dawx Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Witam! Dlaczego yum pobiera pakiety bardzo wolno np. 3 MB / 10 min !! co jest przyczyną tego problemu? Szybkość łącza to 1.8 mbps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Yum pobiera z różnych serwerów dane, czasem z szybszych, czasem z wolniejszych. Można zainstalować yum-fastermirror która w założeniu ma wybierać szybsze serwery lub możesz zacząć używać nakładki graficzne yumex , gdzie jest przycisk Skip mirror który powoduje zmianę serwera. A z jaką prędkością ściąga Ci inne pliki z internetu, też są jakieś problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawx Napisano Luty 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Pliki sciąga mi z prędkością od 60 kb/s do 400 kb / s i nie widze żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Można zainstalować yum-fastermirror która w założeniu ma wybierać szybsze serweryNo, właśnie. W założeniu Mam zainstalowaną tę wtyczkę i ciężko (wcale ) idzie ściagnie z teoretycznie najszybszych mirrorów. Ostatnio rpm.pbone.net i sunsite.icm.edu.pl mają bardzo dobre "pingi", ale przy ściąganiu pakietów coś nawala. Do tego stopnia, że zakomentowałem "mirrorlist" i odkomentowalem "baseurl" w odpowiednich plikach *.repo. Z oryginalnych serwerów Fedory ściąga mi wielokrotnie szybciej niż z lustrzanych. "pbone" i "sunsite" dają mi zazwyczaj na koniec info o timeoucie Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze miał taki problem czy to tylko jakiś przypadek w warszawskim Aster? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze miał taki problem czy to tylko jakiś przypadek w warszawskim Aster? WalDo, u mnie w Poznaniu jest to samo po dokladnie tych samych krokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 No to już kawałek Polski Ciekaw jestem jak to wygląda u innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Ja osobiście nie instalowałem tej wtyczki, ponieważ yum ciągnie u mnie do 200-300 kB/s (w porywach jak łącze nie zapchane to nawet więcej), więc nie uznałem że nie sensu mieszać jak jest dobrze. A mam neta z sieci komputerowej na wsi, a mieszkam na Śląsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2008 Ja kawałek na południe od Polski też nie mam najmniejszych problemów z prędkością yuma ~300 MB update'ów zazwyczaj ściąga się w kilka minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 z tego wynika, ze im bardziej na poludnie, to nie tylko cieplej, ale i yum szybciej dziala! coz, jesli w F9 tego nie poprawia, to przeprowadzka mnie czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 nie mam najmniejszych problemów z prędkością yumaZ prędkością yuma to ja też nie mam problemów. Problemy mam z szybkością polskich mirrorów. A że im bardziej na południe tym szybciej, to coś w tym może być bo czeskie i słowackie mirrory śmigają naprawdę wybornie. @daf - nie ma się co przeprowadzać. Wystarczy wyszukać kilka porządnych tzn. szybkich serwerów lustrzanych i wpisać jako baseurl, każdy w osobnej linii i bedzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi