Skocz do zawartości

Yum -upgrade?

prqr

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli sie nie myle to poleceniem

yum upgrade

dokonuje sie aktualizacji calego systemu? wszystkich pakietow?

wiec ostatnio mialem taki problem ze po prostu podczas upgrade'u zawieszalo mi system:/

ktos wie czemu?

trzeba jeszcze dodac cos do tej komendy?

-------------

Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help". WalDo

yum update -ale bez np. kmod-nvidia

Oczywiście. Albo tymczasowo przez opcję w poleceniu albo przez dopisanie odpowiedniej linijki w /etc/yum.conf.

Wydaje mi się, że "man yum" jest dość zrozumiały nawet dla osób nieznających angielskiego i tylko tłumaczących słówka ze słownikiem.

Poza tym zasada jest taka, że zanim zadamy pytanie to sprawdzamy w sieci, na forum i portalu czy sprawa nie była już omawiana.

Przeczytaj sobie moze regulamin pkt. II.2a-d - nawet w regulaminie masz odnośniki → http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumConf

23692.png

wie ktos moze skad pobrac te pakiety ktore nie spelniaja zaleznosci?:

jakie repo?

--> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: libxklavier.so.11 is needed by package gnome-applets
Error: Missing Dependency: kernel-x86_64 = 2.6.23.15-137.fc8 is needed by package kmod-nvidia-2.6.23.15-137.fc8
Error: Missing Dependency: libgnomekbd.so.1 is needed by package gnome-applets
Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package gstreamer-plugins-bad
Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package ffmpeg-libs
Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package libquicktime
Error: Missing Dependency: libx264.so.56()(64bit) is needed by package vlc-core
Error: Missing Dependency: libdvdread.so.3()(64bit) is needed by package vlc-core
Error: Missing Dependency: libavformat.so.51()(64bit) is needed by package vlc-core
Error: Missing Dependency: libgnomekbdui.so.1 is needed by package gnome-applets

"PS: Używasz niekonfliktowej konfiguracji yuma?"

Szczerze to nie wiem:)

nic nie konfigurowalem i mam yuma zainstalowanego ze standardowymi ustawieniami. dodalem tylko repo lvina i tyle:)

a o co chodzi z ta niekonfliktowa wersja?:)

[root@FDR ~]# yum update --skip-broken
Usage: yum [options] < grouplist, localinstall, groupinfo, localupdate, resolvedep, erase, deplist, groupremove, makecache, upgrade, 
provides, shell, install, whatprovides, groupinstall, update, repolist, groupupdate, info, search, check-update, list, remove, clean, grouperase >

Command line error: no such option: --skip-broken

i co wy na to?:)

Off Topic

yum update --skip-broken

@Adi1981 - zaraz będziesz odpowiadał na problem pt. "a u mnie nie działa", --skip-broken to nie jest standardowa opcja yuma, a kolega z tego co widzę nie bardzo lubi iszukać na własną rękę (vide: a o co chodzi z ta niekonfliktowa wersja?)

[EDIT] A nie mówiłem :lol:

Wybacz jesli chodzi z tym szukaniem, ale niestety nie wszyscy maja tyle czasu wolnego by siedziec cale dnie przed kompem:)

Wiem ze podczas "szukania" sie mozna wiele nauczyc. Ja jednak juz sie swoje naszukalem gdy rozgryzalem Debiana:)

A tak poza tym to moim zdaniem forum jest po to by zadawac pytania, nawet niekiedy proste i banalne,

A odpowiedzi typu "poszukaj sobie" to (bez obrazy) ale nawet ja moge wystawic:) na kazde postawione pytanie:)

Off Topic

@Adi1981 - zaraz będziesz odpowiadał na problem pt. "a u mnie nie działa", --skip-broken to nie jest standardowa opcja yuma, a kolega z tego co widzę nie bardzo lubi iszukać na własną rękę (vide: a o co chodzi z ta niekonfliktowa wersja?)

[EDIT] A nie mówiłem :lol:

No nie tak do końca ;) skip-broken jest już standardowo w yumie, problem w tym że nie wziąłem pod uwagę że dopiero weszła opcja do yuma w rawhide którego używam, a w f8 oczywiście plugin trzeba doinstalować :-)

yum install yum-skip-broken
yum update --skip-broken

prgr: oczywiście masz rację, od tego jest forum, ale jeśli ktoś zadaje po raz 386 to samo pytanie, to coś tu nie jest tak. A szybciej znajdzie odpowiedź używając "szukaj" niż mu ktoś na to pytanie po raz 386 odpowie.

[...]niestety nie wszyscy maja tyle czasu wolnego by siedziec cale dnie przed kompem:)
To siedź tylko tyle ile potrzeba. Przypomnę szanowny kolego, że zapisując się tutaj zobowiązałeś się do przestrzegania regulaminu. Pewnie nie miałeś czasu ani ochoty go przeczytać, ale nie zwlania Cię to od jego przestrzegania. Więc może znajdź w swoim jakże napiętym grafiku chwilę na przeczytanie sobie pkt.II.2.a-d

A tak poza tym to moim zdaniem forum jest po to by zadawac pytania, nawet niekiedy proste i banalne,
Owszem, ale pod warunkiem, że zadający ruszyli trochę własną mózgownicą, próbowali sami rozwiązać problem, a nie przylecieli zadać proste pytanie, bo im szkoda swojego czasu i wolą marnować czas innych.

Jeszcze raz powtórzę:23692.png

@Adi1981 - masz rację, nawet nie zauważyłem, że już taka opcja pojawiła się nawet w yum 3.2.8 (czyli aktualnym) ze standardowego repo.