Skocz do zawartości

Chciałbym Zainstalować Fedorę

miodo

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie używam Debiana i winshitXP, zostawiłem sobie 8GB wolnego miejsca aby wypróbować inną dystrybucję Linuksa. Myślę nad właśnie Fedorką, bo dużo dobrego słyszałem o tej dystrybucji. Mam jednak kilka pytań:

1. Czy jest to szybki i stabilny system(tj. Debian właśnie)-lubie jak system sie bardzo szybo uruchamia; że jest szybszy od winshita to wiem ;)

2.Mam takiego kompa:

producent
Acer
system operacyjny
Linux
procesor
Intel Celeron-M 440
zegar
1.86 GHz
pamięć
512 Mb
dysk twardy
80 Gb (5.4) SATA
przekątna
15.4"
rozdzielczość
1280x800, WXGA
typ ekranu
Panoramiczny
( format 16:9 )
matryca
błyszcząca (CrystalBrite)
karta graficzna
Mobile Intel 940GML 
karta dzwiękowa
Intel High Definition audio support
urządzenia wskazujące
Touchpad
komunikacja
Lan
Modem
Wi-Fi
typ bateri
Litowo jonowa
maks. czas pracy na bateriach
4-cell
wbudowane napędy
8X DVD-Super Multi double-layer
porty wejścia/wyjścia
PC Card slot (Type II); 
5-in-1 card reader (SD, MMC, MS, MS PRO, xD); 
4x USB 2.0 ports; 
External display (VGA) port; 
S-video/TV-out (NTSC/PAL) port; 
Headphones/speaker/line-out jack; 
Microphone-in jack; 
Line-in jack; 
Ethernet (RJ-45) port; 
Modem (RJ-11) port

+ drukarka HP Deskjet F300

Czy nie będzie problemów z wykryciem sprzętu? Debian ma problemy z drukarką i czytnikiem kert pamięci.

3. Montowanie partycji NTFS - system zamontuje mi automatycznie czy będe to musiał robić ręcznie za każdym razem? To doś ważne dla mnie, bo niektóre programy są tylko na winshita więc muszę mieć możliwość odczytu i zapisu na winshitowej partycji.

4. Wine - jak działa na Fedorce? Następujące programy muszą się odpalić: WinRAR, RapidUploader, Adobe Photoshop, ewentualnie Alcohol 120%, RapGet i FlashGet

5. mp3, wma, divix, rmvb i cała reszta - kodeki są od razu czy trezeba doinstalować("aptitude install W32codecs" w Debianie)

6. Nie jestem całkiem zielony jeśli chodzi o Linuksy, ale czytając o Fedorze natknołem się na to, iż po instalacji trzeba ją odpowiednio skonfigurować dla własnych potrzeb. Trudna jest ta konfiguracja i dużo czasu trzeba jej poświęcić?

7. Spolszczenie jest dla mnie ważne, jak to jest tutaj? Raczej jest ok. ale wole się upewnić ;)

8. I na koniec - mogę otrzymać za darmo płytkę z systemem tj. Ubuntu? Jeśli tak to gdzie muszę się zarejestrować? Nie jestem za bardzo przy kasie aby kupić a internet mam powolny i długo by się DVD ściągało.

I to tyle, z góry dzięki :)

PS: Jeszcze jedno ekstremalnie trudne, nieobowiązkowe pytanie - czy na tym forum ktoś wie co to jest serwer dial-up i jak go postawić?

Ja ci powiem tak ; Fedora zwłaszcza ta najnowsza czyli "8" zawiera w s obie nowsze wersje pakietów niż debian w wersji "stable" :rolleyes: Fedora jest łatwiejsza w instalacji i wstępnej konfiguracji niż Debian .

Fedora jest "poletkiem doświadczalnym " dla pokrewnych dystrybucji czyli CENTOS-a i REDHAT-a

Podobnie jak np rozwiazania zastosowane w debianie "testing" beda dopiero za jakiś czas wprowadzone do wersji "etch"

1. Czy jest to szybki i stabilny system
Stabilny na pewno. Czy szybki? Postaw i sprawdź czy Ci wystarczy. Sprzęt wg mnie jest OK. Z drukarką też pewnie sobie poradzisz, chociaż ja ostatnio musiałem szukać łatki, żeby zainstalować HP Laserjest 1018. Jak z czytnikiem to nie wiem.

3. Montowanie partycji NTFS - system zamontuje mi automatycznie czy będe to musiał robić ręcznie za każdym razem?
Zależy jak sobie ustawisz. Dostęp do partycji Windows jest w każdym razie bezproblemowy.

To doś ważne dla mnie, bo niektóre programy są tylko na winshita więc muszę mieć możliwość odczytu i zapisu na winshitowej partycji.
Nie myl zapisu/odczytu na/z partycji windowsowej z uruchamieniem programów.

4. Wine - jak działa na Fedorce?
A na Debianie jak było? ;) Szczegóły możesz sobie na stronie Wine przeczytać.

5. mp3, wma, divix, rmvb i cała reszta - kodeki są od razu czy trezeba doinstalować
Było wielokrotnie na forum - poszukaj sobie. Polecam Google "site:fedora.pl <szukane słowa>".

Trudna jest ta konfiguracja i dużo czasu trzeba jej poświęcić?
Zależy co masz na myśli mówiąc konfiguracja. Podstawowa zajmuje 5 minut. Potem w zależności od potrzeb, ale jest parę stron z opisami, więc poczytaj. Z grubsza będziesz mógł wtedy ocenić ile Ci to zajmie, bo to też kwestia wprawy.

http://poradnik.fedora.pl

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html

http://faq.fedorapl.org/

http://howtoforge.net/installation-guide-fedora8-desktop (wersja niemal obrazkowa, więc nie zrażaj się jeśli masz problemy z angielskim)

7. Spolszczenie jest dla mnie ważne, jak to jest tutaj? Raczej jest ok.
Jest OK, nawet bardzo.

8. I na koniec - mogę otrzymać za darmo płytkę z systemem tj. Ubuntu?
Płytkę z Ubuntu to chyba nie na tym forum :rolleyes: A jeśli chodzi o Fedorę, to może któryś z ambasadorów Fedory Ci pomoże, ale o ile wiem to tylko Ubuntu prowadzi taką akcję na szeroka skalę.

1. Stabilny - tak, szybki - srednio

2. Powinno byc wszystko oki

3. Bezproblemowo, wpis do fstaba

4. Po ci ci winRar???:P

5. Trzeba sciagnac kodeki i rozpakowac w odpowiedni katalog i tyle. nic nie trzeba dopisywac (mplayer)

6. Wystarczt sobie po instalacji zrobic to: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html i wtedy system jest w pelni uzywalny :)

Krusader obsługuje 7z,
sanji nie dodał, że również kilka innych pakerów jak rar, zip, ace, arj i oczywiście wszystkie "natywne" dla linuksa: tar, bzip2, gzip, rpm.

Podobne sztuczki potrafią Xarchiver czy file-roller (jeśli ktoś chciałby się oprzeć na bibliotekach Gnome zamiast KDE).

Off Topic

"bo nie ma graficznej nakładki" - oto jak Windows potrafi ogłupić ludzi ;)

"oto jak Windows potrafi ogłupić ludzi" - ehh...no widzisz, stare przyzwyczajenia :lammer:

W 7z z lini poleceń sobie poradze, tylko mi się nie chce czasami, graficzna nakładka wiele ułatwia początkującym, no i jeszcze pytanie odnośnie jakiegoś programu, którym stworze obrazy .iso. Jest takowy? Miałem kiedyś Kiso ale nie działał <_<

"jeśli ktoś chciałby się oprzeć na bibliotekach Gnome zamiast KDE" - myślałem, że domyślnym środowiskiem Fedory jest Gnome, które zresztą bardzo lubię i to je miałem zamiar instalować(może źle zrozumiałem o co Ci chodziło, zbyt bystry nie jestem :rolleyes: )

to ja jeszcze dodam od siebie że obsługa czytnika kart pamięci na moim HP Compaq 6510b (F8) działa bez żadnych problemów, jak wkładam kartę do czytnika to sama się montuje a ikonka pokazuje się na pulpicie ;-) a reszta jak już inni pisali właściwie z niczym nie będziesz miał problemów chociaż mi akurat nie chce działać wine

ps. aha i jeszcze to, jest program który robi obrazy .iso, nie napisze więcej bo nie pamiętam ale jest :P

Zaden Winrar ci nie potrzeba, sa graficzne pakery np gnomowy file-roler. A iso nawet mozna chyba w k3b zrobic, bo jak dobrze pameitam jest opcja nagraj do obrazu.

A jeśli chodzi o Fedorę, to może któryś z ambasadorów Fedory Ci pomoże

Mógłbyś sprecyzować? SZukałem troche i na oficjalnej stronie pisze coś, że płytki już nie są rozdawane. Do kogo bym musiał napisać? Bo naprawdę ściągać mi się będzie DVD z tydzień ;)

A nie szybciej będzie kupić gazetę z Fedorą? Może gdzieś w Empiku się uchowały jakieś numery.
Nie jestem za bardzo przy kasie aby kupić a internet mam powolny i długo by się DVD ściągało.

@miodo

Jeśli na stronie piszą, że płytek nie rozdają, to być może mam przestarzałe informacje. Nie interesowałem się tym nigdy bliżej.

A może wystarczy Ci ściągnięcie LiveCD - to tylko 700MB i jest opcja zainstalowania systemu również z tej płyty. Po instalacji Fedory i tak wypada system zaktualizować a to oznacza ściągnięcie po sieci ok.500-600MB aktualizacji.

[EDIT]O ile dobrze kojarzę to z naszego forum m.in.McGiwer oraz Karlik są ambasadorami Fedory w Polsce. Spróbuj się ew. z nimi skontaktować.

Tu masz listę → http://fedoraproject.org/wiki/Ambassadors/...26353d3ca81440d namierz miejscowość najbliżej Twojej.