciebie. pzdr :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 W skrócie: ten model Radeona jest ogólnie lepszy wydajnościowo, ale nie ma sterowników dla Xorg, używanych w FC2 i 3. Pod Radkiem można zapomnieć o ET . Za to nVidia ma bardzo dobre i łatwe do zainstalowania sterowniki, ale model 4 MX440 jest już bardzo stary, więc też możesz zapomnieć o full detalach w gierkach . Moja rada: kup sobie jakiegoś GF FX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Październik 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 nie gram w zadne gierki postanowilem wymienic karte bo jest juz leciwa i akurat mam taka mozliwosc ;D moze jeszcze pare wiadomosci odnoscie kompatybilnosci z fc2 oraz instalacji w tym systemie?? thx.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urys Napisano Październik 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 cena FX 5200 jwst porównywalna z R 9200 a jesli chodzi o kompatybilność to poczytaj poprzednie posty zobaczjaka walka. ja sam się z nią meczyłem z 3 dni. ale miałem okazję zmienic na GF i to zrobiłem. wydałe 3 komendy i już zainstalowane #init 2 #sh Nvidia.........sh odpala się banalny instalator w /etc/xorg.conf dodajesz 2 linie i zmieniasz nv na nvidia Wszystko jest opisane w readme Jak będziesz miał konkretne problemy to wal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2004 Nie wydaje mi się dobrą praktyką odrzucanie ATI jedynie przez problemy z linuksem. Jakby nie patrzyć pracując na linuksie macie np. problem z Office'm, AutoCad'em, Corel'em czy czymś takim a i tak używacie Linuksa a nie "bezproblemowego" Windows. Wszystko da się zainstalować, kartę ATI też. Kilkanaście dni temu ATI zatrudniło kilku programistów, którzy będą się wyłącznie zajmować się pisaniem sterowników dla Xorg. Wystarczy trochę teraz poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2004 fc2 jako Xwindows ma xorg a nie XFree wersji 4.3. Firma ati daje wsparcie właśnie do rych drugich. Czyli nie masz co liczyć na akceleracje 3D na ati w fc2 nie mówiąc już o fc3. pozatym instalacja ati na XFree wersji 4.3 to też nielada sztuka (np konflikty z biblotekami mesa). powiem tak ja miałem ati radeona 9200 i zmieniłem na GeForce FX 5200 (porównywakna cena) Wydajność również. [ciach] Xorg z fc2 jest zgodne z xfree. dokladne opisy instalacji (dzialajacych) rowniez na tym forum. posiadam piekna i wydajna akceleracje na R9600SE(trigger,chromium, tuxracer,openquartz). i nie wymagalo to zbyt wielkiego wysilku. IMHO jakosc generowanego obrazu na wszystkich kartach z chipem nvidii jakie widzialem, nie umywa sie do jakosci obrazu ati. szybkosc to nie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Październik 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2004 Wyżej przemyk powiedział już że radki działają pod xorg'iem, a ja ze swojej strony proszę: URYS nie wypisuj niczego na forum jesli nie jesteś pewien tego co piszesz!!! Ja używam R9600Pro i gram w demo doom'a 3 bez zachaczeń. To chyba mam akceleracje co Urys? A możewedłóg ciebie to Mesa? Osobiście polecam również radeony z powodów jak wyżej przemyk i pozostaje z _PaT'em w nadzieji że ati poprawi stery do swoich kart. Jeśli już nie możesz dołożyć do R9600, R9600Pro to odradzam R9200 ponieważ nie wspomaga ona DirectX9 a już nVidia FX 5200 tak, a to czasem się przydaje. P.S Instalacja sterów do Radeona nie jest trudna jeśli tylko umiesz kozystać z polecenia SZUKAJ na tym forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Październik 12, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2004 szukac umiem i juz dawno znalazlem opis instalacji nie stac mnie na R9600.. wiec chyba wybiore ostatecznie NV5200. dzieki za porade! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Wyżej przemyk powiedział już że radki działają pod xorg'iem, a ja ze swojej strony proszę: URYS nie wypisuj niczego na forum jesli nie jesteś pewien tego co piszesz!!! Osobiście polecam również radeony z powodów jak wyżej przemyk i pozostaje z _PaT'em w nadzieji że ati poprawi stery do swoich kart. nie przemyk, ale przemk. ale to szczegol, perbetusie oryginalny post odpowiadajacy na post Urysa byl o kilka linijek dluzszy, cos tam bylo o niescislosciach i herezjach, ale cenzura nie przepuscila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi