dawsio Napisano Marzec 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2008 Podczas instalacji linux-wlan-ng (dla dwl-122) wyskakuje mi taki bład? [root@localhost linux-wlan-ng-0.2.8]# ./Configure -------------- Linux WLAN Configuration Script ------------- The default responses are correct for most users. Build Prism2.x PCMCIA Card Services (_cs) driver? (y/n) [y]: y Build Prism2 PLX9052 based PCI (_plx) adapter driver? (y/n) [y]: y Build Prism2.5 native PCI (_pci) driver? (y/n) [y]: y Build Prism2.5 USB (_usb) driver? (y/n) [y]: y Linux source directory [/lib/modules/2.6.23.1-42.fc8/build]: Linux source tree /lib/modules/2.6.23.1-42.fc8/build is incomplete or missing! See the HOWTO for a list of FTP sites for current kernel sources. Configuration failed [root@localhost linux-wlan-ng-0.2.8]# Co z tym zrobić? I czym to jest spowodowane? Proszę o wytłumaczenie krok po kroku... jakich komend używać i co wpisać a nie tylko o informacje "zrób to i tam to" bo nic mi to nie powie.... jednym słowem zielony w linuksie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2008 Co z tym zrobić?Przede wszystkim zaktualizować system, bo jądro jak widzę prosto z obrazu instalacyjnego, a już kilka nowszych się od tego czasu pojawiło. Po drugie po aktualizacji systemu doinstaluj pakiet kernel-devel i wtedy jeszcze raz spróbuj. Proszę o wytłumaczenie krok po kroku... jakich komend używać i co wpisać a nie tylko o informacje "zrób to i tam to" bo nic mi to nie powie.... jednym słowem zielony w linuksie jestemZielony czy nie - nie wymagaj za dużo. Poczytaj trochę o podstawach tego systemu, bo inaczej to ciężko się będzie dogadać. Właśnie przed chwilą w tym wątku → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...st&p=105172 podałem kilka stron z podstawowymi informacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsio Napisano Marzec 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2008 już w innym wątku znalazłem, że trzeba zainstalować kernel-devel.... ale nic nie pomogło chyba po do instalowaniu wygląda to tak: [root@localhost linux-wlan-ng-0.2.8]# ./Configure -------------- Linux WLAN Configuration Script ------------- The default responses are correct for most users. Build Prism2.x PCMCIA Card Services (_cs) driver? (y/n) [y]: y Build Prism2 PLX9052 based PCI (_plx) adapter driver? (y/n) [y]: Build Prism2.5 native PCI (_pci) driver? (y/n) [y]: Build Prism2.5 USB (_usb) driver? (y/n) [y]: Linux source directory [/lib/modules/2.6.23.1-42.fc8/build]: make: cc: Polecenie nie znalezione make: *** [get_version] Błąd 127 ./Configure: line 246: scripts/make.opts: Nie ma takiego pliku ani katalogu The kernel source tree is version . ******* WARNING WARNING WARNING ******* Kernels newer than 2.6.21.x are not supported. ******* WARNING WARNING WARNING ******* WARNING: the current running kernel is actually version 2.6.23.1-42.fc8. The current kernel build date is Tue Oct 30 13:55:12 2007. ./Configure: line 311: [: too many arguments ./Configure: line 349: scripts/make.opts: Nie ma takiego pliku ani katalogu Alternate target install root directory on host []: PCMCIA script directory [/etc/pcmcia]: Module install directory [/lib/modules/]: It looks like you have a System V init file setup. Prefix for build host compiler? (rarely needed) []: Build for debugging (see doc/config.debug) (y/n) [y]: y Configuration successful. Now type 'make' and pray. [root@localhost linux-wlan-ng-0.2.8]# "Kernels newer than 2.6.21.x are not supported." czyli nie będzie działać na jądrach nowszych od 2.6.21.x? Czy źle zrozumiałem? Spróbuje jeszcze aktualizować kernela i kernel-devela edit: po 'make' też wychodzą jakieś błędy edit2: jakie jest najnowsze jądro? 2.6.24.3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2008 "Kernels newer than 2.6.21.x are not supported." czyli nie będzie działać na jądrach nowszych od 2.6.21.x? Czy źle zrozumiałem?No, niestety dobrze rozumiesz. jakie jest najnowsze jądro? 2.6.24.3?Dokładnie ta ja mam 2.6.24.3-34.fc8. AFAIK to jest najnowsze dla Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsio Napisano Marzec 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2008 czyli nie bd miał sieci (i neta) pod fedora?;/ to (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie aktualizuje tego jądra bo po co? bez neta ten system jakby mi nie potrzebny... a szkoda.. Masz jakieś pomysły jak to zainstalować?może jednak da rade:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2008 może jednak da rade:PMoże się sa. Musisz w sieci poszukać. A tak w ogóle to co kompilujesz? Podaj jakiś link do pliku ze źródłami, to może ktoś coś wymyśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsio Napisano Marzec 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2008 instaluje (kompiluje? o to chodzi?) to czyli linux-wlan-ng-0.2.8 (najnowsze)... jest mi to potrzebne do uruchomienia sieci bezprzewodowej. Dokładniej karty pod USB D-link DWL-122 wymagającej prism2/2,5/3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 a czy ta karta może przypadkiem jest na chipie ralink? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsio Napisano Marzec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 jest na chipie prism...;/ chciałem zainstalować ndiswrappera i próbować windowsowe stery instalować ale mam kolejny problem...ale o tym to już nowy temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi