Lary666 Napisano Luty 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2008 Witam. W tej sprawie jestem laikiem całkowitym. Do rzeczy, dziś dokonałem zakupu laptopa i już pojawił się problem z internetem. Korzystam z sieci LAN i do każdego IP jest przypisany adres fizyczny. Przepisałem takowy adres z kompa na którym bylem dotychczas do laptopa. Ale neta jak nie było tak nie ma. szukałem na forum itd. ale nic nie znalazłem co by mi pomogło. Za pomoc dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2008 Przepisałem takowy adres z kompa na którym bylem dotychczas do laptopa.A jak to konkretnie zrobiłeś? Jaki laptop? Jaka karta sieciowa? Fedorę masz 8 czy wcześniejszą? Jak wyglada wyjście polecenia ifconfig? a co masz w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa-twojego-interfejsu>? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Luty 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2008 A jak ten adres MAC ustawiłes? Jakby co w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa-twojego-interfejsu>? wpisujesz MACADDR=twojmacdoneta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary666 Napisano Luty 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 A jak to konkretnie zrobiłeś? Uruchomiłem Network, potem potem zmieniłem adres MAC Jaki laptop? MSI MS-163B Jaka karta sieciowa? Atheros Communications, Inc. AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter Fedorę masz 8 czy wcześniejszą? Fedora 8 x86_64 Jak wyglada wyjście polecenia ifconfig? Nie mam tego jak przetransportowac, ale widze niezgodność w HWaddr oraz innych rzeczy (IP, maska, DNS itd.) a co masz w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<nazwa-twojego-interfejsu>? # Atheros Communications, Inc. AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter DEVICE=wlan0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=<moj_MAC_co wyedytowałem> ONBOOT=yes NETMASK= DHCP_HOSTNAME= IPADDR= DOMAIN= TYPE=Wiraless ESSID= CHANNEL=1 MODE=Managed RATE=Auto USERCTL=no IPV6INIT=yes PEERDNO=yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 No to masz zle. HWADDR=<moj_MAC_co wyedytowałem> To adres sprzetowy, nie mozesz tego zmieniac!!! Zrob tak jak napisalem wyzej! (dopisz to MACADDR z twoim adresem). A ten adres HWADDR ustaw jak byl wczesniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary666 Napisano Marzec 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2008 Dzieki pomoglo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi