Skocz do zawartości

Brak Sterów

adams24

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z instalcją feodrki na serwerku fujitsu siemensu PRIMERGY Econel 100 S2.

Otóz w momecie skonfigurowania mirroringu (raid 1) nie staruje mi instlacja w trybie graficznym fedorki tylko tekstowym. W dodatku prosi o zapodanie sterowników z dyskietki.

Jak mirroring jest wyłącozny to instlacja przebiega OK.

Czy ktos wie jakie sterowniki są potrzebne?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Serwerek plików myśle uruchomić na nim.

Jak ktos chce zarobić za znalezienie sterów i napisania krótkiego howoto jak zainstalowć stery do raidu to pisać wiadomosci prywatne.

Zainstalowałem CentOS. ale jest problem. Cos z raidem jest nie tak chyba bo skonfigurowałem mirroring i nie za bardzo robi kopię plików na drugi dysk.

(_wogóle_ → w ogóle) ORT cos jest pochrzanione.

Podczas instalcji robiłem takie partycje:

/

/home

/boot

No i jak sobie odpiołem poszczególne dyski posprawdzac czy wszystko OK to tak:

na dysku 1 była tylko i wylacznie partycja /home

na drugim dysku była partycja / i /boot

i (_wogóle_ → w ogóle) ORT dane były na dyskach pomieszane to co było na dysku 1 /home to to nie było na dysku 2 w w dodatku na dysku 2 był katalog /home a w nim nic nie było

nie wiem co jest nie tak.

własnie nad tym pracuję

kurcze no chyba się nie rąbnołem dwa razy robiłem i niby raid 1 (mirroring). Zresztą jeszcze takiego głupiego biosu do raida nie widziałem. Nigdy mi to problemów nie sprawiało a ty masz ci los. Zaraz jeszcze sprawdzę dokładnie.

Podczas instalacji wykrywało jeden dysk logiczny 160 GB bo taiej wielkosci sa dyski, Więc jakbym zrobił srtiping to by było 2 X wiecej miejsca.

Mam pytanie. Czy zeby raid (mirrroring) działał pod CentOS trzeba partycje ustawiać w LVM ???

Pytam bo chce partycje zrobić bez LVM. ale jak zrobię bez lvm to się dziją rzeczy takie jak wyżej pisałem. A jak zrobię z LVM to nie mam mozżliwości sprawdzenia programikiem Ext2Fsd co jest na dysku bo wykrywa system pliku RAW i nie można przeglądać zawartości partycji linuksowej.