Tobiasz Dziubiński Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Witam. Chce zamontowac obraz .nrg Najpierw chcialem go przekonwertowac na .iso programem ktory podal WalDo w jakims innym temacie...(nrg2iso) Wpisuje nrg2iso xxx.nrg xxx Wywala: It seems that xxx.nrg is already an ISO 9660 image No wydawalo mi sie ze to jest juz iso. No to wpisuje mount -o loop /mnt/cdrom xxx.nrg I pisze ze nie ma takiego katalogu /mnt/cdrom Jak to moge zrobic? Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 No wydawalo mi sie ze to jest juz iso. No to wpisuje mount -o loop /mnt/cdrom xxx.nrg I pisze ze nie ma takiego katalogu /mnt/cdrom Po pierwsze to sprawdzić czy naprawdę utworzyłeś katalog /mnt/cdrom. Po drugie jeśli chcesz montować .iso to dlaczego w poleceniu wskazujesz plik .nrg? Po trzecie w końcu: "man mount" - najpierw urządzenie (w tym przypadku obraz) a potem punkt montowania: nrg2iso xxx.nrg xxx.iso mkdir /mnt/cdrom mount -o loop xxx.iso /mnt/cdrom I na pewno będzie lepiej Z tym, że nrg2iso nie zawsze robi poprawną konwersję. Zrzuciłem kiedyś płytę audio do obrazu .nrg i w żaden sposób nie mogę jej na .iso przekonwertować tym skryptem Obrazy z danymi konwertują się poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Dlatego wskazuje plik .nrg bo nie utworzyl sie zaden plik .iso Jak pruboje konwertowac pisze It seems that xxx.nrg is already an ISO 9660 image Moze to jest plik .iso tylko nazwe zmieniono? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Jak dla mnie, zmień rozszerzenie tego pliku na .iso i utwórz katalog /mnt/cdrom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Moze to jest plik .iso tylko nazwe zmieniono?Możliwe, ale niezależnie od tego to kazałeś mu przekonwertować xxx.nrg na xxx (bez rozszerzenia). Potem chciałeś zamontować katalog na pliku .nrg a nie plik .nrg w katalogu będącym punktem montowania. Zwróć uwagę na kolejność parametrów w poleceniu mount. mount nie widzi obrazu o nazwie /mnt/cdrom. Popatrz na polecenia, które Ci napisałem powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Marzec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 "Brudny" sposób na konwersję NRG -> ISO to pominięcie pierwszych 300kB pliku i przepisanie reszty (przy pomocy dd). http://enter.net.pl/forum/viewtopic.php?t=31951 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2008 "Brudny" sposób na konwersję NRG -> ISO to pominięcie pierwszych 300kB pliku i przepisanie reszty (przy pomocy dd).No niestety Na płycie audio to nie działa. Coś tam słychać, ale brzęczy i muzyka ledwie przez to brzęczenie przebija. Obraz .nrg na pewno dobry, bo w pracy na Nero nagrywałem bez problemów. Może do nagrywania danych jest OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Marzec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2008 Może do nagrywania danych jest OK? Na CD-A nie testowałem, przyznaję. Na danych działa spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi