prqr Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 Jesli sie nie myle to poleceniem yum upgrade dokonuje sie aktualizacji calego systemu? wszystkich pakietow? wiec ostatnio mialem taki problem ze po prostu podczas upgrade'u zawieszalo mi system:/ ktos wie czemu? trzeba jeszcze dodac cos do tej komendy? ------------- Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help". WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 yum update A jak nie pomoże toprzed tym poleceniem co podał Ponury yum clean all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2008 yum upgrade zawiera domyślnie flagę --obsoletes, dzięki czemu do aktualizacji całego systemu bardziej się nadaje. Chyba że ktoś woli więcej klepać to wtedy yum update --obsoletes :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prqr Napisano Marzec 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2008 a jest mozliwosc zrobienia czegos w stylu?: yum update -ale bez np. kmod-nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2008 yum update -ale bez np. kmod-nvidia Oczywiście. Albo tymczasowo przez opcję w poleceniu albo przez dopisanie odpowiedniej linijki w /etc/yum.conf. Wydaje mi się, że "man yum" jest dość zrozumiały nawet dla osób nieznających angielskiego i tylko tłumaczących słówka ze słownikiem. Poza tym zasada jest taka, że zanim zadamy pytanie to sprawdzamy w sieci, na forum i portalu czy sprawa nie była już omawiana. Przeczytaj sobie moze regulamin pkt. II.2a-d - nawet w regulaminie masz odnośniki → http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumConf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prqr Napisano Marzec 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2008 wie ktos moze skad pobrac te pakiety ktore nie spelniaja zaleznosci?: jakie repo? --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libxklavier.so.11 is needed by package gnome-applets Error: Missing Dependency: kernel-x86_64 = 2.6.23.15-137.fc8 is needed by package kmod-nvidia-2.6.23.15-137.fc8 Error: Missing Dependency: libgnomekbd.so.1 is needed by package gnome-applets Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package gstreamer-plugins-bad Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package ffmpeg-libs Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package libquicktime Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package vlc-core Error: Missing Dependency: libdvdread.so.3()(64bit) is needed by package vlc-core Error: Missing Dependency: libavformat.so.51()(64bit) is needed by package vlc-core Error: Missing Dependency: libgnomekbdui.so.1 is needed by package gnome-applets Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Marzec 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2008 wie ktos moze skad pobrac te pakiety ktore nie spelniaja zaleznosci?: jakie repo? Ja zazwyczaj czekam 2/3 dni i nie ma potem problemu. PS: Używasz niekonfliktowej konfiguracji yuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prqr Napisano Marzec 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 "PS: Używasz niekonfliktowej konfiguracji yuma?" Szczerze to nie wiem:) nic nie konfigurowalem i mam yuma zainstalowanego ze standardowymi ustawieniami. dodalem tylko repo lvina i tyle:) a o co chodzi z ta niekonfliktowa wersja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 yum update --skip-broken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prqr Napisano Marzec 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 [root@FDR ~]# yum update --skip-broken Usage: yum [options] < grouplist, localinstall, groupinfo, localupdate, resolvedep, erase, deplist, groupremove, makecache, upgrade, provides, shell, install, whatprovides, groupinstall, update, repolist, groupupdate, info, search, check-update, list, remove, clean, grouperase > Command line error: no such option: --skip-broken i co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 Off Topic yum update --skip-broken @Adi1981 - zaraz będziesz odpowiadał na problem pt. "a u mnie nie działa", --skip-broken to nie jest standardowa opcja yuma, a kolega z tego co widzę nie bardzo lubi iszukać na własną rękę (vide: a o co chodzi z ta niekonfliktowa wersja?) [EDIT] A nie mówiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prqr Napisano Marzec 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 Wybacz jesli chodzi z tym szukaniem, ale niestety nie wszyscy maja tyle czasu wolnego by siedziec cale dnie przed kompem:) Wiem ze podczas "szukania" sie mozna wiele nauczyc. Ja jednak juz sie swoje naszukalem gdy rozgryzalem Debiana:) A tak poza tym to moim zdaniem forum jest po to by zadawac pytania, nawet niekiedy proste i banalne, A odpowiedzi typu "poszukaj sobie" to (bez obrazy) ale nawet ja moge wystawic:) na kazde postawione pytanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 Off Topic @Adi1981 - zaraz będziesz odpowiadał na problem pt. "a u mnie nie działa", --skip-broken to nie jest standardowa opcja yuma, a kolega z tego co widzę nie bardzo lubi iszukać na własną rękę (vide: a o co chodzi z ta niekonfliktowa wersja?) [EDIT] A nie mówiłem No nie tak do końca skip-broken jest już standardowo w yumie, problem w tym że nie wziąłem pod uwagę że dopiero weszła opcja do yuma w rawhide którego używam, a w f8 oczywiście plugin trzeba doinstalować :-) yum install yum-skip-broken yum update --skip-broken prgr: oczywiście masz rację, od tego jest forum, ale jeśli ktoś zadaje po raz 386 to samo pytanie, to coś tu nie jest tak. A szybciej znajdzie odpowiedź używając "szukaj" niż mu ktoś na to pytanie po raz 386 odpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2008 [...]niestety nie wszyscy maja tyle czasu wolnego by siedziec cale dnie przed kompem:)To siedź tylko tyle ile potrzeba. Przypomnę szanowny kolego, że zapisując się tutaj zobowiązałeś się do przestrzegania regulaminu. Pewnie nie miałeś czasu ani ochoty go przeczytać, ale nie zwlania Cię to od jego przestrzegania. Więc może znajdź w swoim jakże napiętym grafiku chwilę na przeczytanie sobie pkt.II.2.a-d A tak poza tym to moim zdaniem forum jest po to by zadawac pytania, nawet niekiedy proste i banalne,Owszem, ale pod warunkiem, że zadający ruszyli trochę własną mózgownicą, próbowali sami rozwiązać problem, a nie przylecieli zadać proste pytanie, bo im szkoda swojego czasu i wolą marnować czas innych. Jeszcze raz powtórzę: @Adi1981 - masz rację, nawet nie zauważyłem, że już taka opcja pojawiła się nawet w yum 3.2.8 (czyli aktualnym) ze standardowego repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi