Skocz do zawartości

Montowanie Obrazow

Tobiasz Dziubiński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chce zamontowac obraz .nrg Najpierw chcialem go przekonwertowac na .iso programem ktory podal WalDo w jakims innym temacie...(nrg2iso) Wpisuje

nrg2iso xxx.nrg xxx

Wywala:

It seems that xxx.nrg is already an ISO 9660 image

No wydawalo mi sie ze to jest juz iso. No to wpisuje mount -o loop /mnt/cdrom xxx.nrg

I pisze ze nie ma takiego katalogu /mnt/cdrom

Jak to moge zrobic? Prosze o pomoc.

No wydawalo mi sie ze to jest juz iso. No to wpisuje mount -o loop /mnt/cdrom xxx.nrg

I pisze ze nie ma takiego katalogu /mnt/cdrom

Po pierwsze to sprawdzić czy naprawdę utworzyłeś katalog /mnt/cdrom. Po drugie jeśli chcesz montować .iso to dlaczego w poleceniu wskazujesz plik .nrg? Po trzecie w końcu: "man mount" - najpierw urządzenie (w tym przypadku obraz) a potem punkt montowania:

nrg2iso xxx.nrg xxx.iso
mkdir /mnt/cdrom
mount -o loop xxx.iso /mnt/cdrom

I na pewno będzie lepiej ;)

Z tym, że nrg2iso nie zawsze robi poprawną konwersję. Zrzuciłem kiedyś płytę audio do obrazu .nrg i w żaden sposób nie mogę jej na .iso przekonwertować tym skryptem :( Obrazy z danymi konwertują się poprawnie.

Moze to jest plik .iso tylko nazwe zmieniono?
Możliwe, ale niezależnie od tego to kazałeś mu przekonwertować xxx.nrg na xxx (bez rozszerzenia).

Potem chciałeś zamontować katalog na pliku .nrg a nie plik .nrg w katalogu będącym punktem montowania. Zwróć uwagę na kolejność parametrów w poleceniu mount. mount nie widzi obrazu o nazwie /mnt/cdrom. Popatrz na polecenia, które Ci napisałem powyżej.

"Brudny" sposób na konwersję NRG -> ISO to pominięcie pierwszych 300kB pliku i przepisanie reszty (przy pomocy dd).
No niestety :( Na płycie audio to nie działa. Coś tam słychać, ale brzęczy i muzyka ledwie przez to brzęczenie przebija. Obraz .nrg na pewno dobry, bo w pracy na Nero nagrywałem bez problemów. Może do nagrywania danych jest OK? :unsure: