Skocz do zawartości

Yum - Powolne Działanie

dawx

Rekomendowane odpowiedzi

Yum pobiera z różnych serwerów dane, czasem z szybszych, czasem z wolniejszych.

Można zainstalować yum-fastermirror która w założeniu ma wybierać szybsze serwery lub możesz zacząć używać nakładki graficzne yumex , gdzie jest przycisk Skip mirror który powoduje zmianę serwera.

A z jaką prędkością ściąga Ci inne pliki z internetu, też są jakieś problemy?

Można zainstalować yum-fastermirror która w założeniu ma wybierać szybsze serwery
No, właśnie. W założeniu <_< Mam zainstalowaną tę wtyczkę i ciężko (wcale ;)) idzie ściagnie z teoretycznie najszybszych mirrorów. Ostatnio rpm.pbone.net i sunsite.icm.edu.pl mają bardzo dobre "pingi", ale przy ściąganiu pakietów coś nawala. Do tego stopnia, że zakomentowałem "mirrorlist" i odkomentowalem "baseurl" w odpowiednich plikach *.repo. Z oryginalnych serwerów Fedory ściąga mi wielokrotnie szybciej niż z lustrzanych. "pbone" i "sunsite" dają mi zazwyczaj na koniec info o timeoucie <_< Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze miał taki problem czy to tylko jakiś przypadek w warszawskim Aster?

Ja osobiście nie instalowałem tej wtyczki, ponieważ yum ciągnie u mnie do 200-300 kB/s (w porywach jak łącze nie zapchane to nawet więcej), więc nie uznałem że nie sensu mieszać jak jest dobrze.

A mam neta z sieci komputerowej na wsi, a mieszkam na Śląsku.

nie mam najmniejszych problemów z prędkością yuma
Z prędkością yuma to ja też nie mam problemów. Problemy mam z szybkością polskich mirrorów. A że im bardziej na południe tym szybciej, to coś w tym może być ;) bo czeskie i słowackie mirrory śmigają naprawdę wybornie.

@daf - nie ma się co przeprowadzać. Wystarczy wyszukać kilka porządnych tzn. szybkich serwerów lustrzanych i wpisać jako baseurl, każdy w osobnej linii i bedzie OK ;)